KETO PAD THAI

Keto Pad Thai

Først av alt vil jeg si at jeg har stor respekt for det asiatiske kjøkken og en ekte Pad Thai er noe annet enn det jeg skal formidle nå. Men denne keto-vennlige retten er sterkt inspirert av- og skal liksom minne mest mulig om originalen.

Jeg har det bedre når blodsukkeret mitt er stabilt og ikke flyr berg og dalbane på grunn av raske karbohydrater fra for eksempel boller, nudler og pasta basert på ris og hvete. Om sommeren spiser jeg mer karbohydrater enn på vinteren, fordi det er fristende med vannmelon og moreller og is. Da liker jeg å kompensere med noen helt ketogene middager som for eksempel denne mettende Pad Thai-saken, eller en grønn salat med gode proteiner og godt fett, dynket med urter fra hagen. Slik mat gjør meg rolig og energien min holder seg jevn over flere timer.

Visste du forresten at du kan merke om du har spist noe som gjør deg godt eller dårlig ut fra hvordan du føler deg etter måltidet? Har du hjertebank, eller får lyst til å dorme etter et måltid, så har du mest sannsynlig spist noe som fordøyelsen din sliter med. Gir maten deg energi og du kan fortsette med dagens dont etter middagen, så har du næret deg vel. Jeg får alltid godfølelsen etter dette måltidet.

Det tar litt tid å forberede alt til denne retten, så lag den en dag du har lyst til å lage mat. Så får du belønning med at du har mat i mange dager. Denne porsjonen er stor så du kan mette 8 mann, og da mener jeg mannemager. Vi er seks personer og jeg liker å spise denne til både kvelds, frokost og middag dagen etter, så derfor tenker jeg alltid stort. Halver oppskriften dersom du ikke vil lage så mye.

Ingredienser 

6 kyllinglår eller 1 hel kylling (Holte, Homlagarden) 

4 egg (økologiske så klart)

2 pakker mirakelnudler/shiratakinudler (jeg kjøper mine på tigths.no)

½ kålhode, snittet i tynne strimler (normalstort)

2 gulrøtter (sløyf om du vil gjøre den enda mer keto)

2 dl bønnespirer (kan sløyfes, jeg hadde ikke denne gangen)

1 bunt vårløk

4 store sjampinjong

1 liten blomkål (bruk ½ om den er stor)

1 liten brokkoli (bruk ½ om den er stor)

1,5 dl peanøtter, grovhakkede

Koriander (frisk urt, jeg bruker hele potten, men noen synes det blir voldsomt)

Persille (blad eller krus, kjør på, gjerne 2 dl finklippet)

4 ss urtesalt (jeg bruker mitt eget, og knuser det litt i en morter)

2-3 ss lime

Pepper

Ingredienser til saus

8 ss tamari (langtidslagret soyasaus uten hvete)

1 dl kraft (evt stekeskyen fra kyllingen som har stekt)

4 ss mandelsmør

2 ss grovt øko peanøttsmør

2 store fedd hvitløk

2 ts sukrin

8 dråper tabasco (langtidsfermentert kayennepepper)

Slik går du frem:

Ha kyllinglårene i en ildfast form, dryss 4 ss av mitt urtesalt over, samt rikelig med pepper, paprika, sprinkle over olivenolje eller extra virgin kokosolje og stek midt i ovnen på 200 grader i 60 minutter. Ta dem ut til nedkjøling. Stekekraften skal du bruke i sausen. Du trenger nok lenger tid om du steker en hel kylling, det kommer helt an på størrelsen.

Jeg bruker en stor stekepanne av jern, og har glasset med kokosolje og urtesaltet mitt som jeg har knust litt ekstra i en morter ved siden av.

Pisk 2 egg sammen og stek som en omelett, gjør den så tynn som en pannekake, strø over litt urtesalt og la det stivne i, snu og stek litt på andre siden før du legger den over på et fat. Pisk de siste to eggene og lag en ny omelett på samme måte, legg dem til side, til senere. Da skal de finsnittes i tynne strimler.

Stek så sjampinjongen, fres den først i tørr panne på høy varme så vannet slipper, når det har dampet bort så tilsett 2 ss extra virgin kokosolje og stek sammen med 1 ss urtesalt til den får fin farge. Ha over i en skål og sprinkle over litt tamari.

Finkutt kålen i tynne strimler og stek på medium til høy varme. Jeg bruker 2 ss extra virgin kokosolje når jeg steker. Legg til side og sprinkle litt tamari over. 

Del blomkål og brokkoli i små buketter, bruk stilken også, lag fine strimler og stek på høy varme til de blir lett brune i kantene. Jeg steker med 2 ss extra virgin kokosolje og strør over 1 ss urtesalt mot slutten av steketiden.

Kok opp vann og ha over nudlene. Skru av varmen og la dem ligge i kokevannet i noen minutter, før du siler av vannet.

Jeg bruker saks og klipper fine ringer av bunten med vårløk. Resten planter jeg ute i hagen og har ny vårløk om 14 dager til en ny runde Pad Thai eller annet godt. Vårløken har jeg i en skål som skal stå i fred helt til slutt, sammen med koriander og lime.

Etterhvert som jeg steker så har jeg grønnsakene over i en stor bolle eller kasserolle. Så blander jeg dem sammen med nudlene. 

Du kan velge om du finrenser kyllingen og har kjøttet i grønnsaks-nudel-blandingen eller om du vil servere den i stykker slik du ser på bildet. Begge deler er godt, men barna mine elsker det sprø skinnet, så jeg serverer dem oftest slik.

Ta kraften/stekeskyen/ fra kyllingen og lag sausen ved å ha alle ingrediensene i et syltetøyglass på ca 5 dl og blande godt med en stavmikser til en fin tykk saus. 

Helt til slutt fyrer jeg opp stekepannen igjen og fyller den med halvparten av grønnsakene og heller over sausen som står klar i glasset. Jeg rører godt så det får sausa seg godt inn i grønnsakene og freses litt. Til slutt blander jeg grønnsakene, nudlene og sausen i en stor serveringsbolle/fat og rører inn finstrimlet omelett, peanøtter, vårløk og skviser over saften av en halv lime (ca 2-3 ss). Ha over kyllingen om du ikke har puttet den i retten og klipp over en god kvast koriander.

Ha gjerne tamari, tabasco og pepper på bordet for den som ønsker mer smak.

Kategori: Kategori: Mat og oppskrifter, Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!