LØVETANNSAFT

I går postet jeg alle løvetannblomstene min eldste datter og undertegnede plukket for å lage saft på min instagramkonto @gryhammer Så mange  ønsket oppskrift at nå har jeg faktisk lyttet til dere der ute og laget en blogg på saften. Løvetann er organisk sesongmat på sitt ypperste, men i folkemedisinen er det roten spesielt og også bladene som har tradisjoner for å bli brukt for sine vidunderlige legende egenskaper. Du kan lese mer om løvetannens fortreffelighet HER!

For folk flest er løvetann ugress, men jeg sender varme tanker til denne vidunderurten som bepryder plenen vår hver vår og sommer. Jeg fermenterer løvetannknoppene, har spede blad i salaten i stedet for ruccola og legger sylta løvetannknopper i olivenolje hvert år. Det samme forholdet har jeg også til brennesle, som nok har førsteplassen på mitt kjøkken og de beste vokseforhold på tomten vår. Her er oppskrift på løvetannsaft og tips til noe av det du kan bruke denne saften til nederst i bloggen!

Oppskrift løvetannsaft

450 løvetannblomster uten stilk

3 sitroner i skiver. Behold skallet på om du har tilgang på økologiske.

2 liter vann

800 gram økologisk rårørsukker. (Det er under halvparten av hva man ofte finner i andre oppskrifter. Jeg har fått et par tilbakemeldinger fra lesere om at de synes saften er for søt, men husk at dette er råsaft. Likevel er det greit for deg å vite at noen har kun 500 gram sukker i blandingen og synes det er nok.)

Ha løvetannblomster,  sitronskiver og vann i en kasserolle. Kok opp og la det putre i 15-20 minutt. Ta kasserollen av kokeplata, ha på lokk og la det stå i minst 6-8 timer, typ natten over. Sil deretter blandingen over i en ren kasserolle og kok opp på nytt sammen med sukkeret, rør slik at sukkeret løser seg opp og vips så har du løvetannsaft.

Jeg synes løvetannsaft er aldeles nydelig, mannjen synes det smaker interessant, de to eldste synes den er kjempegod og de to minste synes den smaker godt på en litt rar måte siden den samtidig smaker kanin og bæsj. For ordens skyld må jeg fremme at mine smaksløker sender ikke et snev av kanin- eller bæsjesignaler til min hjerne.

Min favoritt er å lage kombucha av saften, eller hive i litt vannkefirkorn om jeg har noen overflødige. Men dette tærer på kulturene og du kan mest sannsynlig ikke bruke dem på nytt etter en slik innsats i feil klima.

Et annet tips er å koke litt bringebær eller solbær sammen med blomstene for å lage en blandingssaft. Mulig den går hjem i større grad hos de kresne. Men for meg er det viktig med rene smaker, også for å utvikle smaksløkene til mine små.

Jeg har ennå ikke fått laget løvetannvin, men det står på to-do-listen min. Et tips er å lage en sommerlig drink med løvetannsaft. Bland løvetannsaft med edruelige mengder gin eller vodka, skvis en halv lime i hver drink og husk masse isbiter og pynt med en løvetannblomst på toppen. Da lover jeg at du imponerer på sommerfesten altså!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!