Kakao i ekte azteker-ånd
Jeg er en grønn te-dame og kan knapt se for meg en morgenstund uten en kopp rykende varm te, selv hvor travel den kan være. Men av og til sniker det seg inn en lyst på noe mektigere og da brygger jeg en kopp kakao i ekte azteker-ånd.
Aztekernes hersker Montezuma skal i følge sagnet ha drukket ikke mindre enn 65 kopper kakao iblandet chili og honning hver eneste dag, som et potensfremmende middel.
Men det er et lite, stort men her. Kakao er en bønne som inneholder fytinsyre og andre antinæringsstoffer. Kakaobønnen har tradisjonelt trolig blitt fermentert og røstet nok til at disse antinæringsstoffene er brutt ned slik at alle de gunstige stoffene i kakao kan komme til sin fulle rett. Det viser seg at alle tidligere kulturer har brukt effektive teknikker som bløtlegging og fermentering av bønner, linser og korn for å bryte ned antinæringsstoffer. Moderne metoder tar ikke ivare disse hensynene i samme grad og derfor bruker jeg ikke store mengder kakao, blant annet. Men av og til må det til med en god varmende kopp kakao og en sjokoladebit. Ingen kan få ta fra meg denne gleden.
Oppskrift kakao
1,5 dl vann eller valgfri melk/nøttemelk/fløte
1 barneskje råkakao
1 ss rå honning
1 ss kokosolje
1/2 ts kayennepepper
Varm opp forsiktig og pass på at det hele består fingertesten. Kan du putte fingeren i drikken og det ikke er varmere enn at du kan beholde den der, så er alle næringsstoffene og enzymene i honningen og råkakaoen intakt.