KLASSISK FRANSK LAMMEGRYTE
Jeg har en rar dragning i mot alt som er fransk. Den franske maten har de beste smakene, vinene og en fascinerende kulturarv. Mye av maten har noe bondsk og samtidig opphøyet over seg. Favorittforfatteren min er fransk. Og sånn kan jeg fortsette. Fransk er rett og slett bra!
1,3 kg lammekjøtt, bog eller lår i skiver
3 medium kepaløk
3 gulrøtter, i staver
2 persillerøtter, i staver
4 fedd hvitløk, finhakket
3 dl vann
3 dl rødvin
4 friske tomater, kuttet i terninger
En kvast frisk timian, finhakket
Salt og pepper etter smak
2 laurbærblad
2 dl ferdig bløtlagte og kokte hvite bønner, til nøds en boks bønner i tomatsaus
2 ss god balsamico
Brun kjøttet i flere omganger i stekepannen. Kok ut pannen etter hvert med vannet og ta vare på stekesjyen.
Fres løk og hvitløk i godt med smør i en jerngryte. Tilsett kjøttet, stekesjyen, tomatene, rødvin og timian La det putre på lav varme i 3-4 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet.
Når det er ca en halvtime igjen av koketiden tilsetter du gulrøtter og sellerirot. Ha i de ferdig kokte bønnene mot slutten og smak til med balsamico, salt og pepper. Gryteretten er ferdig når bønnene er gjennomvarme.
Potet og selleripurè
14 mandelpoteter
En liten sellerirot, kutt i små biter
Kok i usaltet vann til potetene og selleriroten er møre. Klem gjennom en potetpresse eller en finmasket sil. Tilsett 150 g godt smør, ca 2 dl fløte(helst upasteurisert),salt og pepper. Spe med mer fløte eller smør til du er fornøyd med konsistensen.
Bon apetit!