KNASENDE SPRØ OG LUFTIGE LAVKARBO KNEKKEBRØD

Jeg har funnet opp de beste knekkebrød jeg noen gang har satt tenna i. Kjempestas, jeg er frelst! De er florlette, sprø og super-lette å tygge (som en mix av ostepop og riskake) i motsetning til de fleste knekkebrød av frø og nøtter som jeg har smakt.

Det er veldig viktig å bløtlegge nøtter og frø i salt miljø for å bryte ned antinæringsstoffer som ligger i skallet på disse. I denne oppskriften har jeg salt i bløtleggingsvannet i tillegg til en 1ss surdeigsstarter. Sistnevnte kan evt. erstattes med 2-4 ss eplesidereddik for ekstra effektiv nedbrytning av antinæringsstoffer.

Regelen er som følger: Antinæringsstoffer i nøtter og frø brytes mest effektivt ned ved hjelp av saltvann. I korn er det eddik, myse eller aller helst surdeigskultur som mest effektivt nøytraliserer uheldige substanser i korn. Jeg har skrevet mye om antinæringsstoffer tidligere her på bloggen. Poenget er at om de ikke nøytraliseres, så vil de binde seg til flere viktige næringsstoffer i maten og hemme opptak av disse i tarmen. En smart ting altså, å bruke litt ekstra tid på nøtter og frø før konsum.

Varmebehandling av nøtter og frø er også ekstremt viktig. De inneholder en del fettstoffer som blir ødelagt og helseskadelige ved høye temperaturer. Forsøk å holde deg under 120 grader når du varmebehandler alt fra mandler til linfrø. Jeg har i denne oppskriften 4 eggehviter som må varmebehandles for å bryte ned sine antinæringsstoffer (motsatt prinsipp for eggeplommen, som er aller mest næringsrik i rå tilstand og inneholder ingen antinæringsstoffer).

Oppskrift knasende sprø og luftige lavkarbo knekkebrød
3 dl sesamfrø
3 dl linfrø
3 dl solsikkefrø
3 dl valnøtter
5-6 dl vann
1 ss uraffinert salt
1 ss surdeigsstarter
4 eggehviter (eggeplommene kan brukes i f.eks en smoothie, i eggeplommedosis, bernaise eller hollandaise)
1 ts natron

Bland alt utenom eggehviter og natron i en bolle (ikke stål) og la stå i 8-12 timer.

Ha så blandingen i en kjøkkenmaskin med s-blad, ha i eggehvitene og natron. La det guffe rundt til det blir en deigete masse- tar et par tre minutt.

Bruk en slikkepott til å spre deigen utover to smurte bakebrett eller på ubleket bakepapir. Del opp i ønsket fasong før steking.

Stek på 120 grader i 30 minutt. Skru ned temperaturen til 80 grader og stek videre til sprø og tørre.

Smart å løsne knekkebrødene fra brettet etter en times tid og steke videre på rist, da tørker de raskere.

La de gjerne stå inne i stekeovnen med open dør i noen timer etter steking, slik at du er sikker å at de er helt tørre. Seige knekkebrød er usjarmerende, synes jeg.

Oppbeevar i lufttett boks i et par uker. Kjøleskapet eller kaldt rom er best for nøtter og frø for å unngå videre harskning.

Sjekk gjerne også denne knekkebrødoppskriften min.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!