HVOR SKAL JEG LETE FOR Å FINNE FERSKMELK?

Åhh, alt det gode man kan få ut av fersk upasteurisert melk!!! Og det er så mange av dere der ute som har så lyst, men ikke vet hvordan dere skal få dette inn i kosten. Man må ikke nødvendigvis hente melk hos bonde for å få det til. Du får kjøpt upasteuriserte oster, smør og rømme fra AVDEM og andre småprodusenter, du får kjøpt upasteurisert camembert og brie i ostedisken på velassorterte butikker og du får kjøpt upasteurisert parmesan både på kiwi og rema 1000. Men, det er langt billigere å få melk inn i kosten om man får hentet melk ett par ganger i måneden hos en melkebonde, syrne til kefir og yoghurt og bunkre opp. Av det kan du trylle frem de beste ferskoster, smoothies, puddinger og annet stas. I tillegg er det nydelig å drikke både yoghurt og kefir som det er, helt naturell. Fersk upasteurisert melk kan også drikkes om man ellers har god helse og velfungerende fordøyelse, men for de aller fleste tåles den best når den er syrnet. Her kan du lete for  finne en bonde nær deg:
Når du ringer rundt til bønder er det fint om du er ydmyk, søt og gjerne forklarer hvorfor du vil ha upasteurisert melk. Mange har påvist kaseinintoleranse eller laktoseintoleranse, og forklarer du at du tåler syrnet upasteurisert melk bedre fordi laktosen brytes ordentlig ned når den blir syrnet av upasteurisert melk og at kaseinet uskadeliggjøres ved syrning, så vil bonden forstå hvorfor du vil ha litt melk nå og da. En melkebonde har lov til å selge melk fra tank om det ikke bærer preg av jevnlig salg, derfor vil ikke bonden begå noe lovbrudd ved å selge deg 15 liter to ganger i måneden, eller litt oftere om du får lyst på mer etter hvert.  Du kan risikere å få nei, men oftest sier de ja, spesielt de bønder som selv drikker melken sin rett fra tank. Jeg tror de aller fleste gjør det, faktisk! Min mann har også vokst opp på melkegård og de drakk alle fersk melk fra tank i alle år, sterke som fjell var de alle og gjorde det med den største naturlighet. Vi er etter hvert mange som henter melk rett fra bonden over alt i dette land. Skikkelig stas er det med denne mat-revolusjonen som er i ferd med å boble til overflaten!
Et tips er også at om du får tak i fersk melk og vil sende det med barna i skole og barnehage er å ikke lage noe nummer ut av det. Bakteriehysteri hos voksne gjør at noen barn ikke får sette flasken sin kjølig i kjøleskap på skolen frem til lunsj fordi det fryktes at de skumle bakteriene skal sprenge seg ut av flasken, borre seg inn i de små TINE-kartongene og skape epidemiske tilstander. Da er alternativet å ha melken i en termos sammen med en isbit så holder den seg kald i noen timer. Gjør det du gjør i det stille, gjør det for deg og din egen familie og ikke misjoner. Bare gjør det som er riktig for deg og dine og sakte men sikkert skal du se at det skjer mirakler rundt deg :o)
Nå, det var dagens tips! Hurra for ekte norsk supermat!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!