Lag din egen raw supermat-surkål til julemiddagen

De som følger denne bloggen vet at jeg har en «hang up» på fermentert/melkesyregjæret mat. Det koster en formue å kjøpe probiotika i helsekosten, så hvorfor ikke lage selv. Jeg har aldri hatt så god fordøyelse som etter at melkesyregjærede grønnsaker ble en del av kostholdet mitt. Smaken vokser også på meg, så nå er jeg nærmest avhengig av en daglig dose sur supermat ;o). Siden jeg har et mål om at alle skal hive seg i gang med dette (skjønner det er urealistisk), så får dere en Surkål- ABC her. Nå kan alle med enkelhet gjøre julemiddagen til en lettfordøyelig og behagelig affære. Jeg har skrevet inngående om surkålens fortreffeligheter tidligere, et innlegg du finner under diverse supermat, om du ønsker å lese mer om det. Min far mener at min raw surkål har en lengre og dypere ettersmak enn koke-, eddik-, sukker-varianten.

Her er utstyret du trenger, men føl deg fri til å bruke det du har tilgjengelig; Et glass med skrulokk, en rasp, en kjøttklubbe (kjøpte min på IKEA til 20 kroner, en ildfast form eller en annen vid sak og en morter-dings. Jeg har brukt en potetstamper tildligere, og du kan om så bruke en kopp med hank til å slå ut vannet av kålen- bare fantasien kan stoppe deg i dette prosjektet.

Ingredienser: 1 barneskje SALT, en halv KÅL OG en ss KARVE

Grovrasp eller finkutt kål og ha i formen.
Gyv løs med klubba eller hva du måtte ha for hånden til du ser at vannet slipper, du kan også ha over en 1 ss karve før du starter.


Ha det så i et Norgesglass og pass på å få med kålsafta som er frigjort

Så stamper du i vei ned i glasset til kålsaften stiger over selve kålen

Slik ser det ut til slutt og da er det bare å rense kantene for kålrasp, bare dytt det ned i glasset med gullende rene fingre

Her står glasset på kjøkkenbenken, klar til fermentering.


Ferdig, tok 5 dager denne gangen!!!

Surkål og Vegisterkaker er en uslåelig match
Sett på lokk og la det stå i romtemperatur i 4-7 dager, alt etter romtemperatur i ditt kjøkken. Lett på lokket etter et par-tre dager. Du vil kunne følge med på at de flittige melkesyrebakteriene tar seg av alkymien, det putrer og bobler. Til slutt har kålsaften blitt absorbert av kålen og du har syrlige, sprø og salte kålstrimler som passer ypperlig til all julemat. 

Forhåndsregler for surkålprosjektet er å sprette en hel kål når du begynner, ikke ta en halvgammel skalk. Det kan vise seg å gi dårlige resultat og danne feil bakterieflora. Ha rene hender og rene hjelpemidler. Her er det kun melkesyrebakteriene vi er ute etter- ingen andre! Pass også på at du ikke fyller glasset fullt fordi innholdet utvider seg på grunn av gjæringsprosessen.

Fikk du lyst til å prøve?

 

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!