KOMBUCHA HOTELL

Over ser du bilde av et kombucha hotell. Under til venstre ser du hvordan kombucha-moderen og kombucha-babyen knytter bånd. På bildet under til høyre ser du en solid SCOBY som har laget en skikkelig kraftplugg av en baby. Rare ord? Ja, sånn er det når man snakker Kombuchisk.

Jeg får ofte spørsmål om  hvordan man best oppbevarer en kombucha SCOBY. De store bokstavene betyr: Symbiotic Culture/Colony Of Bacteria and Yeast. Andre begrep på kulturen er Kombucha-mamma eller Kombucha-baby.
Alle som har brygget kombucha vet også at en SCOBY blir til to SCOBYs, i løpet av gjæringstiden. Det kan bli mange kulturer etterhvert og man blir også plutselig så glad i disse levende greiene at man får vondt i hjertet av å kaste dem.
For å oppbevare en kombuha SCOBY så er det aller beste å lage et såkalt kombucha-hotell (jeg har absolutt ikke funnet på denne litt underlige kombucha-termenologien). Dette gjøres rasende enkelt. Du tar et stort glass og fyller med de kulturene(SCOBYS) du vil ta vare på og etterhvert som de formerer seg. La dem ligge godt dekket i ferdig brygget te og sukret og tilsatt et par dl kombucha fra forrige runde. Slik kan no kombucha-hotellet stå, i romtemperatur, f.eks i et tørt og mørkt skap i et års tid. Kanskje enda lenger. Du må imidlertid spandere på kulturene en ny ladning ferdig trukket og sukret te i ny og ne slik at de har noe å få næring av, ellers vil livskraften sakte men sikkert ebbe ut. Jeg bruker å bytte ut med ny te et par ganger i måneden. Pass på at teen er skikkelig nedkjølt før du har den over SCOBYENE. HER! kan du lese min kombucha ABC. Du får også grundig gjennomgang av hvordan du brygger kombucha i min bok Fermentert mat og drikke, som kan kjøpes HER!
Og mangler du en ekte solid SCOBY, så kan du kjøpe min aktiverte scoby med startervæske HER!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!