LANGTIDSHEVEDE FASTELAVNSBOLLER

Fastelavn en dag med lange tradisjoner og diverse tolkninger. Men greia er, grovt sagt, at dette er dagen som markerer de siste tre dager før en 40 dager lang fasteperiode frem til påske, i tråd med den romersk-katolske kirkeånd. Fleskesøndag er også et begrep, fordi søndagen var unntaket for fasten og jeg vil tro denne siste søndagen før fastetiden var ekstra fleskete. For å unngå blåmandag, så velger jeg å langtidsheve våre fastelavnsboller. Her får du oppskrift på noen snydens gode og magevennlige.

Oppskrift

1,1-1,2 kg økologisk hvetemel eller siktet spelt f.eks fra www.spesialkorn.no
6 dl vann
Et lite hjørne brukket av en pakke blå fersk gjær, ca 10-15 gram
2 ss eddik
2 ts mineralsalt uten antiklumpemiddel
150 g rårørsukker (bruk sukrin om du ønsker mindre karbohydrater)
1 ts kardemomme eller 1 dråpe eterisk kardemommeolje
150 gram ekte smør, mykt i terninger

Bland gjærklumpen i væsken og ha i eddik. Ha så i de øvrige ingrediensene, det myke smøret helt mot slutten- og elt godt sammen med hendene eller i kjøkkenmaskin. Har du kjøkkenmaskin vil hele prosessen bli enklere og resultatet best. Deigen skal være ganske så fast, du må muligens justere med væske og mel for å få en fast deig, da det er stor forskjell på meltyper i kontakt med væske. Dekk til bollen og la deigen stå og langtidsheve på et lunt sted i minst 8 timer. Så er det bare å forme deigen til fine boller. Det blir to brett med 12 boller på hvert brett. Etterhev i en time, pensle med et pisket egg og stek på 220 grader i 10-12 minutter.

Del avkjølte fastelavnsboller og ha i syltetøy, pisket krem og eventuelt også vaniljekrem. Spander på et dryss melis på toppen og du har verdens beste og magevennlige fastelavnsboller. Jeg opplever stor forskjell på magen ved ulike typer hvetebakst. Lar jeg deigen heve lenge (mer enn 8 timer) i syrlig miljø (her skapt ved hjelp av eddik. Surdeig er et annet alternativ) så kan jeg fint tåle en bolle eller to uten at fordøyelsen rakner.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!