HVORFOR ER VI BLITT SÅ PASSIVE OG BORTSKJEMTE?

Jeg forstår at jeg med dette innlegget kan risikere å provosere noen, men jeg kaster meg nå ut i det like fullt. Før jeg gyver løs vil jeg også si at budskapet mitt i dag er myntet på mennesker som er friske og oppegående nok til å ta et tak, ikke en anklage mot mennesker som er syke og/eller institusjonaliserte, mennesker som oftest er prisgitt det deres omsorgspersoner gjør for dem.

Jeg får spesielt to argument presentert som en slags forsvarstale mot å spise skikkelig mat:

Argument nr 1: Det er jo så dyrt med økologisk mat.

Argument nr 2: Det er umulig å få tak i skikkelig mat i butikken i dag, jeg vet ikke hvordan jeg skal finne den.

Jeg: Leter du da?

Svar: Jeg vet ikke hvor jeg skal lete….

Jeg påstår at ingen av disse argumentene er gode. De er rett og slett passive og giddalause argument mot å forsøke å gjøre en liten innsats for å bevisstgjøre seg selv og bruke medfødte sanser som syn og hørsel i jakten på skikkelig mat.

Et av mine foredrag handler om å være en moderne jeger. I dag er det datamaskinen og telefonen som er mine viktigste våpen, i den forstand at de er mine hjelpemidler til å skaffe meg den maten ønsker for meg og mine.

Som forbruker har du også makt, dersom du faktisk orker å benytte deg av denne. Mas på personalet i butikkene, snakk med butikksjefen, forlang å få se leverandørlisten deres, gå sammen med et par tre andre i bygda/nærmiljøet og mas, vær litt streng, si dere vil at butikken skal ta inn maten ellers kommer dere til å handle andre steder. Si at dere kjøper alt om de tar inn et lite parti, slik at du hjelper butikksjefen til å satse på nye varer.

Ja, det er litt dyrere med skikkelig mat, det koster mer fordi bøndene som produserer denne maten jobber på lag med naturens krefter. Det innebærer å følge naturens rytme for at maten skal reflektere den energien og næringen som kommer fra et sunt oppvekstmiljø. Vi bør støtte de bøndene som er så dristige eller idealistiske at de ønsker å produsere mat til oss på denne måten. Det gagner dem, dyrene, miljøet og helsen til kunden/deg.

Så er det også slik at en vanlig familie bruker en forbausende liten del av sitt totale budsjett på mat, sammenlignet med for bare noen få tiår siden. Vi bruker pengene på hus, biler, design, mobiler, ipads, hår, negler, sykler og skiutstyr på toppidretts-nivå, idiotiske plastleker, sko, klær, reiser og stæsj som ikke er med på å bygge friske og sterke celler i hverken små eller store kropper. Jeg er sikker på at om hver og en av oss ommøblerer litt på budsjettene våre så vil man kunne prioritere skikkelig mat i langt større grad.

For fire år siden tenkte jeg også; hvor i all verden skal jeg få tak i bra mat, det er jo så dårlig utvalg i butikken. Derfra startet bevissthetsreisen, fordi jeg insisterte på å fylle skuffene med bra saker.

Du kan faktisk finne rimelig mye god mat på Rema 1000 eller KIWI uten ferskvaredisker, om du bruker øynene og tåler at fingertuppene blir litt småkalde. I frysedisken finner du reinskav, finnbiff, stek, margebein (om du spør om dem kan bestille fra samme produsent), sau, lam, elg, rype, villfanget kolje,seibiff og krabbe. Du kan kjøpe meierismør og aller helst økologisk fra Røros meierier, økologiske egg, reker, økologisk olivenolje, tomatprodukter og basisgrønnsaker som potet, gulrot og løk. Økologiske krydder og korn/mel kan du også etterhvert finne i flere varianter. Du kommer faktisk ganske langt på din helsereise med å kjøpe dette i stedet for alt det andre man også finner i butikken. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har flere stalltips til bra mat i helt vanlige butikker som jeg ikke kommer på i farten.

I tillegg har jeg linket i høyremargen til mine favorittnettbutikker. På www.kraftmamma.no finner dere lange lister over produsenter i Norge som tilbyr bra mat alt fra kjøtt/spekemat og meieriprodukter til korn, urter og grønnsaker. For ordens skyld kan du trykke på linken HER!!! så kommer du rett inn på lista. Så kan du jo også dele denne linken på din fjesbokside et par ganger i mnd og minne både deg selv og alle dine venner om at slike lister over slike produsenter som har slike vidunderlige matvarer faktisk finnes og virkelig kan kjøpes og ikke minst fortæres! Mange av produsentene har egne nettbutikker eller de har hjemmesider som viser oversikt over hvor de selger sine produkt. Du kan gå sammen med et par andre der du bor og bestille 25 kg sekker med økologisk mel av gamle sorter og spleise på portoen. Eller gå sammen flere når dere bestiller fra www.duggurd.no og andre fine norske nettbutikker som selger god mat og del på portoen når dere kjøper skikkelig salt, krydder, gelatin og andre godsaker som er fine å ha i kostholdet. Dette skaper også nettverk og fellesskap som er fruktbart. Om du bor tilknyttet de større byene kan du hive deg på oste, smør- og kjøttabonnement som www.duggurd.no har. Jeg vet også at de fleste her til lands enten kjenner en jeger eller fisker eller kjenner en som kjenner en som er jeger eller fisker. Norge er et lite land som er rimelig oversiktlig om man begynner å sondere og jakte via sitt kontaktnett.

Det er også fint å snakke med andre likesinnede på ulike tradisjonsmat-grupper på facebook. Du har tradisjonsmat Oslo, Tradisjonsmat Rogaland, Tradisjonsmat Hordaland, Mat, kurs og deling i Nord Norge osvosv.. Bare spør om å bli med på sidene og ta del i et fint fellesskap der vi alle søker etter god mat. Jeg finnes også på fjesboka, sammen med kraftmamma, naturlig liv, duggurd og andre aktører som jobber for god og ekte mat. Bli en del av fellesskapet.

Jeg utfordrer alle  til å slutte å skylde på høye priser eller at alt er så vanskelig å skaffe og jeg tør påstå at det handler om innstilling mer enn noe annet! Brett opp ermene og gjør en innsats for å fylle frys, kjøl, skap og skuffer med skikkelig kraftkost. Du vil aldri angre på den lille ekstra innsatsen, jeg lover!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!