JEG HAR INVITERT JUICING INN I LIVET MITT IGJEN!
Jeg har som mange av dere vet hatt en lang og broket reise mot en kropp i balanse. I en periode levde jeg på mye raw food og supermat. I samme periode juicet jeg mye.
Det var faktisk fokuset på hvordan jeg skulle behandle denne maten optimalt, som ledet meg til kunnskapen om hvordan våre forfedre behandlet vegetabilsk mat som nøtter, frø og korn i tillegg til grønnsaker og frukt. Det var på en helt annen måte enn slik vi i dag tenker om å få i oss mye frukt og grønt. Da jeg lærte hvordan vi tradisjonelt tilberedte maten, ble jeg ganske opprørt og følte meg snytt over å ikke besitte denne kunnskapen som våre forfedre har hatt og brukt i uminnelige tider. Jeg tok avstand fra både rawfood og supermat og juicing og hele hurlumheien. Full fokus på kraft, innmat, fermentering og WAPF-inspirerte kosttilskudd. Det gjorde underverker for både meg og mine.
Men jeg har savnet mine dehydrerte knekkebrød og jeg har savnet juicingen. Og det er faktisk lov til å ønske både Tesla og juicing velkommen inn i hverdagen i vår moderne tidsalder. Vi trenger ikke kjøre hest og kjerre selv om vi har tatt tilbake kraftkokingen og surdeigsbaksten. Og det er utrolig fint å ha med den nye kunnskapen om hva vi fra gammelt av gjorde- i møte med nye trendy greier. For jeg elsker juice og jeg har sikla på en Witt by Kuvings i over ett år nå. Det er nemlig den beste slowjuiceren og til en normalisert pris (du vil nemlig ha en slowjuicer fordi den gir deg mest væske av best kvalitet fra det du juicer). I går hentet jeg supermaskina på posten og en barnlig glede bredde seg gjennom kroppen da jeg bar kassa ut i bilen. Akkurat samme følelsen som da jeg og mamma kjøpte klær til meg før skolestart, kassadama strekte ut posen og mamma sa, ”No kan du få bære påsen din Gry”. En vidunderlig stolt og glad følelse. For nå ligger det nemlig lubne squash i grønnsakshagen min og venter på å bli slowjuicet. Agurkene i drivhuset venter på å bli slowjuicet og det samme gjør gulrøttene og rødbetene mine som modnes og vokser nede i mørket. Mannen min gleder seg til å juice eplene som vi har rikelig av i år- og det må han gjerne gjøre. Det er hans blodsukker og ikke mitt. Hans svinger ikke like raskt som mitt og han tåler det bedre. Men jeg lager gjerne juice på epler og alt det søteste naturen kan by på og fermerterer. Jeg har oppskrift på fermentert grønnsaksjuice i min siste bok Fermentering.
For meg er det et stort poeng å beholde et stabilt blodsukker. Det gjør at jeg får mer overskudd og et klarere hode. Den maten jeg deler her på bloggen min, skaper nemlig det. Ved å få i meg næringstett mat, fullverdige proteinkilder fra glade dyr, godt og sunt fett i rikelige mengder og generelt mat tilberedt på optimalt vis- ja så får jeg et stabilt blodsukker og jeg tenker ikke på mat døgnet på tamp, slik jeg gorde før. Så når jeg juicer så snakker jeg om grønne bomber som ikke gjør meg rusa på fruktose.
En typisk juice som jeg koser meg med er som følger:
- ½ medium stor squash
- ½ økologisk sitron
- 5 cm ingefærrot
- 1 rødbet
En annen typisk juice:
- ½ bunt selleri
- 1 gulrot
- ½ sitron
En tredje typiske juice
- ½ bunt selleri
- ½ sitron
- 1 rødbet
- ½ eple
En fjerde typiske juice
- ½ agurk
- ½ eple
- 5 cm ingefær
Her var det mye typisk! Uansett, jeg drikker den alltid sammen med mat i en eller annen form og pulpen (restene etter juicen) fermenterer jeg sammen med linfrø, løk, urter og krydder i grønnsaksbrød, som jeg også har laget mye av i det siste. Du skal få minst to oppskrifter på grønnsaksbrød utover høsten. Det er også lett å lage en surdeig og ha grønnsaksfibrene i. Vi vet at fibrene er lettere fordøyelige når de fermenteres og næringen i disse blir lettere tilgjengelig for opptak i kroppen. Her kastes ingen ting.
Der finnes ett unntak hvor jeg ikke kombinerer juice med mat. Den drikkes på tom mage og det er ingefærshot. En enda tøffere variant er ingefær-og gurkemeieshot. Det er en hit når det klør i halsen i høstmørket og du våkner opp og høres ut som Bonnie Tyler når du synger i dusjen.
Jeg digger intenst denne nye pyntegjenstanden min på kjøkkenbenken og den vil nok dure og gå mye fremver. Du kjøper verdens beste slowjuicer til en normalisert pris HER!
Vil du la deg inspirere av andres juiceglede så anbefaler jeg juicebøkene til Carina Hultin Dahlman, spesielt boken Superjuicy hvor fokuset er på grønne juicer.
Juicing er utrolig smakfullt, nærende og morsomt. Bare vit hva du juicer og skyll gjerne tenna med litt vann etter at du har drukket en juice. Smart for å unngå syreskader, som med all annen juice.