LAGRING OG GJENOPPLIVING AV SURDEIGSTARTER

Det mest vanlige spørmål jeg får når jeg holder kurs og foredrag om fermentering er følgende: Hva gjør jeg med surdeigsstarteren når jeg drar bort? Mitt svar er alltid: Du tar han selvfølgelig med deg på ferie! Men jeg innser at det er de færreste som ønsker å ha med Donald (navnet på min starter) når de de tar seg en pause fra hverdagens tjas og mas. Derfor lager jeg nå et innlegg for sånne mennesker. Har du først skaffet deg en surdeigsstarter som gjør en god jobb med ditt daglige brød, så anbefaler jeg deg å velge flere lagringsmetoder for å være sikker på at det er liv i en av leirene når du kommer hjem. Her får du skissert 3 metoder:

Kjøleskapslagring

P1010785

 

Mat Donald med mel og vann, la det boble på kjøkkenbenken i 4-12 timer før du setter den i kjøleskapet. Gjerne dryss et lite lag mel over slik at den ligger i et ekstra beskyttet miljø og har tilgang på litt næring om den blir småsulten i kjøleskapet. Surdeigen lever på stivelsen i kornet. Det er selve livsgrunnlaget til de melkesyreproduserende bakteriene du vil verne om i din surdeigsstarter. Du kan lagre Donald i lang tid i kjølekskapet på denne måten. Han trives ikke nevneverdig godt, men kan risikere å overleve flere måneders dvale, hvis du har flaks. Jeg anbefaler maks 3 uker ferietur med denne lagringsmetoden, for at du skal kunne klare å vekke han til live når du kommer hjem. Når du så er klar til å bake igjen, så blander du inn mel og vann til en grøtlignende masse, dekk til med et lokk og la den stå i romtemperatur for å bli full av liv igjen.

Lagring i fryser

P1010783

 

Hiv en klump boblete og potent surdeigsstarter i fryseren og ta den opp når du er klar for å bake igjen. Mat den med mel og vann i riktig mengdeforhold og la den stå ute på kjøkkenbenken og boble seg opp og bli full av liv og action igjen. Da vil Donald være klar for å lage flotte surdeigsbrød igjen. Det er mulig det tar en dag eller tre med daglig mating før du ser at den er kommet skikkelig i gang igjen. Han overlever hur lenge som helst med denne metoden, dersom han overlever. Men du må kanskje mate han i noen dager etter du har tatt han ut av fryseren, før det er kommet skikkelig gang i han igjen. Dette gjøres ved å blande inn mel og vann til en grøtlignende masse, dekk til med et lokk og la den stå i romtemperatur. Feks på kjøkkenbenken. Altså ikke gi han opp etter en mating, men mat han daglig i kanskje 2-4 dager, så vil du trolig se at det blir liv i leiren igjen.

 

Tørking

P1010775

 

Bre Donald tynt utover et papir eller fat og tørk i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken til deigen er knuskende tørr. Knekk den i småbiter og lagre i et glass, enten i kjøleskap eller i kjøkkenskap. Når du så er klar for å bake igjen, så er det bare å ta de tørkede småbitene med surdeig og blande i mel og vann til en grøtlignende masse, ha lokk på blandingen og la stå i romtemperatur. Kanskje vil den bli aktiv og boble opp etter første mating, kanskje må du mate Donald hver dag i 2-3 dager før du ser at den blir livlig.

Om du ønsker å lære mer om surdeig anbefaler jeg deg mitt onlinekurs, Surdeigsbakst.

 

P1010780

 

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!