KRAFTKRYDDER MED MENING

Alle mine matprodukter som tilbys i min nettbutikk, helsekost og flere nisjebutikker, har en mening utover å skulle bidra til gode smaker, god mat og velsmakende drikke.

Mitt kraftkrydder er nøye sammensatt av krydderurter og grønnsaker som har en nærende funksjon for kroppen i tett samarbeid med Ola Aukrust som lager blandingene mine. Her tar jeg for meg de ulike urtene og hva de tradisjonelt har blitt brukt for i folkemedisinen og ikke minst i tradisjonell matkultur.

Ingredienser i mitt kraftkrydderet er alle økologiske og noen sågar biodynamiske: Løpstikke, løk, merian, sar, selleriblad, rødbet og sort pepper.

Løpstikke (Levisticum Officinale)

Løpstikke har jeg flere av i hagen og tradisjonelt mente man at den beskyttet eiendommen mot slanger. Den er flerårig og utrolig hardfør og er blitt brukt i norsk matkultur siden 1600-tallet. Da jeg bodde i Finnmark kjøpte jeg løpstikkefrø fra en kvinne som dyrket løpstikke i hagen sin i Nuvsvåg, så da kan den trives nærmest over alt.

Løpstikke er en varmende og stimulerende urt som tradisjonelt er brukt for å styrke fordøyelsen og luftveiene, samt ved blære og nyrebekkenbetennelse. Den er krampeløsende og stimulerende.

Den smaker litt selleriaktig, synes jeg og i Tyskland kalles den buljongurt. Siden jeg ikke er fan av buljongterninger med natriumglutamat og gjærekstrakt, så synes jeg løpstikke er en fullgod og ikke minst helsebringende erstatning.

Løk (Allium Cepa)

Altså jeg kan ikke leve uten løk. Jeg elsker løk og synes forferdelig synd på alle som av ulike årsaker ikke tåler den. Den har mange helsemessige fordeler, noe middelhavskostholdet bærer preg av og noen land spiser opp til 25 kg løp per mann per år, hvor vi i Norge spiser bare 6-7 kg. Jeg kan ikke tro annet enn at min husholdning er på middelhavsnivå og jeg har fnyst høyt når barna mina har prøvd seg på at de ikke liker løk. Da svarer jeg at de har bygget cellene sine på løk, så her er det ikke rom for tulle-aversjoner.

Løk reduserer det dumme kolesterolet og virker forebyggende mot hjerte- og karsykdommer. Den beskytter mot flere former for kreft, er bakteriedrepende og har en anti-diabetisk virkning ved at det senker blodsukkeret, i følge Fedon Lindberg. I tillegg defineres løk som prebiotisk, altså er løk bra for bakterie i tykktarmen. Det er kepalløk som brukes i Kraftsmak og har blitt dyrket i Norge i rundt 500 år.

Merian (origanum majorana)

Er en ettårig urt som er i slekt med oregano, men med en mildere fremtoning. Den har blitt dyrket i Norge siden middelalderen og regnes som en av de fire pølsekrydderne (timian, sar, oregano, merian). Tradisjonelt også brukt i ølbrygging

Det er en varmende og beroligende urt, svært krampeløsende, fordøyelsesfremmende, luftdrivende og er tradisjonelt blitt brukt mot forkjølelser, virus, soppinfeksjoner og fordøyelsesrelaterte plager. Det skader da ikke at den smaker så godt også?!

Sar (Sommersar- Satureja hortensia)

Sommersar synes jeg er en nydelig urt, og stammer fra områder rundt Svartehavet. Den er lett å dyrke, akkurat som løpstikke og begge disse har rotet seg ut i forvillelsen flere steder i norsk fauna. Den smaker vidunderlig synes jeg og er svært bra forfordøyelsen og er i tillegg med flere andre urter krampeløsende og slimløsende som noen av de viktigste egenskapene å trekke frem her. Den har alt å gjøre i en krydderblanding for supper, gryter og sauser, smaker pepperaktig, både gjør godt og smaker godt.

Selleriblad (Apium graveolens var. secalinum)

Selleri som trolig til Norge med munker og er tradisjonelt dyrket og brukt mye rundt middelhavet og i Frankrike. Den finnes i mange varianter og brukes i dag i matlaging både i øst og vest (nord og sør også forresten). Den brukes også medisinsk og er gunstig i forbindelse med opphopning av syre i kroppen, er krampeløsende, slimløsende og mye brukt mot blære og nyreplager. Den er beroligende og kan fremme god nattesøvn.

Rødbet (Beta vulgaris ssp. vulgaris v. conditiva (v. rubra)

Rødbet er fast og blå-rød-lilla. Altså en helt egen farge som ikke finnes i et vanlig fargekart. Rødbete er en toårig plante og stammer opprinnelig fra kyststrøkene lengre sør og vest i Europa. Rødbeten kom til Norden mot slutten av middelalderen og har siden vært en nyttig matplante for oss. Rødbeten er rik på folsyre og inneholder spesielt mye jern, kalsium, magnesium og kalium. Den sies også å være ekstremt rik på antioksidanter 

Sort pepper (Piper nigrum)

Opprinnelig kom sort pepper fra Sør-India og Sri Lanka. Den er verdens mest populære krydder og har blitt skattet som handelsvare på lik linje med gull i uminnelige tider. Moderne forskning viser også at pepper har en unik rolle i å øke næringsopptaket fra ulike virkestoff fra den øvrige maten og urtene som tilsettes denne. For eksempel vet vi at gurkemeie er flere hundre ganger mer nyttig om den inntas samtidig med pepper. Pepper er varmende, stimulerende på både fordøyelse og kretsløp. Forskning indikerer også at det er et slankende krydder fordi piperin (stoffet som gir den sterke smaken) påvirker produksjonen av fettceller.

Jeg håper selvsagt at du først og fremst bruker kraftkrydderet mitt flittig fordi det gjør kraftkoppen, suppa, sausen og gryta mer velsmakende enten du er kjøttspiser eller vegetarianer. En strålende bonus er at det i tillegg gjør så inderlig godt.

Jeg bruker kraftkrydderet mitt daglig, faktisk også i fiskegratengen jeg laget i går, så det er utrolig allsidig. Håper du får stor glede og nytte av mitt krafkrydder. Trykk HER for å komme til min nettbutikk hvor du finner den på tilbud frem til 20. januar.

PS!

Graviditet. Når du som gravid leser om urter så kan du for eksempel lese at merian har en krampeløsende effekt og bør unngås. Dette gjelder store terapeutiske mengder, som for eksempel i eteriske oljer. Krydder i matlagingen er fullstendig trygt for både store (også gravide) og små.

Tips!

Du som av ulike årsaker må gå på en saltfattig diett gjør det lurt i å erstatte manglende smak, som salt uten tvil fremmer, med rause mengder kraftkrydder. Da vil maten snart smake mye mer spennende. I kombinasjon med syrer som vineddik, lime eller sitron vil du komme langt på vei.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!