Kaptein Sabeltann-kaker er super middagsmat
Oppskrift Kaptein Sabeltann-kaker (ca16 stk)
1/ 2 liter ferdig kokte svartøyebønner
1 dl havregryn
2 grovraspa gulrøtter
2 løk, del løken først i to og deretter hver halvdel i relativt tynne strimler (ikke finhakk) og stekes myke og litt gyldne på svak varme i olivenolje i ca 10 min
1 fedd finhakka hvitløk
1-2 ss god gjærfri buljong (f.eks Naturata sin gjærfrie grønsaksbuljong, helsekost)
1 ts paprikapulver
1 ss basilikum
2 ss næringsgjær (kan sløyfes)
2 ss Nama shoyu, Tamari eller soyasaus
Litt pepper
2 ts fiberhusk
1 ss maizena, jyttemel, potetmel eller kikertmel(gram flour i innvandrerbutikken)
1 ss knuste linfrø eller chiafrø
Fremgangsmåte: Hell bønnene i en stor bolle og mos ca halvparten med en potetmoser eller bunnen av en kopp eller glass. Ha i resten av ingrediensene og arbeid det godt sammen med hendene, til en farse. La det stå i 15 minutt og gjerne mer for å den til å henge godt sammen ved forming og steking. Bruk en skje og ha klart et glass med vann som du dypper skjeen i mellom hver kake som lages. Form ved hjelp av hendene og skjeen. Kakene bør være ganske små og ikke mer enn 1/2-1 cm tykke. Stekes i god olivenolje på relativt svak varme i 10-15 min på hver side. Ikke snu kakene ofte og gi dem tid til å danne en god stekeskorpe før de blir snudd. (PS! Det kan være smart å test-steke en kake først. Faller den fra hverandre så tilsetter du en ss ekstra med knuste linfrø, havregryn eller mel og prøver på nytt).
Ved at noen bønner er most og noen hele blir det en god men likevel myk tyggemotstand sammen med raspa gulrot. Den forstekte løken som er kuttet på akkurat den spesifikke måten, gjør at både konsistens og smak blir perfekt. Ofte legger jeg til side litt farse og moser med stavmikseren før de formes til kaker og stekes, for å kunne gi minstemann som knapt har tenner å bearbeide maten med. Smaken blir like god men teksturen ikke like spennende, synest jeg.
Oppskrift Super-Tzatziki
1/2 liter yoghurt naturell som siles i et dørslag eller tyrkisk yoghurt som er stiv i utgangspunktet
1/2 agurk, rensket, ta ut den bløte innmaten og rasp grovt
1 fedd hvitløk
1 ss chiafrø
litt salt
litt olivenolje
Bland og server. Blir ekstra god om den får stå en stund i kjøleskapet så smakene får sette seg.
Oppskrift Grønn pesto
Jeg stavmiksa en fusjon av løpstikke, luftløk og persille som er det jeg har i hagen nå, sammen med olivenolje, hvitløk, sitron, salt og pepper.