Linse-falafel
Da jeg var fattig student og vandret hvileløst rundt i Bergens sure og forblåste gater, varmet det alltid å stikke innom falafel-sjappa og fylle magen for 30 kroner. På favorittstedet hadde de falafel laget av linser, de var nydelige og mer vennlige for magen min enn rene kikert-falafels.
Falafel er en populær fast-food rett i Midtøsten og vanligvis laget av kikerter og/eller favabønner
Jeg har gjennom årenets løp forsket meg frem til denne vrien. Selvfølgelig skånsomt varmebehandlet og ikke kokt i frityr uten at det går ut over smak eller konsistens. Jeg bruker mest røde linser, som nok er min favoritt til å lage burger, falafel og middagskaker av. Røde linser er proteinrike, lettfordøyelige, har kort koketid og lett å jobbe med.
Oppskrift Linse-falafel
5 dl kokte røde linser, sil av kokevannet
1 løk, finhakket og forstekt
3 fedd hvitløk, finhakket og forstekt
1 grovraspet gulrot
1 stor neve finhakka bladpersille
6 ss kikertmel/grammel
1 ss maizenna
2 dl gresskarkjerner, bløtlagt på forhånd og tørket, deretter knust til mel i kaffekvern eller blender
1 toppa ts paprikapulver
1 toppa ts herbamare, urtesalt
pepper
2 ss næringsgjær, kan sløyfes
2 ts cummin
2 ts koriander
Alle ingrediensene guffes sammen og må stå ca halv time for å «sette seg». Deretter former du små boller med en skje dyppet i vann og legg på bakepapir. Stek i ovnen på 120 grader i ca 30 minutt.
Du kan servere disse små næringsbombene i wraps, til salat, som middagsboller med ønsket middagstilbehør eller som jeg har gjort i dag; med forvellede brekkbønner og en god peanutdressing til.
Oppskrift Peanutdressing
1/3 glass peanutsmør, økologisk
1 dl olivenolje
En klype mineralsalt
saften av en halv lime
Miks det hele med stavmikser til en myk deilig dressing.
En god tirsdag ønskes dere alle, der ute!