KLAR- ETERISK OLJEBLANDING

Ferdig eterisk oljeblanding for fokus og klare tanker

Jeg har brukt eteriske oljer aktivt når jeg har hatt behov for å konsentrere meg over tid og holde hodet klart. Enten det er på lange bilturer bak rattet eller når jeg skal skrive ferdig et manus. Rosmarin brukte jeg mye da jeg studerte litteraturvitenskap i Bergen og jeg tror den eteriske duften spredte seg ofte på lesesalen, den gang hodet kokte for intenst av lapskausen Wilde, Baudelaire, dekadanse og annet jeg skulle forstå meg på. Rosmarin øker blodgjennomstrømningen i hjernen, viser forskning, så kanskje ikke så underlig at den kan friske opp når du trenger et mentalt løft? Jeg har skrevet om mange oljer som er fine for fokus, energi og konsentrasjon i boken min Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn og nå også laget en unik økologisk oljeblanding der mine favorittoljer med fokus på klarhet, fokus og energi er med. Samtidig vil du se at tre av oljene har spesielt oppløftende og balanserende egenskaper, for det er jo fint å ha godfølelsen når du skal konsentrere deg også. Du finner oljeblandingen KLAR  i min nettbutikk.

Jeg blander ofte eteriske oljer i en baseolje og har i flasker som jeg merker med navnet på oppskriften. Du finner mange ulike oppskrifter på ulike blandinger til bruk for alt fra hodepine til eksem, i boken min. 

Generelt fint blandingsforhold: 30 dråper eteriske oljer pr 50 ml baseolje. Halver, eller tilpass alt etter mål, dersom du har mindre flasker du vil bruke til å oppbevare oljeblandingene.

Er blandingen tiltenkt barn, les ekstra nøye kapittelet i boken hvor dette tas opp som eget tema. Der vil du finne en oversikt over trygge oljer og riktig blandingsforhold til den aktuelle alderen på barnet. Oppbevar blandingen kjølig, og den vil holde seg frisk og god i minst ett år. Merk at mine ferdige oljeblandinger ikke er laget for bruk på barn, så du vil se tydelig merking på flaskene hvordan de kan brukes og når de ikke skal brukes på barn.

Nederst i dette innlegget, etter ingredienslisten, finner du grundig informasjon om flere av de enkelte oljene jeg har valgt å ha med i blandingen KLAR. Husk at de kjemiske komponentene kan variere fra år til år i de ulike vekstene, slik at disse prosentene er ikke spikret i stein.

Bruk av eteriske oljeblanding KLAR:

Eterisk oljeblanding bestående av sirkulasjonsfremmende og energigivede eteriske oljer, med en liten dråpe geranium for å runde og balansere duftbildet. I en base av økologisk jojobaolje slik at du kan ta den rett på huden.Bruk:Denne oljen er ferdig utblandet og kan brukes rett på huden. Fordel 5-10 dråper på tinninger, panne, nakken, halsen og brystet. 5-10 dråper for fotmassasje, 1-2 dråper på pulspunkt, 10-20 dråper i fotbad/bad eller 30 dråper utblandet i 20 ml baseolje for å smøre/massere hele kroppen. NB! 1/2 dosering til barn mellom 4-12 år.

PS! Denne eteriske oljeblandingen inneholder eteriske oljer fra sitrusfamilien som kan forårsake fotoallergiske eller fototoksiske reaksjoner i møte med direkte sollys. Selv om de er uttynnet i en baseolje så bør du på generelt grunnlag smøre deg med oljeblandingen når du ikke eksponeres for direkte sollys for å være sikker på at du ikke får en reaksjon.  

Ingredienser:

Simmondsia Chinensis Seed Oil*/Jojoba*Baseolje for de eteriske oljene

Citrus Limon Peel Oil*/Sitron*

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil*/Rosmarin*

Citrus Sinensis Peel Oil Expressed*/Appelsin*

Citrus Bergamia Peel Oil Expressed*/Bergamott*

Pelargonium Graveolens Oil*/Geranium*

Piper Nigrum Fruit Oil*/Sort pepper*

Helianthus Annuus Seed Oil*/Base for antioksidant (rosmarin)

Naturlig forekommende komponenter i de eteriske oljene: Alcohol, Limonene, Linalool, Citronellol, Geraniol, Citral

* = økologisk

Alle mine kosmetikkprodukter som inneholder eteriske oljer er økologisk sertifisert/DEBIO-godkjente og meldt inn i CPNP.

Sitron

Latin: Citrus limon.

Flyktighetsgrad: Topp.

Duft: Lett, frisk og sitrusaktig.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Det tredje øye.

Beskrivelse

Sitrontreet kan bli mellom 3,5 og 4,5 meter høyt og bærer mye frukt. Det kommer opprinnelig fra India, men vokser nå også i Afrika, Europa og USA. Oljen utvinnes hovedsakelig på Sicilia, men også på Kypros, i Florida og i California. Den utvinnes ved kaldpressing av sitronskallet.

Kjemiske komponenter

Limonen (ca. 70 %), γ-terpinen (7–10 %), β-pinen (8–12 %), sabinen, myrcen, citral, linalol, geraniol, octanol, nonalol, citronellal, bergamoten med flere.

Historie

Sitronen kom til Italia med araberne i det femte århundre, og i 1887 begynte man med sitrondyrking i California. Både jusen og skallet fra sitronen har blitt brukt i matlaging og drikke i uminnelige tider. Begge deler er svært rik på næring og vitaminer som A, B og C. Rundt hele Middelhavet har sitronen rykte på seg for å hjelpe mot absolutt alt, og den har tradisjonelt blitt brukt for å behandle alt fra feber og malaria til skjørbuk.

Slik virker sitron på kropp, sjel og sinn

Rosmarin

Latin: Rosmarinus officinalis.

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Sterk, herbal, kamfer, tre og balsamisk.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Solar plexus.

Beskrivelse: 

Rosmarin er en eviggrønn busk som kan bli opptil to meter høy, med sølvaktige grønne og nålformede blader og blekblå blomster. Hele planten er sterkt aromatisk. Den kom opprinnelig fra middelhavsområdene, men dyrkes nå over hele verden – i California, Russland, Midtøsten, England, Frankrike, Spania, Portugal, Jugoslavia, Marokko og Kina med flere. Den eteriske oljen produseres først og fremst i Frankrike, Spania og Tunisia. Oljen utvinnes ved dampdestillering av nyplukkede blomsterknopper. I Spania brukes hele planten, men det gjør at kvaliteten blir forringet. Oljen er fargeløs/lys gul.

Kjemiske komponenter

Pinener, camphen, limonen, borneol, campor, linalol, terpineol, octanon, bornylacetat med flere.

Historie

Rosmarin er en av våre eldste kulturplanter og en av de tidligste som ble brukt til matlaging. Den ble regnet som hellig i mange sivilisasjoner og brukt seremonielt for å drive ut onde ånder, beskytte kjærligheten og til beskyttelse mot pest og infeksjoner. Egypterne brukte den for å framkalle sine tidligere liv. Tradisjonelt har planten blitt brukt for et bredt spekter av plager – til alt fra problemer i luftveiene og muskulære og revmatiske plager til hud- og hårproblemer. Den ble generelt regnet som stimulerende, og har blitt brukt av leger for å øke sirkulasjonen til både hjerte, muskulatur og blodet. Rosmarin har alltid blitt sett på som en olje/krydderurt som gir klarhet og skjerpet hukommelse.

Slik virker rosmarin på kropp, sjel og sinn

Rosmarin er antibakteriell, antirevmatisk, krampeløsende, diuretisk, antiparasittisk, restituerende, stimulerende, energigivende, varmende og stimulerende på peristaltikken (de rytmiske sammentrekningene i muskellagene i tarmen). Den styrker leveren og brukes gjerne til fete retter for å forbrenne fett raskere.Rosmarin er betennelsesdempende, cellefornyende, reduserer oksidativt stress og kan forbedre tørr og moden hud. Den virker sammentrekkende og er bra for blodårene. Oljen er fin å bruke ved astma, hoste og forkjølelser, og spesielt rosmarin verbenon har en unik slimløsende effekt og er i tillegg sterkt sårhelende.

Oljen er bakteriedrepende og smertelindrende og derfor fin til oil-pulling og frisk pust. Den reduserer muskelspasmer og kan dermed masseres på brystet ved uregelmessig hjerterytme/arytmi eller på leggene ved krampeanfall.

I likhet med timian kan rosmarin forebygge blodpropp. Rosmarin styrker dessuten jeg-følelsen og er fin mot hodepine og apati – det er en olje som er kjent for å gjøre deg standhaftig i kjærligheten og ellers i livet!

Appelsin

Latin: Citrus sinensis.

Flyktighetsgrad: Topp.

Duft: Sitrusaktig, søt og forfriskende.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Rot og hjerte.

Beskrivelse

Appelsin er en ekte gladolje. Appelsintreet er et eviggrønt tre, frukten er søt oghar et skall som smaker bittert. Den kaldpressede oljen er guloransje, mens den destillerte er blekgul eller fargeløs. Appelsinskallet er rikt på monoterpener og oksiderer raskt – det vil si at det har kort holdbarhetstid. Appelsintreet kommer fra Kina og India, men i dag dyrkes det rundt Middelhavet, i California og Sør-Amerika. Den kaldpressede oljen kommer i hovedsak fra Israel, Kypros, Brasil og Nord-Amerika, og den destillerte oljen kommer stort sett fra middelhavsområdet og Nord-Amerika. Oljen utvinnes ved kaldpressing eller destillering, og det er viktig at oljen utvinnes fra økologisk dyrkede appelsiner.

Kjemiske komponenter

Monoterpener (mer enn 90 %), hovedsakelig limonen. Den kaldpressede inneholder også bergapten, auraptenol, β-myrcen (1–20 %) og syrer.

Historie

Den medisinske virkningen av appelsinskall var først kjent i det gamle Kina. Skallet og frukten ble brukt til å behandle skjørbuk, gulsott, underlivsprolaps, diaré, halsbrann og blødninger. Frukten kom til Europa med portugiserne på 1400–1500-tallet, og den ble fraktet til Amerika med Columbus.

Slik virker appelsin på kropp, sjel og sinn

Appelsinoljen er bakteriedrepende, antiviral og nyttig ved luftveisplager. Den er fin å bruke ved kramper i fordøyelsen og gunstig ved kronisk diaré, men også ved treg mage fordi den har en normaliserende virkning på de rytmiske sammentrekningene i muskulaturen i fordøyelseskanalen. Den virker forløsende på kramper i brystmusklene og nervebanene rundt hjertet, og den roer hjerterytmen ved hjertebank. Dette er en psykofysisk olje som varmer og øker blodsirkulasjonen og virker krampeløsende, balanserende, beroligende og oppløftende for både barn, voksne og eldre. Mennesker med regelstyrt tankesett og tanker som tar over for nattesøvnen, kan ha nytte av denne. 


Bergamott

Latin: Citrus bergamia/Citrus aurantium ssp. Bergamia.

Flyktighetsgrad: Topp.

Duft: Frisk og sitrusaktig.

Kvalitet: Feminin/Yin.

Chakra: Hara, solar plexus og hjerte.

Beskrivelse

Bergamott-treet er en variant av det bitre appelsintreet og kan bli opptil fem meter høyt. Frukten er noe pæreformet og mindre enn en appelsin. Oljen er lys gulgrønn, men blir brungrønn når den oksiderer og blir gammel. Bergamott kommer opprinnelig fra tropisk Asia, men dyrkes nå i Calabria i Sør-Italia, på Sicilia og på Elfenbenskysten. Frukten har fått navnet sitt fra Bergamo i Italia, der en familie dyrket og videreutviklet planten. Bergamott er en av de mest populære oljene og er blitt gjenstand for en del forskning. Oljen utvinnes ved kaldpressing av skallet når frukten er nesten modnet. Det er stor variasjon på kvaliteten, så pass på at du skaffer den fra en kvalitetsprodusent.

Kjemiske komponenter

Limonen (30–40 %), linalylacetat (30–60 %), linalol (11–22 %), andre alkoholer, seskviterpener, terpener med flere. Rik på krampeløsende estere og beroligende kumariner.

Historie

Bergamott har mange hundre års tradisjoner fra italiensk folkemedisin, og ble brukt spesielt mot innvollsorm og feber. I dag kjenner de fleste bergamott fra Earl Grey, som har sin distinkte smak fra planten, samt originalversjonen av parfymen Eau de Cologne 4711, som besto av bergamott, sitron, neroli, rosmarin og lavendel. Bergamott er fremdeles mye brukt i parfymeindustrien. Den italienske professoren Paolo Rovesti (1902–1983) lot seg fascinere av bergamott, og han behandlet mange av sine pasienter på universitetssykehuset i Milano for infeksjoner, med denne eteriske oljen. Den ble spredd i luften med en duftspreder, og pasientene fikk suge på sukkerbiter som inneholdt dråper med bergamott. Pasientene ble merkbart friskere, og ikke minst hadde den positiv innvirkning på humør og depresjon knyttet til de kroniske fysiske lidelsene. Professoren blir i dag regnet som psykoaromaterapiens far.

Slik virker bergamott på kropp, sjel og sinn

Fordi bergamott har så sterke betennelsesdempende og bakteriedrepende egenskaper, egner oljen seg både til å bekjempe og forebygge forkjølelser, hudbetennelser og blærekatarr. Den virker dessuten febernedsettende. Forskning har påvist at bergamott virker øyeblikkelig regulerende på hjernedelen hypothalamus. Hjernedelen regulerer sultsenteret, og oljen er derfor fin å bruke som støtte ved behandling av spiseforstyrrelser. Bergamott virker oppløftende på sinnet, og mange har opplevd at den er nyttig å bruke for å bryte vante og lite formålstjenlige tankemønstre. Oljen kan derfor være like så nyttig ved røykeslutt eller andre avhengighetstilstander som ved lettere og tyngre depresjoner. Det skader i alle fall ikke å bruke bergamott sammen med andre livsendrende og terapeutiske tiltak. Bergamott er så balanserende at den kan brukes både dag og natt.

Den er spesielt gunstig mot depresjon, urinveisinfeksjon (nyre/blære) og betent hud/akne. Oljen senker blodtrykk, stress, angst, styrker fordøyelse og bekjemper infeksjoner og depresjon. De balanserende egenskapene til bergamott gjør den oppkvikkende, forfriskende, og samtidig avslappende.

Geranium

Latin: Pelargonium graveolens. 

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Floral, rund, intens og med sterke hint av sitrus og rose.

Kvalitet: Feminin/Yin.
Chakra: Hjerte, men også hara og hals.

Beskrivelse

Geranium er en staude som kan bli opptil en meter høy, med hårete og sagtakkede, hjerteformede blader og små rosa blomster som sitter i skjermformasjon. Hele planten er aromatisk, og det finnes mer enn 700 arter. Den vokser i Sør-Afrika, Russland, Egypt, Kina, Japan, Sentral-Amerika og i Sør-Europa. Pelargonium graveolens betyr å regenerere. Geranium bourbon fra øya Réunion, som ligger i Indiahavet, gir eterisk olje av best kvalitet. Den eteriske oljen utvinnes gjennom dampdestillering av blad, stilk og blomst.

Kjemiske komponenter

Geraniol, citronellol, linalol, isomenton, menton, felladren, sabinen, limonen med flere.

Historie

Geranium kom til Europa sent på 1600-tallet som en hageplante. Etter hvert ble den viktig i parfymeindustrien. Dr. Rovesti, som er mest kjent som psykoaromaterapiens far, brukte geranium når han behandlet pasienter med angst. 

Slik virker geranium på kropp, sjel og sinn

Geranium er en svært allsidig olje med mange virkeområder– bådesom en fysisk og psykisk balanserende olje. Den er antibakteriell, soppdrepende og betennelsesdempende og stimulerer lymfene. Det er en svært nyttig olje mot ødem i ankler og legger. Geranium forbedrer blodsirkulasjonen og kan være nyttig mot akne, små sprukne blodårer, brannsår, kutt, eksem, og fet hud. Den er også mykgjørende for moden hud, fin mot cellulitter, premenstruelle problemer og til og med hodelus. Oljen er dessuten fin å skylle munnen med når du har munnsår.På grunn av sine balanserende egenskaper virker den positivt inn på humøret og følelser som ikke er bearbeidet. Noen synes duften er intens, men ved å blande den med andre oljer, vil den intense duften dempes.

Sort pepper

Latin: Piper nigrum.

Flyktighetsgrad: Middels til base.

Duft: Varm, krydret og søt undertone.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Solar plexus. 

Beskrivelse

Piper nigrum er en flerårig og treaktig klatreplante som kan bli opptil fem meter høy. Den har hjerteformede blader og små, hvite blomster, og bærene endrer farge ved modning, fra røde til sorte. Planten kommer opprinnelig fra Sørvest-India, men dyrkes nå i mange tropiske land. Hovedprodusenter er India, Malaysia, Indonesia, Kina og Madagaskar. Pepperkornene, som egentlig er bær, importeres til Europa hvor den dampdestilleres til eterisk olje. Oljen er hvit til blek olivenfarget.

Kjemiske komponenter

Monoterpener (rundt 70 %), limonen, thujen, pinen, camphen, sabinen, caren, myrcen, fellandren, seskviterpenermed flere.

Historie

Svart pepper er kjent for sine kulinariske og medisinske egenskaper, og er verdens mest populære krydder. Vi vet at pepper har blitt brukt i mer enn 4000 år og at det ble importert til Europa rundt det femte århundre.

Slik virker svart pepper på kropp, sjel og sinn

Eterisk olje av pepper styrker immunforsvaret og virker smertestillende, krampeløsende, stimulerende, avgiftende og varmende. Den stimulerer både blodomløpet, sentralnervesystemet og fordøyelsen. Oljen er antiviral og antibakteriell. Den virker mot nedstemthet og utmattelse og når du trenger kraft til å fullføre noe –enten det dreier seg om halvmaraton eller jobb. Den stimulerer også hukommelsen og styrker muskeltonus hos eldre. At pepper kan være svært nyttig ved avhengighetstilstander, viser en studie hvor inhalering av den eteriske oljen reduserte suget samt abstinensene knyttet til nikotinavhengighet. Pepper motvirker dessuten frykt og hjelper til med å takle forandringer.

Kategori: Kategori: Eteriske oljer
Stikkord: Stikkord: , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!