Jakten på ekte norsk mat

De flerste drar på ferie for å se nye steder og nyeo pplevelser. I utlandet jakter jeg konstant på rå honning, gode oljer, upasteuriserte oster. I Norge jakter jeg på upasteurisert smør og ost, lykkelige og økologiske fenalår og annen god, ekte og norsk mat. Med fire ganske små barn, så  frister ikke folkerike utenlandsferier ved havet, helt enda 🙂
Norske myndigheter har nevrose når det gjelder bakterier. Vi tåler snart ikke noen bakterier fordi vi lever i sterile hjem og spiser steril mat og store mengder antibiotika. Et eksempel er melkeprodukt. Fersk rå melk syrner når den settes i romtemperatur. Melkefettet flyter på toppen og brukes til fløte, rømme, smør, osv. Setter du en liter H-melk på kjøkkenbenken, så råtner den, fordi den er pasteurisert  og homogenisert. Å pasteurisere vil si å varme opp melken til mellom 70 og 80 grader. Homogenisering er å få fettpartiklene integrert i melken ved høyt trykk, man knuser fettpartiklene og finfordeler dem i melken. Kartongmelk er ikke bra for tarmsystemet, hverken for barn eller voksne. Noen forskningsrapporter setter homogenisert melk i direkte sammenheng med den økte forekomsten a hjerte og karsykdommer. Det pasteuriseres og homogeniseres så den verdifulle melken til slutt ikke blir verdifull næring, men direkte helseskadelig. Homogenisert melk lekker gjennom tarmveggen og skaper for mange tarmproblem og andre helseproblem. Alle pasteuriserte melkeprodukter inneholder kasein som er ufordøyelig og danner opioide peptider i fordøyelsen som lekker gjennom tarmveggen, transporteres til hjernen og «doper» oss svakt ned. I denne sterile verden har vi ikke mye igjen av de gode tarmbakteriene som er så nyttige for et godt immunforsvar og vi må tilsette desse gode bakteriene i tablettform og i Biola og Cultura for å få gjenopprettet god og balansert tarmflora. Vi lever i et samfunn fullt av selvmotsigelser.
I gamle dager og i alle kulturer har det vært vanlig å syrne og fermentere melk til for eksempel ost, smør, yoghurt og kefir. Likeså med mye av frukt, bær og grønnsaker er fermentering og sylting tradisjonelt svært vanlig. Dette forstod vi mennesker før den industrielle tidsalder og har blitt brukt i alle år for å bevare maten, høyne næringsinnholdet og ikke minst gjøre den lettere å fordøye. Naturlig syrning og fermentering bryter ned melkesukkeret/laktose og bryter delvis ned proteinet kasein, som er noe av det vanskeligste proteinet for mennesket å fordøye. Nivået av B- vitamin og C- vitamin øker i fermenterte melkeprodukter, gode melkesyrebakterier dannes og blir derfor mye lettere å fordøye. Mange som er sensitive til ferske melkeprodukter tåler derfor ofte fermenterte og syrna melkeprodukter som ost, kefir og yoghurt. Enzymene i melken blir bevart og hjelper tarmene å fordøye melken og ta opp viktige mineraler som kalsium og magnesium i tillegg til vitaminer som C og D. Vanlig butikkmelk er ødelagt og hindrer derfor kroppen i å ta opp disse viktige mineralene. Kanskje det er årsaken til at vi tyller i oss mer melk enn noe annet land og har større forekomst av beinskjørhet enn noe annet land?

Okologisk smør fra Rørosmeieriet er av bra kvalitet, selv om det desverre er pasteurisert. Jeg hamstret og fryste ned i passe porsjoner, så jeg har utover høsten og vinteren.

Ekte smør og ost laget av ikke- pasteurisert og ikke- homogenisert melk fra Avdem, vil jeg kalle supermat for barn! Full av næring og viktige fettstoff for å utvikle sterk beinbygning og en smart hjerne!
På nettsiden til Avdem og  Rørosmeieriet finner du liste over forhandlere. Disse produktene finnes i flere butikker over det ganske land.
Jakter du på norsk og ekte mat?
Kategori: Kategori: Miljø og bærekraft, Slow living
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!