Hverdagspizza
Dette er ikke italiensk pizza men likevel en flortynn, men mettende hverdagspizza med litt mer tyggemotstand- og det stabile blodsukker sin bestevenn. Jeg har forøvrig postet denne oppskriften tidligere på supermatforbarn-bloggen, men siden jeg er en teknisk begavelse så klarte jeg å poste den på nytt. Men det går vel fint med en liten repetisjon?


Pizzabunn
2 dl fin spelt
1 dl lettkokte økologiske havregryn
1 dl havrekli
Knepp av et hjørne på blå fersk gjær
2 ss eplesidereddik
2 ss eplesidereddik
litt salt
1,5 – 2 dl vann
6-åringen er deigeksperten hos oss og bokser og knar til deigen blir smidig og letthevd. La den stå en times tid før du kjevler utover en stekeplate. Deretter legger du på fyll og ost og/eller nøtteost og lar den heve videre en liten time før den går i ovnen. Vil du bryte ned fytinsyre og gluten i melet må du bløtlegge blandigen i syrlig miljø i 7 timer eller mer. Da tar det lenger tid det hele, så av og til er det lov med en fast food variant 😉
I boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom tipser forfatteren om at det er smart å droppe olje/fett i all brødbakst. Dette er gjort med suksess her i gården med det resultat at deigen blir smidigere, pizzabunnen litt seigere, men likevel med en sprøere stekeskorpe. En genialt enkel endring for mitt vedkommende med et mye bedre resultat.

Pizzafyll
5 tomater, finhakkes
5 soltørka tomater, finhakkes
1 ss tomatpurè (kan sløyfes)
minst 4 fedd hvitløk
1/2 løk
ca 5 cm purreløk
1 stang av stangselleri
4 ss frisk basilikum, løpstikke, oregano og/eller annet tomatvennlig krydder (timian, rosmarin)
salt og pepper etter smak
rikelig økologisk ex virgin olivenolje
La dette putre i vei i minst 30 minutt på svak varme, til det er kokt inn til en tykk saus med kraftig smak
Kjøles ned og spres over pizzabunnen. Er det noen barn der ute med en fiks idè om at de ikke liker løk, så er det bare å finne frem stavmikseren så løkbitene blir til saus 🙂



Her er vanlig ekstra vellagret ost på 3/4 av pizzaen og nøtteost på 1/4 nederst i venstre hjørne
Oppskrft nøtteost
ca 1 dl usalta cashewnøtter
ca 1 dl vann
2 cm purreløk
salt og pepper
1 ss næringsgjær (kan sløyfes, men gir en mer ostete smak og høyner næringsverdien)
Jeg bruker stavmikser og moser dette til en litt tykk saus

Ikke stek på mer enn 160 grader når du bruker olivenolje, da oljens gode egenskaper ødelegges ved høyere temperatur

Ser dere at det er sprinklet massert brokkoli over pizzaen før den gikk i ovnen? Ikke rå lenger, men veldig smakfult synest jeg. Mmmm… Og er det noen som mener at vegetarmat ikke metter, så prøv hverdagspizza 🙂