Her i huset spises det kjøtt, men det skal jammen være lykkelig kjøtt. Holte kylling er det nærmeste man kommer lykkelig kylling her til lands, med mindre man holder høner og slakter selv. Holte gård har eget gårdsslakteri og på den måten slipper fuglene stresset med lang transporttid og samlebåndsslakting, som på Priorslakteriene. Her tar de en og en kylling til slakt, effektivt- men i rolige omgivelser.
Vi har gjerne helstekt kylling til søndagmiddag. Holte-kyllingene er store så det er mye mat, noe som for meg også legitimerer den stive prisen. Kraften som er full av næring og gelatin, lager jeg gjerne saus på og tar vare på resten av kraften for å lage kyllingsuppe en annen dag. Det blir alltid litt kylling igjen og denne renses møysommelig og fryses for å ha i suppa en annen dag. Jeg liker ikke å kaste mat og synes det er meningsfullt å bruke så mye av et dyr som mulig, når det først har måttet bøte med livet. Når man i tillegg vet at det som virkelig gir kroppen næring i form av vitaminer og mineraler ligger i marg og bein, så prøv å få brukt kraft og gelatin som dannes. Det er virkelig supermat for barn, mener jeg; enzymrik og godt for fordøyelse og immunforsvar nå i influensasesongen! I samfunn der det ikke er vanlig å bruke melkeprodukter er kraft kokt på marg og bein en viktig kilde til kalsium og andre viktige mineraler, tradisjonelt har kraft hatt en sentral rolle i matlaging også her til lands.
Oppskrift Lykkelig kyllingsuppe
1/2 liter kyllingkraft med gelatin
1-2 dl kokosmelk
5-7 dl vann
1-2 ss fin spelt eller maizenna/potetmel
3 dl kyllingrester
1 løk
3 fedd hvitløk
2 cm finhakka ingefær
1 ts korianderpulver (kan sløyfes)
3 gulrøtter
1 hel brokkoli
1/2 purre
Smak til med salt, pepper, nama shoyu/soyasaus eller Braggs
sitrongress (kan sløyfes)
2 kaffirlimeblader (evt saften av en halv lime)
Fres løk, hvitløk og ingefær i kokosolje til den dufter aromatisk, hell over mel og bland i før du heller over kraft, kokosmelk og ønsket mengde vann (ca 5-7 dl) og krydder
La dette koke ca 5 minutt før du har i finhakka gulrøtter og stilken til en brokkoli og kok videre ca 5 minutt
Ha til slutt i brokkolibuketter, kylling og purre og kok ett par minutt.
Dryss gjerne finhakket fersk koriander eller persille på toppen.
Tips! Har barnet midlertidig løk-fobi kan du stavmikse løk og hvitløk i kraften før du har i de øvrige ingrediensene og droppe purre til slutt. Og har barnet fullstendig grønnsaksangst er det bare å stavmikse det hele utenom kyllingbitene.
Nydelig, varmende og styrkende på en høstmørk ettermiddag!
Hiv deg med på min give away om du ikke har fått den med deg enda :o)
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.