kombucha startkultur

Under vil du finne listet opp de vanligste spørsmål og svar knyttet til Kombucha startkultur som du kanskje allerede har kjøpt eller tenker på å kjøpe f.eks i min nettbutikk, i Sunkost og flere helsekoster og spesialforretninger.

Aller først er det viktig at du vet at det aller beste du kan gjøre for å komme i gang med å lage din egen kombucha er å kjøpe en flaske levende og aktiv kombucha, ferdig og klar til å drikke. For eksempel Gry Hammer kombucha. Det er også lurt da å velge naturell, uten smakstilsetning. Det er nemlig væsken som er selveste startkulturen og som har alle bakteriene, gjærsoppene, enzymene og de organiske syrene du trenger for å kunne lage kombucha. En SCOBY er selve sluttproduktet av en vellykket fermentering, altså ikke forutsetningen.

En dehydrert SCOBY kan imidlertid aktiveres og dermed gjøre væsken den ligger i full av den samme bakteriene, gjærsoppene, enzymene og organiske syrene du trenger for å brygge videre. Den vil også være nyttig å bruke i det samme brygget. Dette oppnår du ved å følge oppskriften for aktivering som beskrevet på baksiden av posen. Det er et fint alternativ for deg som ikke bor et sted hvor du får kjøpt ferdig og drikkeklar kombucha av god kvalitet- og for deg som ikke tør å kjøpe en aktiv SCOBY fra privatpersoner som selger via nett.

Alt dette forklarer jeg grundig i min bok Fermentering og har hatt flere live-sendinger på i min gruppe på Facebook som heter Fermentering og kraft med Gry Hammer. Velkommen til å bli medlem der om du ønsker et felleskap med flere fermenteringsentusiaster.

Jeg har brygget kombucha i 12 år og de første åra sendte jeg aktiverte lubne SCOBYs sammen med startervæske (ferdig brygget kombucha) til mine lesere. Men etterhvert som leserne ble flere og henvendelsene hyppigere så innså jeg at dette tok alt for mye tid. Derfor tilbyr jeg tørkede startkulturer, fordi jeg kan kjøpe det fra en seriøs produsent som brygger og produserer under ordnede former, og med mattrygghet og sertifikater for matproduksjon i orden.

Dehydrerte SCOBYs må gjennom en lang aktiveringstid for å kunne lage levende kvalitetskombucha. Men når denne aktiveringstiden er over så kan den aktiverte scobyen og væsken denne ligger i brukes til å sette ditt første kombucha-brygg. De fleste lykkes da med å brygge kombucha, etter ett til to brygg, og du har da i prinsippet en starkultur som kan brukes igjen og igjen, i år, tiår, ja gjennom mange generasjoner.

VANLIGE SPØRSMÅL OG SVAR

1. SPØRSMÅL

Jeg har fulgt oppskriften bak på posen etter punkt og prikke, det har gått 14 dager og det skjer ingen ting. Hva har jeg gjort galt?

SVAR

Du har trolig ikke gjort noe som helst galt og det skal være akkurat slik. Du har kanskje sett hvordan en SCOBY ser ut når den er i sving, lubben, jevn og lys. Men din SCOBY må få anledning til å venne seg til deg som ny eier, og som kanskje gir den en litt annen te, sukker fra en annen produsent og trolig også både annen temperatur og mikroorganismer i lufta enn hos min kombuchaprodusent.

En NY SCOBY vil dannes, men det er mulig den ser litt tynn og puslete ut de første gangene. Det betyr ikke at noe er galt, men at den må få litt tid på seg til å venne seg til nye omgiveler, og så er jeg ganske så sikker på at du lykkes etterhvert.

2. SPØRSMÅL

Min SCOBY er ikke like fin som de jeg ser på bildene dine. Hva gjør jeg galt?

SVAR

Ofte må du brygge noen runder før kulturen finner formen hjemme hos deg. Den lar seg påvirke av ditt inneklima, alt fra temperaturer, til hvilke mikrorganismer du har hos deg. Husk at kulturen er laget i et produksjonslokale og ligget i en pose i flere uker, kanskje til og med noen måneder. Den er litt i ulage, siden en kombucha-kultur liker aller best å brygge kombucha- og trenger tid til å komme seg. Det kan deg ta både 2 og 4 brygge-runder før startkulturen virkelig finner formen hjemme hos deg. Du må bare fortsette å ha tillit til prosessen, følge fremgangsmåten som er beskrevet på posen eller på bloggen min eller i min bok Fermentering (eller også nederst her på siden). Tålmodiheten din vil mest sannsynlig bli belønnet med en stabil og flott kultur du kan bruke i mange år framover.

3. SPØRSMÅL

Det har nå gått 1 dager og jeg er usikker på om det ser riktig ut og tør ikke å smake. Kan du se på dette?

SVAR

Noen ganger får jeg bilder fra dere. Av og til ser jeg at det er åpenbart mugg og jeg kan bekrefte kundens mistanke om at det ikke bør drikkes. Det er imidlertid svært sjelden at det skjer. Mugg er synlig, som «lodne» blågrønne flekker. En SCOBY ser kanskje rar ut, men dersom dette tydelige mugg-tegnet som de fleste har sett på oster og brød er fraværende, så er alt helt fint. SCOBYen kan variere i tykkelse, farge og øvrig utseende alt etter hvilken te og type sukker du velger å bruke. Den påvirkes av farge, temperatur, tilgjengelige næringsstoffer og andre miljøfaktorer. Dersom du opplever mugg, så anbefaler jeg at du kaster alt og begynner på nytt. Før du velger å begynne på nytt, så les gjerne alt du finner på denne siden fra topp til bunn før du fortsetter. En ordentlig forståelse av hva kombucha er og ulike aspekter ved bryggingen gjør at du trygges i prosessen. Det er hverken vanskelig eller farlig og i tilelgg veldig gøy når du først er kommet i gang.

FELLESSKAP

Du kan bli en del av et fellesskap hvor alle er opptatt av det samme i min gruppe på Facebook som heter Fermentering og kraft med Gry Hammer. Du finner gruppen HER. Bare be om å bli medlem og så inviteres du inn i gruppen i løpet av kort tid. Der kan du dele bilder, erfaringer og stille spørsmål. Det er nesten alltid noen du kan sparre på og som kommer med sine erfaringer. Jeg er stadig innom og passer på og svarer på de spørsmål jeg klarer å fange. Velkommen 🙂

Ikke tenk på Best før-dato, på dette bildet. Det er slik fordi jeg har tatt et bilde 6 mnd før utgangsdato. Jeg selger alltid en scoby innenfor holdbarhetsdato 🙂

Her er vanlig fremgangsmåte for brygging av kombucha:

Du trenger:

  • kasserolle, glass, klede, gummistrikk eller hyssing.
  • 1,5 liter kokt vann
  • 2 teposer sort organisk te, her kan du variere, gjerne med like deler sort og grønn te. Men pass på at minst halvparten er sort te. Evt 2 ts te i løsvekt
  • 6 ss hvitt sukker eller rørsukker (100-110 gram)
  • Kok opp vann og tilsett teposene (eller løsvekt) og sukker. Rør godt til sukkeret løser seg opp. La trekke i minst 15 minutter, før du tar ut teposene.
  • La væsken kjøles ned til romtemperatur før du heller den over i fermenteringsglasset sammen med ca 1-2 dl sur og god kombucha/væske.
  • Legg så SCOBYen forsiktig ned i teen og dekk til med et klede og en gummistrikk eller hyssing rundt.
  • Ta alltid vare på 1 SCOBY og ca. 1/10 del av den ferdig fermenterte kombucha-drikken som starter til neste sats kombucha.
  • Etter ferdig brygg skal du ha to SCOBYs. Det betyr at du kan doble produksjonen din og lage to brygg, dersom du ønsker.

For mer informasjon om brygging av kombucha og inspirasjon til variasjon og annengangsfermentering kan du lese i boken min Fermentering eller besøke bloggen. Du finner både bok og blogg på www.gryhammer.no

Jeg har også startkulturer til surdeig, vannkefir og melkekefir. Er de først aktiverte har du startkulturer som kan vare til evig tid.