KOKT TUNGE – TIL ÆRE FOR VERDENS BESTE TORE

Vi har nettopp hjemmeslaktet 5 vakre griser, som har levd livets glade dager på andre siden av åsen fra der vi bor. De er blitt fôret opp på naturlig beite i tillegg til økologisk restemat fra butikkene her lokalt. Min gode venn Tore har hatt en heftig jobb med å gjøre dem slakteklare. Han gråt da han slaktet den siste, men smilte dagen etter da jeg inviterte han på blodpannekaker og to store glass øl. Barna våre fikk holde på hjertene, kjenne på lungene og levra. Nabojenta stakk fingeren i blodpannekake-røra og syntes det var supergodt. I tillegg goflet hun i seg to store pannekaker med lønnesirup med et stort glass ferskmelk til. Tenk alt barna lærer av å være så nær liv og død. Det gir mening å leve og spise fra jord til bord. Det er sånn det skal være!

Vi er fire familier som har slått oss sammen for å lage mat av alt som kan brukes fra dyret. Vi har nå kokt og laget sylte på hodene og den feite og gelatinrike kraften fra hodene har vi delt broderlig. Restene er blitt til hundemat. Jeg har fått ansvaret for blodet, hjertene og tungene. Kraftkost Ellinor skal lage leverpostei av 8 kg lever, sammen med meg. Det er mulig vi må ha en akevitt i hver fot den dagen … I tillegg skal jeg lage bacon av 300 kg gris. Skinkene skal bli daglig massert i halvannet år i et gammelt stabbur for å bli norges beste spekeskinke. Du milde som vi skal kose oss.

Jeg tenker å dele litt av mine erfaringer med å spise en hel gris, her på bloggen! Innleggene vil forøvrig ha overføringsverdi til et hvilket som helst annet dyr. Jeg har vokst opp med smaken av innmat fra lam og sau. Gris er nytt farevann for meg, i så måte, da jeg liker aller best bacon og kun har styra med det frem til nå. Men i dag begynner vi med kokt tunge. Jeg er mest vant med tunge fra okse eller rein, men disse er fullt på høyde med alt annet jeg har smakt. Om ikke enda bedre. Min sønn på 7 spiste en halv tunge til frokost.

Oppskrift kokt tunge

Tungen skal være lettsaltet før den kokes. Vi hadde tre tunger. Til disse lagde jeg en saltlake bestående av 2 liter vann, 400 gram uraffinert havsalt og 4 ss lønnesirup. Kjøles godt ned, laken skal være iskald når tungene legges i.

Vask og renst tungene godt, press og skvis for å få ut mest mulig blod, legg i lake i 2 – 2,5 dager.

Skyll tungene godt og hell vann over tungene i en kasserolle slik at vannet dekker tungene.

Kok opp og la det koke til det skummer godt. Hell så av alt kokevannet og fyll kasserollen med friskt og kaldt vann. Kok opp enda en gang og la det småkoke noen minutter. Skum av. Ha deretter i krydderblandingen som består av følgende miks:

2 løk
1 purreløk
2 gulrøtter
15 pepperkorn
1 ts nellikspiker
En hel kanelstang
1 cm ingefær, skåret i skiver.

La tungene trekke i vannet i ca to-tre timer. Disse krevde såpass lang koketid. Skal du koke mindre tunger, som fra sau eller rein så er det nok med halvannen time. Overkokes tungene, blir de melne.

Flå tungen for den ytre hinnen når den fremdeles er varm. La tungene deretter avkjøles i kokevannet.

Skjær tungene i tynne skiver og du har verdens beste pålegg på et godt surdeigsbrød!

PS! Oppskrift på godt surdeigsbrød med hele korn kommer snart. Inspirert av en jeg kjenner som hevder å ha verdens beste surdeigsstarter. Det er selvsagt ikke mulig, for det er det kun jeg som har!

Du kan kjøpe surdeigstarter i min nettbutikk 🙂

I mellomtiden rekker du så vidt å lage surkål som er ferdig til jul dersom du hiver deg rundt i en fei. Oppskrifter finner du HER eller du finner mange julebefengte spesialoppskrifter fra meg i siste utgave av REN MAT.

Om du kunne tenke deg å lære mer om fermentering eller surdeigsbakst kan du sjekke ut onlinekursene mine HER.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!