KRYDREDE METTENDE SVELER LAGET PÅ TEFF – ENKEL OG NY SURDEIGSFAVORITT

Jeg og Teff er blitt bestevenner. Jeg tror faktisk jeg er blitt småforelska i Teff i tillegg, for jeg tenker unormalt mye på Teff om dagen og gjerne flere ganger daglig. Vanligvis en dårlig kombinasjon det der med vennskap og lidenskap, men når Teff er mat, må det da være helt greit med litt ekstra pasjon i hverdagen.
Teff er et nydelig bittelite brunt korn, ganske så næringstett, naturlig glutenfritt og regnes som verdens minste kornslag. Det er blitt brukt i årtusener i det legendariske «brødet» injera som jeg også har sterke følelser for og som regnes som det daglige brød i Etiopia, der det spises til nær sagt alle måltider. Injera er en tynn surdeigspannekake som jeg har oppskrift på i min fine e-bok Fermentert mat og drikke! – Mine favoritter, som du får kjøpt her på siden min.
Svelene jeg skal dele med deg her er mektige, sunne, tykke og fulle av gode varmende smaker. Ikke minst er de strålende enkle å lage, om du har en surdeigsstarter- og da gjerne en basert på teff. Jeg har også laget teff-sveler med min vanlige surdeigsstarter men da blir ikke deigen like frådende og luftig etter endt syrningstid. Virker som om teff må holde seg til sitt eget slag for å skape ordentlig lidenskap, bobler og brus i røra- dog med litt ekstra hjelp fra en nordisk, surdeigsgal blondine i sin beste alder ;-).
Jeg var i Stavanger i helgen og holdt matkurs. Jeg storkoste meg med en gjeng engasjerte damer (hvor er dere alle menn?) som hadde flere kulturer å dele. Jeg tok med hjem en fin surdegsstarter laget på teff, som jeg ikke mater så komplisert som de gjorde, men helt enkelt slik som jeg mater min vanlige starter, men da med teffmel og vann- helt uten tidsregimer og spesialmål. Funker som en kule. Jeg er blitt tilhenger av alt som kan gjøres enkelt, spesielt ettersom jeg har en horde av ulike levende kulturer som må pleies og vedlikeholdes. Fikk forresten med meg en fantastisk kefir-villi-hybrid fra Guttemamma, som har denne bloggen. Hun tok med kefirkorn som lager vidunderdrikken hennes, som har blitt akkurat slik ved en uant tilfeldighet. Alle korna ble kastet i matavfallet på kurset av en ivrig kursdeltaker. Det endte med at Guttemamma sto på hodet i matavfallet i en halvtime og klarte å redde et enkelt lite korn som vi vasket omhyggelig og har nå kommet i fersmelken min og skal bli til et lite glass medisinsk hybriddrikk. Veldig spent er jeg!
Oppskrift surdeigssveler av Teff
Dag 1
Ca 3 dl teffmel.
2 ss surdeigsstarter
1 ss fiberhusk (jeg bruker kun fiberhusk når jeg surdeigsbaker glutenfritt mel)
Et dryss uraffinert havsalt
Vann, til du får en tykk røre.


Rør sammen ingrediensene til du får en jevn og ganske så tykk røre. Dekk til med et klede eller plastikkpose og la stå i minimum 8 timer. Jeg lar alltid melkesyrebakteriene få jobbe lenger, gjerne opp til 12-15 timer.

Dag 2, eller etter endt syrning rører du inn:

5 glade egg
1 ss kardemomme
1 ss tørket ingefær
Noen dråper stevia eller 1 ss palmesukker
50 gram smeltet smør eller klarnet smør/ghee
La røra stå i 30 minutt etter at du har blandet i egg, søtning og krydder, den vil da svelle ytterligere og du får en frådende fin røre som er klar til å transformeres til sveler eller gjerne vafler om du ønsker.
Stekes på medium varme i tørr panne eller i smør eller ghee i 4-5 minutt på ene siden og et par minutt på den andre, før du lar dem hvile på rist til servering.
Jeg satte deigen i går kveld og stekte 2 sveler til lunch nå nettopp. Resten får stå til senere i dag, når resten av familien kommer i hus og vil da bli dessert etter kraftkokt bønnegryte, som du får oppskrift på senere denne uka. På toppen hadde jeg smeltet norsk kaldslynget honning. På den andre svelen ville jeg ha noe som ikke var for søtt og dyttet på et tykt lag smør og tykke skiver camembert.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!