KRAFTKOKT BØNNEGRYTE
Svartøyebønner har jeg spist mye av opp gjennom åra, i mitt tidligere vegetarianerliv. Jeg anså svartøyebønnen som det mest næringspotente jeg og mine kunne spise i tillegg til at de hevdes å være medisinsk for blodtype A- den fødte vegetarianer. Etter at jeg konverterte til tradisjonskosten og innså at ingen mennesker er født vegetarianere, koker jeg alltid bønnene i god mineralrik kraft. Ved å tilberede bønnene på denne måten vil aminosyrene i kraften utfylle aminosyrene i bønnene, slik at du får en mer fullverdig kilde til protein. Denne gryten lager vi ca en gang i uka, men litt variasjon i ingredienser og krydder. Lettfordøyelig, ganske så næringsrik og ikke minst godt.
Ingredienser:
5 dl svartøyebønner
1 stor løk
1 hel kinesisk hvitløk eller 5-6 fedd hvitløk
1/2 sellerirot
3-4 gulrøtter
1 liter kraft
2 ss fermentert ketchup
1 ts kummin
2 ts koriander
1 ts gurkemeie
en god bit ingefærrot, finraspet
Salt og pepper
Friske urter etter ønske
Sådan gjøres det:
Ta 5 dl svartøyebønner og legg i vann + en god dæsj eddik og la dette stå i ca 12 timer. Dette for å nøytralisere antinæringsstoffer i bønnen som hemmer opptak av mineraler og herper fordøyelsen. Skyll godt og gi bønnene et oppkok i vanlig vann og la det stå og koke i noen minutter. Det vil da komme et skummende lag på toppen som du da tar bort. Skyll bønnene på nytt før du legger dem i kraft ( av storfe/vilt/kylling) og la det stå i flere timer og trekke. Dette kan du for eksempel gjøre om morgenen og la det stå å syde til du kommer hjem fra jobb. De må stå i 3-4 timer for å ikke bli prompekost, det er min erfaring med alt av bønner.
Så tar jeg jerngryta mi og freser løk, hvitløk, gulrot, sellerirot/persillerot/selleristenger +++ og krydrer med kummin, paprikapulver, koriander, gurkemeie og andre godsaker som måtte falle meg inn der og da. Du får en god fin aroma nå. Så er det bare å helle over bønnene vende det hele sammen og blande i 2 ss tomatpure eller aller helst et par ss fermentert ketchup da pektin og fytinsyre i tomatene er nøytralisert. La dette stå og «brenne seg inn» litt. Du får da en rundere smak, spesielt om du bare bruker tomatpure. Hell over kraft til det dekker og la det stå og koke til grønnsakene er møre. Denne gangen hadde jeg i en halv appelsin bare for å være morsom. Frukt er ikke noe jeg bruker mye av i middagslaging- ikke spesielt smart er det heller pga innholdet av pektin, men det var en fin variasjon.
Det hele tar ca 30 minutt, slik at du har en forholdsvis rask middag å lage når du er kommet i hus etter endt arbeidsdag selv om du har gjort litt forarbeide. Du kan selvsagt også koke opp bønner stort, fryse ned, på samme måte som at du fryser ned kraft og ta dette opp og lage gryte i en fei når det måtte passe.
For å få en tykkere gryte durer jeg stavmikseren et par runder i gryta rett før servering slik at det meste av bønner og grønnsaker er intakt, men i en fyldigere masse. Du kan finhakke urter som persille, koriander og oregano og ha i rett før servering. Det tilfører ekstra smak og næring i tillegg til at urter underletter fordøyelsen. Vi bruker mye persille og har alltid en «busk» stående på middagsbordet, så forsyner vi oss etter ønske. Det er strålende å spise injera til fyldige gryter. Da trenger du hverken bestikk eller annet. Pannekaken er ditt bestikk og en morsom måte å spise på for oss. Injera får du oppskrift på i min bok Fermentert mat og drikke – Mine favoritter, som er å få kjøpt her på bloggen, både i trykt utgave og som e-bok.
Denne gangen hadde vi kraftkokt bygotto til gryten. Du finner oppskrift om du skriver i søkefeltet!
Bon apetit!