KOKOS OST
Mary-Janne som er damen bak www.dinbestehelse.no og har lært meg å lage kokos-ost. Ja, da bare måtte jeg teste. For jeg tåler dårlig melkemat med mindre den er rå/upasteurisert og helst syrna. Det samme gjelder minst ett av mine barn. Så superdamens oppskrift ble Gryifisert og smakte usedvanlig bra for å være liksom-ost. Testa den på sønnen min som er minst like blodig ærlig som undertegnede. Han sa: Hmmm….MMM….nam, den smaker som osten på burgerne på Burger King. Og du lurte kanskje på hva i himmelens navn min sønn har gjort på Burger King? Jo, hans mor har tatt han med dit hele 2 ganger i hans tid her på jorden. Galskap? Jeg vet ikke, men vi møtte et par fra bygda vår som så veldig langt og veldig rart på meg, da de skjønte at det faktisk var meg som satt der. Haha. Men det er fint å være litt rebell av og til. Og så vet sønnen hva han går glipp av, når vi 98% av gangene vi er i Hønefoss- går rett forbi. Men tilbake til kokosost. Originaloppskriften til Mary-Janne finner du HER!
Og så anbefaler jeg deg å følge gjengen på Helsesnappen.
Oppskrift kokos-ost
- To pakker kokosmelk, fullfett
- 3 ss næringsgjær
- 2 ts salt
- 4 store ss gelatin (pass på å velge gelatin, som stivner væsken)
- ½ ts liquid smoke
- 2 ts løkpulver
- 1 ss sitronsaft
Kok opp under omrøring og la stå på svak varme til gelatinen er oppløst (3-4 min), hell over i en egnet beholder, for eksempel en matboks i stål eller glassform. Sett kaldt i minst 6 timer, rasp eller skjær i skiver med en skarp kniv og bruk den slik du ellers bruker ost. Den må være kald for å kunne raspe, så sett den i kjøleskap når den er nedkjølt. Du kan dele den i blokker og fryse eller raspe alt og fryse- og ta opp ved behov.
Inspirert av oppskrift fra Mary-Janne i Helsesnappen som holder til på Lillehammer og har nettsiden www.dinbestehelse.no