HVORDAN FÅ BARN TIL Å SPISE MER MELKESYREGJÆRET MAT OG DRIKKE

Jeg mener at det er strålende viktig at man får i seg noe naturlig melkesyregjæret hver eneste dag. På samme måte som det finnes et vell av ulike smaker og varianter av melkesyregjæret mat og drikke, så er smaksløkene og preferansene til både store og små ulike. Jeg blir stadig spurt hvordan jeg får alle barna til å like det samme. De liker ikke like godt alt, men alle liker noe, som gjør at det ikke blir vanskelig å få i barna noe melkesyregjæret daglig. Selvfølgelig er der unntak der det spises lite melkesyregjæret mat og drikke, som for eksempel nå når vi var bortreist i påskeferien, men hverdagen er lettest å styre og det er hverdager det er flest av.

Her i huset så er vi seks personer. Når jeg og minstemor sitter med 2-litersglasset med Kimchi og gofler i oss, da rynker min elskede på nesen. Han liker hverken lukten eller smaken. Derimot har han en stor forkjærlighet for Kombucha. Min eldste datter er veldig glad i vannkefir og surkål laget av rødkål og ingefær. Nummer to er ikke så komplisert, hun spiser og drikker det hun får servert, klumpete yoghurt og kefir inkludert, alt går ned, dog ikke alltid med like stor patos.

Sonen ber stadig etter smoothies og is. Kjøper du deg noen isformer på Kitchn, eller Åhlens, Nille eller Ikea, så kan du lage en smoothie med alt fra kefir, yoghurt, vannkefir, kombucha, søte chutneys som for eksempel DENNE, melkesyregjæret syltetøy osv. Så er det bare å fylle på med bær, gelatin, eggeplommer, kokosolje eller smør, naturlig søtning som honning og stevia- gjerne i blanding- og vips så har du både smoothies og is som bidrar til en gunstig fordøyelse og tarmhelse. Ofte lager jeg litt ekstra smoothie når jeg først er i sving, slik at jeg kan ha restene i ispinne-former, så blir det ikke så mange prosjekt. Alt for mange kjøkken-prosjekt kan ta luven av den beste, selv om man er aldri så motivert i utgangspunktet. Det er lurt å skape seg rutiner som gjør at ikke maten tar alt for mye plass i hverdagen.

Eksempel på fin og nærende smootie og base til pinne-is finner du HER

Enkleste desserten er å ta kefir og yoghurt, rør inn litt bær og naturlig søtning, feks SLIK

Mango lassi er nydelig i varme måneder, oppskrift kommer snart, med enkle ingredienser som yoghurt og mango!

Gjør det enkelt for de minste. Litt kefir og stevia eller lønnesirup kan være nok til en liten ispinne som man kan lindre gommene med. Langt bedre alternativ enn mariekjeks på en varm vår/sommerdag, det er nå aldeles sikkert. Det er ingen tvil om at det er mitt minste barn som er lettest å glede i matveien, med disse melkesyregjærede sakene. Det er fordi hun har fått det helt fra gjennom navlestrengen og frem til i dag. Når hun drar stolen bort til kjøleskapet, strekker seg mot øverste hylla og roper HJELP MAAAAAAAAMA, jeg vil ha KIMCHIIII, ja, da fylles jeg med nerdete melkesyregjæret glede over å ha lyktes med NOE her i livet. HER finner du oppskrift på enkel kimchi.

Andregangsfermentert vannkefir og kombucha kan være løsningen om man ikke er spesielt glad i smakene som oppstår i utgangspunktet. Det gir også mer næring. For eksempel er det nydelig å andregangsgjære med ingefær og ettersøte med litt stevia. Dette blir som frisk ingefærøl.
HER er fremgangsmåte på vannkefir
HER er fremgangsmåte på kombcuha
HER er fremgangsmåte for andregangsfermentering, prinsippet passer for både kombucha og vannkefir.
HER er min yoghurt ABC
HER er kraftmamma-venninne Marianes kefir ABC

Noen bekymrer seg for evt alkoholprosent i disse melkesyregjærede drikkene. De skal være helt trygge så lenge du går frem slik oppskriftene mine er og ikke bruker større mengder sukker og lenger gjæringstid enn det jeg anbefaler. Du kan også kjøpe et alkometer for å teste alkoholprosenten, om du er bekymret.

Ketchup er blitt allemannseie, jeg har hørt om folk som må ha ketchup på grøten. Er det så bort i natta, så er det et poeng å gjøre noen triks, nemlig å melkesyregjære den. HER er oppskrift på probiotisk ketchup, den jeg lærer bort på alle mine kurs i melkesyregjæring. Jeg er ikke tilhenger av å lure barn, men da introduserte melkesyregjæret ketcup for mine barn første gangen så ble det gjort på en upedagogisk måten. Den var akkurat spiseklar da vi skulle ha sommeravslutning i barnehagen for et par år siden. Jeg hadde med glasset og en skje. Børnene rynket om kapp på nesene og gikk rundt og tigget ketchup på nabobordene. Litt flaut faktisk, så da fant jeg ut at om jeg på død og liv velger å være annerledes så får jeg gjøre det litt smartere. Dermed startet kamuflasjeprosjektet. Jeg begynte med å fylle ketchup-flasker med 50-50 Heinz og melkesyregjæret ketchup. Gradvis tok min hjemmelagde over, men fremdeles i flasken. Barna er omvendt nå og forsyner seg gjerne med melkesyregjæret ketchup med skje fra glass, men det er ekstra stas å skvise
ketchup ut av en flaske og få tynne striper som passer på pølser eller som du kan lage tullefjes på maten med. HER er oppskrift på ketchup. Du kan gjerne tilpasse smakene, gjøre den hot med chilli eller kajenne eller søtere om du vil. Eksperimenter med krydder og smaker slik at du får ketchupen akkurat slik du liker den best.

Andre varianter av melkesyregjæret mat og drikke som barn lett kan like er:

Vafler, oppskrift HER 
Is, feks rømmeis som er aldeles nydelig, se Mariannes oppskrift HER
Surgrøt
Snipp og snapp-pannekaker
Surdeigsloff
Muffins
Kaker, for eksempel DENNE
Rørte bær kan lett og med fordel melkesyregjæres
Kraftmamma-venninne Annema sin sprudlende bringebærdrikk, se HER

Jeg har mange oppskrifter her på bloggen og flere av forslagene min her finner du oppskrift på i boken min Fermentert Mat og drikke og i snopeboken min, som du kan kjøpe her på siden min, hos Duggurd, Naturlig Liv og hos Røtter i Oslo.

Jeg kommer nok til å blogge et par melkesyregjærede godsaker fremover våren, er på eksperimenteringen om dagen siden eldstemor har snopeavtale det neste halvåret, som består av null kjøpe-snop til hverdags og fest, mot en klekkelig sum penger som belønning. Mange av venninnene har gjort dette, så nå ville hun også. Kanskje jeg skal lage et blogginnlegg om hvordan vi løser det? Det er jo rasende mye godt å spise som også er sunt!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!