HVORDAN VITE OM ET EGG ER FOR GAMMELT ELLER FREMDELES KAN SPISES?

Vi lever i et forferdelig bruk og kast-samfunn. Egg er et vidunderlig eksempel på dette, da det blir kastet tonnevis, ja tonnevis med egg hvert år som fint kan spises. Et egg kan holde seg i romtemteratur i en god uke uten problem. Oppbevares de i kjøleskap kan de holde seg i flere måneder. Best før dato kan ofte være fullstendig misvisende og er en følge av et regelverk som stiller i pussige og i helt plutselige sammenhenger strenge krav til mat for konsum. Grunnen til at jeg sier dett er fordi mat og drikke som tar knekken på rotter og insekter er fullt lovlig å selge og emballasjen er att på til designet for å friste barn. Fun Light-saft er et godt eksempel på dette!
Men se nå her. Du kan fint og helt for deg selv finne ut om du kan spise egg som du er litt usikker på kvaliteten på. Ser du bildet øverst i innlegget? Det er tatt av et dagsferskt egg. Det ligger nærmest horisontalt i en beholder som er fylt med kaldt vann. Så enkelt er det å se om et egg er strålende ferskt.
På bildet over ligger et egg som er 3-4 uker gammelt. Det ligger tydelig  på skrått i vannet. Plommen vil ikke være så fast som i et rykende ferskt egg. Disse eggene kan fint brukes til hardkoking og bakst.

Når egget vipper rett opp og blir stående, som om det ønsker å flyte opp så raskt som mulig, ja da er det kveld i Ola-dalen. Egget må kastes.

Så enkelt er det å sjekke om du kan spise et egg eller ikke. Dette burde være skolepensum i Mat og Helse fag i skolen. På den måten kunne vi lære den oppvoksende generasjon i alle fall en måte å ikke bidra til bruk-og-kast-mentaliteten som vi ser alt for mye av og alt det harde arbeidet til hønene vil heller ikke være forgjeves.

PS! Denne testen er tatt på egg som ikke har ligget i kjøleskap. Du vil derfor oppleve at tiden jeg lister opp, forskyves dersom eggene har ligget i kjøleskap hele veien. Altså vil et egg mest sannsynlig ikke flyte rett opp før det har gått mange måneder.

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!