Kombucha ABC

Kombucha er en steingammel tradisjonell måte å fermentere te, som har sine røtter fra Kina… Eller Russland? De lærde diskuterer dette med innlevelse og patos. Men det vi vet er at helsedrikken kan spores helt tilbake til flere hundre år før Kristus.  I en skriftlig nedtegnelse, knyttet til et zen-dynasti. Kombucha har også lange tradisjoner i Russland, så det er jo forsåvidt ikke feil. I NY og blant kjendiseliten er Kombucha en hottie om dagen. Man får kjøpt kombucha i flasker, i helsekosten og overalt der man finner helsebevisste mennesker, også her til lands. Jeg har også mitt eget merke som du får kjøpt flere steder. Du kan lese mer om Gry Hammer kombucha i  EGET BLOGGINNLEGG.

Det er mye mystikk knyttet til kombucha og den prises for sine immunstyrkende egenskaper. Mange kreft- og aids-overlevende gir æren til Kombucha for deres varige gode helse og helbred. Jeg har selv mottatt min kombucha-baby fra en fantastisk dame som har vært kreftfri i over 10 år, tidligere operert for brystkreft 2 ganger. Hvorvidt kombucha kan skryte på seg å ha en slike egenskaper, det kan diskuteres. Jeg er sikker på det er smart å drikke kombucha for bedring av tarmhelse og næringsopptak. Utover det er jeg forsiktig med å nøre opp under mytene og prøver å nyansere dette grundig på alle mine kurs. Hva som er årsaken til at du velger å drikke kombucha, er opp til deg. Du kan drikke kombucha fordi det er velsmakende og friskt eller fordi du vil være rasende sunn. Helt opp til deg.  Det er likevel greit å vite at kombucha smaker godt, tilbyr bakterier, enzymer og en viss mengde vitaminer og mineraler.

Hva er kombucha?

Kombcha er en fermentert drikk av te og sukker. Det er imidlertid ikke nok å gjære ferdig sukret te. Du må ha en kombuchamamma, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY)som danner form som en gelatinaktig pannekake. Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te. Kombuchamoderen fermenterer te-blandingen i løpet av 7-20 dager. Etter endt fermentering er det dannet 2 kombuchakulturer/pannekaker, hvor man sier at kombuchamoderen har dannet en kombuchababy. Du kan da videre lage 2 satser kombucha eller gi bort den ene til andre spesielt interesserte. For hver gang du lager kombucha dannes altså en ny baby, fra 1 til 2, fra 2 til 4, fra 4 til 8 osvosvosv… Til slutt må du kaste babyene, om du ikke har noen å gi dem til, for det finnes da grenser for hvor mye kombucha du drikker i løpet av en uke. Å kaste en kombuchababy gjør faktisk vondt, for jeg blir så glad i alle disse levende kulturene mine. Et stort PS er likevel!!! En SCOBY er sluttproduktet av en vellykket fermentering, ikke nødvendigvis forutsetningen. Så det aller beste for å komme i gang med å brygge kombucha er å ha tilgang på levende og fersk startkultur i form av ferdig brygget kvalitetskombucha. Har du en SCOBY i tillegg er det vinnvinn. En SCOBY vil være med å å stabilisere brygget og styre det raskt i riktig retning. Men som sagt, du kan lykkes stort med å dyrke frem din aller første «sopp» ved å følge fremgangsmåten under, triple mengde ferdig brygg og sløyfe SCOBY, så ser du hva som skjer.

Hva skal kombucha være godt for?

Kombucha er en fordøyelseshjelper ved sine probiotiske egenskaper, den inneholder også glukuronsyre, i små mengder, og denne syren virker avgiftende. Normalt sørger leveren for å produsere denne syren i passe porsjoner men  når leveren blir overbelastet av giftstoffer vil kombucha hjelpe leveren i dets avgiftingsarbeid. Jeg har også lest at kombucha avgifter via nyrene, slik at mange vil kjenne litt «puls/dunking» i nyrene i starten. Noen hevder imidlertid at det overhodet ikke er glukoronsyre i kombucha, og sånn holder altså de lærde på. Vanskelig å bli enig her på jord.

Hvem kan drikke kombucha?

Alle kan drikke kombucha, men jeg valte å ikke gi barna mine det før de var rundt 2-3 år, annet enn at de har fått smake. Dette fordi dets medisinske virkninger er påvist ganske heftig og jeg innbiller meg at mine barn er ganske rene innabords med det kostholdet vi har. De lærde synes også å strides om hvorvidt kombucha kan gis til barn. Noen sier at barn under 7 år ikke bør drikke det, andre sier at de ikke bør drikke det før i tenåra og andre mener igjen at sågar babyer kan få kombucha. På youtube verserer en filmsnutt av en 2-åring som spiser en kombuchamoder. Jeg vet ikke om det er spesielt heldig eller uheldig, men å avgifte et barn er noe jeg ikke har kompetanse på og vil derfor ikke mene noe om det eller oppfordre noen til det!

Hvor mye kombucha kan man drikke?

Jeg og min mann drikker kombucha hver dag, vi synes begge det smaker kjempegodt. Den er utrolig leskende, sprudlende og syrlig på smak. Jeg drikker ca 1,5 dl,  ca 2-3 ganger daglig- eller akkurat når jeg lyster. Skal du ha detox-effekten på topp bør du ta kombucha på tom mage hver morgen. Du kan også drikke kombucha 15 min etter mat eller som det passe deg, mellom måltid.

Her ser du bilde av en nyfødt kombuchababy, den er ca en halv cm tykk, hvit/lys, hel og blank. Den skal skylles i vann som er ca 17-20 grader. Plukk forsiktig bort strenger og smårusk fra fermenteringen under vannstrålen.

Ta vare på ca 1/10 del av den ferdig fermenterte kombucha-drikken som «starter» til neste sats kombucha.

Her ligger ferdig kombucha-sats i skålen, klar for å ta imot nytrekt sukret og nedkjølt te og en kombuchababy. Jeg bruker en suppeterrin, da kombucha formerer seg best og mest effektivt i beholdere som gradvis går utover, slik at en glassbolle eller porselensbolle som rommer 2-4 liter er et kjempefint fermenteringssted. Jeg bruker også norgesglass og det går helt flott.

Jeg lager kombucha på 1, 5 liter kokt vann, 2-3 teposer sort økologisk te. (Jeg varierer mye, ofte 50-50 svart og grønn te, gjerne og kanskje med fordel i løsvekt, men her har du standard oppskrift), 6 ss hvitt sukker. Hvitt sukker viser seg å danne mest glukuronsyre og er grunnen til at hvitt sukker prefereres av de fleste kombucha-entusiaster i tillegg til ønsket ph-balanse. Det er likevel en del som bruker rårørsukker og jeg forsøker nå å venne ett par av mine babyer til det, da kombucha har så lange tradisjoner at de ikke kom til i en tid der raffinert hvitt sukker var en vanlig ingrediens i de kinesiske hjem. Rapadura og honning gir mindre av den ønskede glukuronsyren i kombucha. Du kjøler ned blandingen til romtemperatur (viktig at det ikke er over 20 grader), før du heller den over i fermenteringsbollen/glasset, sammen med 1/10 kombucha fra forrige sats. Når jeg gir bort en kombucababy sender jeg alltid med en god dl ferdig kombucha slik at babyen får drahjelp i sitt nye hjem. Nå er blandingen klar og du kan legge kombuchakulturen forsiktig ned i blandingen. Legg over et klede av naturmateriale og ha gjerne en strikk rundt. Vi er i verste bananfluesesong og de elsker fermentert drikke, så pass på at de ikke kommer seg ned i teen og ødelegger den.

Her ser du en kombucha-moder midt i glasset og en tynn film på toppen, som er begynnelsen på en ny baby som skal vokse seg like tykk som sin moder i løpet av 7-10 dager.

Her er et annet glass/en annen sats kombucha som oppfører seg litt annerledes. Moderen og babyen henger sammen og må løsnes forsiktig ved endt fermentering. Er det ikke rørende? Jeg får nesten klump i halsen når jeg må skille dem… det er helt sant!

Har du problemer med å skaffe en fersk kombuchakultur så er det et godt alternativ å kjøpe en dehydrert SCOBY som kan aktiveres og som du kan brygge frisk og sprudlende kombucha på, så snart den er våknet til live igjen. Du finner aktivert SCOBY i sur og god startervæske i MIN NETTBUTIKK

Litt mer fakta å gå på:

*Det er mange måter å lage kombucha på og alle som styrer med dem har bestemte meninger om hva som er den beste måten. Jeg har to forskjellige kombuchaer, fra to forskjellige kilder. Den ene kombuchaen limer seg fast i den andre og må skilles etter fermentering, den andre legger seg litt ned i bollen og den nye babyen ligger adskilt på toppen.

*Kombuchaen skal ha fred under fermentering, du skal ikke putte fingrene oppi, lette på lokket til stadighet og styre med den. Den må stå i ro, mange setter den i et skap i et stille rom. Jeg har mine glass og boller på kjøkkenbenken, jeg har 4 barn og kombuchaene har det stille og fredelig kun om natten. Foreløpig storkoser de seg sammen med resten av familien, så jeg vet ikke hvor viktig det er med dette stille-hysteriet. Men ikke riste, løfte og styre med bollen under fermentering. Det er viktig.

*Ha rene hender og rent utstyr når du holder på med kulturene.

*Skyll fermenteringsbeholderne i vann mellom hver sats, ikke bruk oppvaskmaskin.

*Du kan lagre en kombucha SCOBY i et glass med sukret og nedkjølt te og gjerne flere lag på lag, i et tørt og mørkt skap, i romtemperatur. De kan overleve på denne måten i inntil et år, så lenge du passer på å bytte ut væsken med ny te en gang eller to per mnd. Jeg har selv skrevet at man kan oppbevare SCOBY i kjøleskap men det som skjer da er at kombuchamoderen går i dvale og kanskje sovner- for alltid. Det går stort sett bra, men mest ideelt er altså å lage et kombucha-hotell som du kan lese mer om i mitt innlegg om kombucha-hotell. Bare søk i søkefeltet i bloggen så dukker innlegget opp.

* Bruk økologisk te da konvensjonell te er full av fluor og annet tjafs. Bruk alltid 1 pose eller 1 ss sort te som base og ekspermimenter med den andre posen/løs te, enten grønn, frukt, rooibush osv. Kombucha vil og skal ha litt sort te.

* Du kan bruke te fra pose eller i løsvekt.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!