JEG ER UKENS MATBLOGGER I VG, ARTIGE GREIER – DENNE GANGEN SLÅR VI ET SLAG FOR INNMAT OG NÆRINGSBOMBEN LEVER

Innmat er i vinden, heldigvis! VG bestilte en rett med lever og det får de selvsagt på flekken! For lever må nemlig ut til folket igjen. Lever fra friske dyr som har fått spise naturlig mat og bevege seg i tråd med sine naturlige behov, vel å merke. 
Håper du finner inspirasjon til å spise mer lever med denne oppskriften på limemarinert leverbiff. Jeg serverte den til elevene på Tunsberg medisinske skole sist jeg var der, og det var en skikkelig innertier. Du finner den i VG godt.no på nett hvis du trykker HER!, og i VG papir i dag, fredag!
Her får du oppskriften slik den ble presentert i VG.

Ingredienser for 4 personer

  • 500 gram lever fra økologisk storfe eller kylling, delt i små 1 cm tykke biffer
  • 4 ss extra virgin kokosolje, smør eller klarnet smør til steking

Marinade

  • Saften av 1,5-2 lime
  • 1 hel kinesisk hvitløk, finhakket
  • 1 chili, finhakket, uten frø
  • 1/2 potte koriander, finhakket
  • 1 dl tamari

Tilbehør

  • 150 g sopp i skiver, sjampinjong eller kantareller
  • 150 g blomkål i små buketter
  • 2–4 ss ekte smør
  • Salt
  • Pepper

Garnityr

  • Vårløk i tynne skiver
  • 1/2 potte koriander, grovhakket
  • 1/3 chili i syltynne skiver, ta bort frøene
  • 1 lime, delt i båter

Fremgangsmåte

Gry bruker 15 minutter på forberedelser, og 15 minutter på tilberedningen.
Del leveren i små 1 cm tykke biffer, rens den fri for ganger og hinner og skyll godt. Ønsker du en mer nøytral leversmak kan du legge leverbitene i melk eller eddikvann i et par timer i forkant.
Bland sammen ingrediensene til marinaden og vend biffene godt inn i denne. La det ligge i en halvtime og godgjøre seg.
Varm en stekepanne til medium varme, ha i soppen og la den steke litt i tørr panne for å frigi væske. Når denne har fordampet så vender du inn 2–4 ss ekte smør og steker til soppen får fin farge, krydre med salt og pepper. Fres blomkålen i samme panne til den får litt farge, men ikke til den blir bløt.
Skyll av pannen og ha i kokosfett, ghee eller smør og la det bli varmt før du legger i leverbiffene og steker lett i 2 minutt på hver side. Bare godt at rester fra marinaden blir med i stekepannen og freser med.
Legg leverbiffene på serveringsfat sammen med  stekt sopp og blomkål. Dryss over rikelig med vårløk, koriander og noen syltynne skiver chili. Legg en båt lime på hvert fat slik at de som vil kan klemme over litt limesaft og gjøre retten enda friskere.
Hvis du serverer den slik får du en perfekte forrett. Ønsker du å servere den som hovedrett anbefaler jeg florlett basmatiris, ovnsbakte potetbåter eller en frisk salat som tilbehør.
Tips! Ønsker du en smakfull saus til retten så kan du koke ut den gode smaken i stekepannen ved å tilsette 2 dl vann eller aller helst en god kraft. La det småputre i et par minutt før du siler den smakskonsentrerte stekeskyen over i et sausenebb.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!