Å jeg er så spent!!! Skal starte med adaptogenet reinrot :o)

Jeg har bestemt meg for å starte med adaptogenet reinrot for å styrke meg opp. Nå føler jeg meg ganske så pigg og fresh, men så er det også et faktum at jeg har satt 4 barn til verden på 7 år (noe jeg ikke akkurat anbefaler, men sånn går det når jeg blir gravid bare noen blåser på meg… og ja, jeg vet at jeg er veldig heldig som har det sånn!!!!) og ammet myyyye de siste 9 åra. Kroppen min skriker etter mineraler og annen god næring- og den får nå som den ber om! Reinrot heter egentlig maral root, etter den sibirske maralhjorten, men er oversatt til rein her til lands av uante årsaker. Egentlig burde den hete hjorterot. Jeg fikk reinrot fra www.bosheimsmarken.no


Planten inneholder en type hormoner som stimulerer barn til god og optimal vekst  og vil også øke melkeproduksjonen, på samme måte som quinoa (jeg elsker quinoa). Reinrot regnes på grunn av disse hormonene som adaptogen. 
Adaptogen er fint å ta sammen med andre adaptogener og alltid fint med mettet fett for øket opptak av næring fra adaptogenene. Derfor lagde jeg te på vann- og ikke eplejus, slik de anbefalte i vedlegget. Også fordi jeg ville kjenne hvordan roten virkelig smakte. Den er bitter, men jeg syntes ikke det var så verst. Hadde i en neve gojibær og en ts kokosolje. Gojibærene balanserte med litt sødme og mye av bitterheten i reinroten forsvant. Jeg aner ikke om dette vil ha strålende virkning på meg, men nå er jeg i gang, veldig spennende!

Her er klipp og lim rett fra www.rolv.no som er en fin nettside som omhandler naturens skattekammer i form av urtemedisin. Jeg har klippet og limt inn så dette er ikke mine ord:
Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstand mot stress, og fremmer en balanserende effekt på ulike systemer i kroppen, inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.

Opprinnelsen til bruken av adaptogener kan spores i de tradisjonelle helbredelsessystemene som ble utviklet i Kina og India. Det mest nærliggende eksemplet på en adaptogen urt er asiatisk ginseng (Panax ginseng). Det var to russiske vitenskapsmenn, I. I. Brekhman og I. V. Dardymov, som først brukte betegnelsen adaptogen på ginseng, og seinere på plantens nære slektning i Russland, sibirsk ginseng eller russisk rot (Eleutherococcus senticosus). Deres definisjon av et adaptogen inneholder følgende tre kriterier:

  • Et adaptogen må framvise en uspesifikk effekt, og øke motstandskraften mot giftpåvirkning av fysisk, kjemisk eller biologisk natur.
  • Et adaptogen har en normaliserende eller balanserende virkning som er uavhengig av den patologiske tilstanden.
  • Et adaptogen må være uskadelig, og må ikke influere kroppens normale funksjoner mer enn nødvendig.
Blant annet følgende urter kan kvalifisere til å få betegnelsen adaptogen:
Rosenrot (Rhodiola rosea)
Asiatisk ginseng (Panax ginseng)
Russisk rot eller sibirsk ginseng (Eleutherococcus senticosus)
Astragalus eller kinesisk mjelt (Astragalus membranaceus)
Schisandra (Schisandra chinensis)
Ashwagandha eller withania eller indisk ginseng eller (Withania somnifera)
Reishi (Ganoderma lucidum)
Gynostemma (Gynostemma pentaphyllum)

Mens de fleste av disse plantene kan vise til et strålende omdømme i tradisjonell urtemedisin, bør de være minst like anvendelige i dagens stressfylte verden som de var for mange hundre år siden. Adaptogener fremmer helsen ved å framvise følgende virkninger:

  • Stressreduserende
  • Øker aktiviteten i hjernen og sentralnervesystemet
  • Styrker immunforsvaret
  • Virker som en antioksidant
  • Virker avgiftende og leverbeskyttende
  • Øker blodsukkermetabolismen
  • Øker kroppens motstandskraft og utholdenhet

Kjernen av adaptogeners ulike virkemåter er deres evne til å hjelpe kroppen til bedre å beherske stress. Binyrene, som sitter på toppen av nyrene, er det organet som hjelper oss til å tåle stress. Når binyrene blir overbelastet vil evnen til å takle stress bli dårligere, og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Hvis du lever under konstant stress vil den første reaksjonen du vil kjenne sannsynligvis være tretthet. Du kan også oppleve problemer med blodsukkermetabolismen, dårlig immunforsvar og kanskje verking eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom kan bli sluttresultatet av utslitte binyrer. Adaptogenene hjelper bl.a. til med å gjenopprette binyrenes funksjon. De er også et godt hjelpemiddel til generelt å motstå sykdommer, og bør overveies som midler for å optimalisere helsen.

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!