KEFIRVAFLER PÅ DEN STORE VAFFELDAGEN

Jeg har vaffelkick om dagen. At det er verdens store vaffeldag i dag affiserer meg fint lite, da jeg har spist vafler omtrent daglig de siste ukene. Det hele startet da jeg leste Anne B. Ragde sin roman Jeg har et teppe i tusen farger. Forfatteren og hennes lillesøster spiste mengder med vafler i oppveksten og disse vaffelgildene gikk igjen gjennom  hele boken. Vafler er viktig! Jeg hadde en venninne en gang som sa at for henne var rødvin livskvalitet. For meg er det vafler som gir meg den aller største livskvaliteten. På en tett andreplass kommer en god kopp sort kaffe. Kanskje du vil teste min økologiske? Du finner den I MIN NETTBUTIKK.

Om du søker i denne bloggen finner du flere oppskrifter på vafler og i dag deler jeg en oppskrift jeg er veldig glad i, men som jeg ikke lager så ofte fordi min ene datter sliter med å fordøye melkeprotein mer enn de fleste, og dermed ikke bør spise denne varianten, selv om den er aldri så fermentert. De andre oppskriftene mine tar høyde for denne problematikken og derfor lager jeg oftest vafler uten melk. Men du milde, denne oppskriften er salig god! Bare prøv, så får du se 🙂
Oppskrift kefirvafler

1 liter kefir

6 dl siktet fin spelt. Jeg bruker urspelt fra blant annet Spesialkonr, se utvalget deres  HER!
Bland sammen kefir og spelt og la stå i 8-12 timer. Jeg lar det stå i en glassbolle under et lokk fra en kasserolle.
Etter 8-12 timer blander du så inn i røra de øvrige ingrediensene:
4-6 glade egg
1 dl lønnesirup eller honning
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
1/2 ts salt
100 gram smelta smør eller ghee
1 ts natron (men denne venter du med å tilsette til like før du skal steke)
Så kan du la dette stå og svelle en stund, gjerne opp til en halvtime.
Aller sist rører du inn en ts natron og du vil se at røra blir crazy. Hvis den ikke bobler og freser nå, kan du tilsette en ts ekstra. Så er det bare å steke i vei. Natron vil også nøytralisere noe av den syrlige smaken, selv om den ikke er spesielt utpreget i kefirvafler.
Kjøl ned vaffelplatene på rist, legger du dem i stabler blir de våte og slappe, det synes ikke jeg er noe særlig.
PS! Som med alle melkesyregjæra vafler så er det lurt å steke opp hele røra med det samme, eller i alle fall innen få timer. Denne type røre egner seg dårlig til å stå i en mugge i kjøleskapet for senere bruk. Skulle du ville gjøre det, så pass på å ikke ha i natron i røra. Den kan holde seg uten natron i et døgn i tett glass i kjøleskapet uten at det påvirker konsistens for mye. Jeg har ikke samme positive erfaring med mine andre vaffeloppskrifter når det kommer til lagring.
Om du vil lære mer om deilig surbagst, sjekk ut onlinkurset mitt: Surdeigsbakst

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!