KRAFT PÅ SKRÅG, KRÅS OG KYLLINGFØTTER ER BILLIG OG STYRKENDE MAT

Jeg har hatt en Slow Cooker som har putret på kjøkkenbenken min i et par år nå. Litt sånn av og på. Det stilige med sånne apparatuser er at stekeplatene får stå i fred til alt det andre jeg kokkelerer med i det daglige. Kraften blir dermed et konstant tilskudd som gjør at vi faktisk spiser kraft daglig og gjerne flere ganger om dagen. Jeg tar fremdeles disse store raptusene og koker opp 15-20 liter kraft og fryser ned. Spesielt når det er store bein og knoker fra okse og elg, må storgryta frem. Denne liker jeg å koke med litt kraftkrydder og uten grønnsaker, for å gjøre den så nøytral som mulig. Da kan den gjøres om til blomkålsuppe, tomatsuppe, tacosuppe eller thaisuppe, nettopp fordi den er helt nøytral i utgangspunktet.

Smaksmessig har jeg alltid likt best kraft kokt på bein fra kylling. Jeg bruker å kontakte ferskvaredisken i butikker som fører produkter fra Homlagarden eller Holte gård. Jeg ber dem bestille 20 skråg i slengen i tillegg til noe krås og også føtter når jeg er i det tøffe hjørnet. Jeg har nemlig en bitteliten traumatisk opplevelse med min første kraft kokt på kyllingføtter, som viste seg å være sure tær før de havnet i gryta. Jeg hadde ikke peiling på hvordan kraft på kyllingføtter skulle smake den gang og drakk sur kraft i to dager før jeg endelig lyttet til min indre stemme som hele veien hadde fortvilt sagt klart og tydelig fra om at «dette er det noe galt med, det skal virkelig ikke smake sånn». Da jeg tok på meg sjumilsstøvlene mine og bar de sure skjelvende tærne i komposten ved åkerkanten plasserte hendelsen et bittelite arr i sjelen som jeg bevisst jobber med å få bukt med. Derfor velger jeg å koke kraft på føtter når jeg føler meg modig, fordi det gir utrolig gelatinrik kraft. Enhver asiatisk kokk ville fnyse av meg og hvor pysete jeg er i forhold til disse vibrerende tærne, da kraft på føtter fra fjærkre er en grunnpilar i det asiatiske kjøkken. Du finner frosne tær i enhver asiatisk matbutikk over hele verden, sjeldent økologiske vel å merke.

Det er likevel lov til å ha sine kraftfavoritter og min er altså langtidskokt kraft på kyllingskråg, litt fordi det er en kjøttbonus attåt. Tidlig kveld når jeg likevel er på kjøkkenet og lager kveldsmat til barna, putter jeg skråget i gryta og heller over vann. Jeg har hvitløk, løk, urter, hele pepperkorn, gjerne selleristenger, sellerirot eller persillerot og gulrot i vannet. Av og til bare litt løk og hele pepperkorn, jeg tar det jeg har for hånden. Når kveldsmaten er fortært og børnene er stille i toppetasjen en time eller to etter, løfter jeg ut ut skråget og piller det rent for kjøtt. Jeg bruker fingrene fordi det er mest effektivt. Det er nemlig ca 4 dl kjøttrester på skråget etter at produsenen har skjært bort filetene, vingene og låra. Det er lurt å plukke av kjøttet før du koker videre på skråget fordi proteinet er lettere fordøyelig om det ikke kokes ihjel, i tillegg smaker det bedre og er saftigere. Jeg setter skålen med ferdigpillet kjøtt i kjøleskapet og har alt av beinrester opp i kraftgryta igjen som får putre videre til neste morgen og videre vekk utover den neste dagen.

Jeg drikker kraft fra kopp hver morgen og utover dagen. Når jeg henter meg en kopp te, kaffe,  eller mekker meg formiddagsmat i løpet av arbeidsdagen så blir det fort at jeg tar med en kopp kraft også som jeg koser meg med. Det er fantastisk godt og velgjørende.

Jeg salter kraften etterhvert som jeg bruker den. Det er fordi jeg har et stort oppheng i thaisupper og bruker da alltid tamari som smakstilsetter. Har jeg da saltet kraften på forhånd blir den alt for salt når man også har i tamari.

Drikker jeg kraften som buljong er storfavoritten å salte med mitt eget URTESALT, som gjør at det smaker som barndommens buljong i pappbeger som mine iskalde korpsfingre sluttet seg om i forbindelse med julegran-tenninger og andre oppkonstruerte vintertilstelninger. Det var ubarmhjertig kaldt å spille i korps på vindfulle vestlandet i oppveksten, en herdende manndomsprøve rent faktisk.

PS! Dersom du vil gå til anskaffelse av en Slow Cooker, også ofte kalt Crock Pot, så pass på at den ikke har nonstick-belegg av teflon eller av annen mystisk karakter. Gå får keramiske varianter.

PS! Jeg har skrevet utallige ganger om kraft og gelatin her på bloggen. Det mest utfyllende innlegget om hvorfor du bør spise mye kraftkost finner du HER! Ellers kan du søke på ordene kraft og gelatin i søkefeltet på bloggen og du finner masse inspirasjon. Jeg har også et nettkurs i kraft og laget en egen bok på tema «Kraft og andre styrkedrikker». Du finner både kurs og bok her på min nettside: gryhammer.no

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!