Klassisk fransk løksuppe er det beste jeg vet!
Denne suppen blir aller best om du tenker slow food. Løken surres på svak varm i en time eller to. Har du dårlig tid går det fint å steke i løpet av et kvarter men aller best blir den når du gjør det saaaaaaaaaaaakte. Måtte jeg velge mitt siste måltid tror jeg at det måtte bli løksuppe, eller kanskje en nydelig aspargessuppe, eller kanskje råmelkspudding, eller en perfekt risotto med et lass parmesan… Nei, det siste måltid måtte blitt et frådsegilde- for det koker vel ned til dette: Å SPISE er det beste jeg vet!
Oppskrift fransk løksuppe
5 løk skjært i rundinger, ca 1/2 cm tykke
3-6 fedd hvitløk
4 ss ekte smør
1 liter kyllingkraft eller kraft på elg/hjort/øko storfe eller grønnsakkraft
1 ts timian
1/2 rosmarin
1 ss dijonsennep
2 ss arrowrot
salt og pepper etter smak
Surr løken på svak varme i rikelig med ekte smør til den er gyldenbrun uten at den blir svidd. Dette kan du bruke mye tid på om du har tolmodighet. Svak varme og 2-3 timer i gryta skaper en nydelig sødme og rund smak på suppen om du har tid. Hell så over god kraft og krydder og la det simre på svak varme i minst en halvtime, gjerne lenger. Rør inn dijonsennep mot slutten og aller sist rører du ut arrowrot i litt vann og spe i. Unngå at det koker, da stivelsen i arrowrot forsvinner under koking. Arrowrot er i motsetning til hvetemel, maizenna og potetmel sunn og har samme virkning. Den kan kjøpes her.
Tips! En skive surdeig med ost på toppen som gratineres i ovnen et par minutter fører suppen til nye høyder.
God helg folkens :o)