Mandelmelk ABC

Mange har spurt etter hvor jeg kjøper mandelmelk eller hvordan jeg lager det. Så her kommer et eget innlegg på hvordan man lager sin egen mandelmelk. Man kan også lage melk av andre nøtter/frø/korn, som for eksempel hamp(grusomt dyrt), sesamfrø, hasselnøtter, havre. Jeg lager oftest ren mandelmelk, men skal det være luksus liker jeg en blanding av mandler og hasselnøtter. Det gir en fyldig og deilig smak som jeg og mine liker veldig godt.

Å lage egen nøttemelk er ingen stor sak, men noen få viktige moment er der.
1. Nøtter eller frø som skal lages melk av må alltid bløtlegges. Bløtlegginstiden varierer alt etter hvilken type nøtter/frø man skal lage melk av, men en grei regel er at man bløtlegger over natten. Mandler kan gjerne og med fordel ligge i 24 timer, bare bytt vann underveis. Dette for å bryte ned enzymsperrene og nøytralisere fytinsyre som finnes i nøtter og frø. Dersom ikke dette gjøres vil enzymsperrene og fytinsyren svekke din kropps evne til å ta opp viktige mineraler som kalsium, magnesium, jern og zink fra nøttene og fra annen mat man skulle finne på å spise samtidig, og det vil vi jo ikke.
2. En god blender vil gjøre at nøtter og frø knuses til minst mulige partikler og du får mer melk ut av dem.
3. Jeg synes nøttemelk holder seg best i 2 dager og smaker aller best dag 1. Noen steder ser jeg at det sies at nøttemelk fint holder seg i 4-5 dager, men det er ikke min erfaring. Det handler også om at fettet oksiderer raskt og bør konsumeres innen maks 2 døgn.
4. Renslighet under prosessen er viktig og at melken oppbevares i rene beholdere. Jeg bruker oftest norgesglass, da de også er lette å rengjøre/hive i oppvaskmaskinen.
Å lage nøttemelk er morsomt og noe barna elsker å være med på. Spesielt å klemme melken ut av nøttemelksposen er noe mine små krangler om.
I raw food-verdenen skal man bruke rå mandler, noe som er både dyrt og vanskelig å få tak i. Av praktiske og økonomiske hensyn velger jeg å kjøpe de man får i dagligvarebutikken. I desember har alle kjeder store kasser med mandler i løsvekt, disse kan være rå og da er dem merket «upasteurisert» utenpå kartongen. Jeg kjøper hele kasser, selv om butikkpersonalet ser rart på meg. Så drar jeg hjem og fryser ned mandlene i brødposer. Da har jeg mandler helt til neste jul. (red. nå når jeg henter fersk melk hos bonden hver uke lages det ikke like mye mandelmelk som tidligere. Jeg kjøper rå og økologiske mandler HER!

 

 

Oppskrift mandelmelk
2 dl mandler (bløtlegges over natten)
5-6 dl vann
2 dadler (små ferske som kjøpes billig i innvandrerbutikken) eller 2 ss honning evt annen søtning (kan sløyfes)
Et dryss kardemomme eller kanel (kan sløyfes)
Et dryss godt salt uten antiklumpemiddel.
Blend mandlene og resten av ingrediensene først på lav hastighet og så skru opp styrken på blenderen etterhvert. Blend ett par minutter, slik at mandlene blir så finmalt som mulig.
Hell innholdet i en nøttemelkspose og vri rundt i toppen av posen for å hindre innholdet å renne ut. Klem forsiktig ut så mye nøttemelk som mulig.
Hell nøttemelken over i en beholder/flaske/norgesglass og oppbevar i kjøleskapet.
Pulpen (grumset som er igjen) kan brukes til å lage forskjellige dehydrerte godsaker eller har du høner, så liker de veldig godt restene 🙂
Mandelmelk bruker vi som melk, i smoothies, milkshakes, pannekaker, vafler, i kaffe, kakao, eliksirer  osvosv…
Nøttemelkspose kjøpes for eksempel hos Sanabona . Det her sikkert ingen sak å lage egne poser av nylonstoff, men jeg er håpløs ved symaskinen, så jeg kjøper nye hos Sanabona etterhvert
som jeg sliter dem ut.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!