Lag din egen raw supermat-surkål til julemiddagen
Her er utstyret du trenger, men føl deg fri til å bruke det du har tilgjengelig; Et glass med skrulokk, en rasp, en kjøttklubbe (kjøpte min på IKEA til 20 kroner, en ildfast form eller en annen vid sak og en morter-dings. Jeg har brukt en potetstamper tildligere, og du kan om så bruke en kopp med hank til å slå ut vannet av kålen- bare fantasien kan stoppe deg i dette prosjektet.
Grovrasp eller finkutt kål og ha i formen.
Ha det så i et Norgesglass og pass på å få med kålsafta som er frigjort
Så stamper du i vei ned i glasset til kålsaften stiger over selve kålen
Slik ser det ut til slutt og da er det bare å rense kantene for kålrasp, bare dytt det ned i glasset med gullende rene fingre
Her står glasset på kjøkkenbenken, klar til fermentering.
Ferdig, tok 5 dager denne gangen!!!
Surkål og Vegisterkaker er en uslåelig match
Forhåndsregler for surkålprosjektet er å sprette en hel kål når du begynner, ikke ta en halvgammel skalk. Det kan vise seg å gi dårlige resultat og danne feil bakterieflora. Ha rene hender og rene hjelpemidler. Her er det kun melkesyrebakteriene vi er ute etter- ingen andre! Pass også på at du ikke fyller glasset fullt fordi innholdet utvider seg på grunn av gjæringsprosessen.