Kjempegode knekkebrød med frø og korn

Frøknekkebrød er i vinden. Alle tygger på disse om dagen og til og med de store bakeriene møter nå forbrukernes ønsker og lager frøknekkebrød uten gjær og gluten. Men det er en liten hake ved denne trenden, mener jeg. Jeg ser ikke noen steder at frøene legges i bløt i syre og/eller salt, for å nøytralisere enzymsperrene og evt fytinsyre. Bløtleggingen gjør at frøene blir lettere å fordøye og kroppen klarer å ta opp de viktige næringsstoffene som ligger i disse kapslene som heter frø. Det er ikke meningen at man skal spise frø, de skal ligge innkapslet i sitt skall- som udetonerte bomber helt de finner de riktige vekstforholdene som krever vann og noe å klore seg fast i for så å bli nye gresskar, solsikker osv.
Vi må altså legge disse smartingene i vann og skape et riktig miljø ved hjelp av syre og/eller salt for å lure dem til å  ha en nytteverdi for oss. Fytinsyre og enzymsperrer er antinæringsstoffer som må fjernes ved bløtlegging i vann tilsatt litt syre som feks et par ss sitron, myse eller eddik. Dette er det mest effektive miljøet for korn, men salt er det beste nøytraliseringsmiddel for nøtter og frø. Jeg har eksperimentert meg frem til en miks som jeg og mine liker veldig godt. De blir sprøere, lettere å tygge og lettere å fordøye enn «vanlig»  frøknekkebrød.
Oppskrift på 2 stekeplater  frøknekkebrød
4 dl havremel, evt knus havregryn i kaffekvern til mel
3 dl store havregryn
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
2 dl gesskarkjerner
1 dl linfrø
1 ts uraffinert mineralsalt
7,5 dl vann til bløtlegging av de øvrige ingrediensene
Bløtlegg korn og frø over natten, tilsatt 2-4 ss eddik eller myse.
Bre utover 2 stekebrett kledd med bakepapir. Jeg liker dem ganske tynne, så de blir sprø og knasige.
Stek på 120 grader i 45 minutt, før du senker temperaturen til 80 grader med gløtt på døra og stek videre i 2-3 timer. La de stå til de er fullstendig nedkjølt før de legges i lufttett boks.

Frøkekkebrød med eggesalat er nydelig!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!