HVA ER SUNN, VARIERT OG BÆREKRAFTIG MAT?

Jeg har opplevd at det å spise et variert kosthold basert på tradisjonelle tilberedningsmetoder har gjort oss bedre enn noe annen diett. Ekte tradisjonsmat handler om å spise hel, næringstett og ren mat som er tilberedt på en måte som gjør at kroppen mest mulig effektivt kan bruke næringen som drivstoff.

Hva består denne maten av? Jo helheten! Helheten av bærekraft ved at vi spiser hele dyret, mer i sesong og mer tilpasset der man bor. Det betyr at vi spiser dyr som kan leve i vår natur og bruke det de finner som næring, så som lam, rein, urfe, geit, raser som har vandret på her i nord i uminnelige tider. Eller villfanget fisk, om ikke de også er ødelagt av en uetisk oppdrettsnæringen som subsidieres og ødelegger våre naturlige økosystem i våre en gang så fruktbare fjorder. Hva som er bærekraftig i Norge, behøver ikke være det mest bærekraftige i Nederland.

Her er en oversikt over typisk tradisjonsmat som vi spiser:

Lever og annen innmat fra beitefôra glade dyr. Leverpostei, levergryter, men også lever i kapsler.

Villaksolje for omega 3

Fullverdige proteinkilder fra glade og beitefôra dyr, samt villfanget fisk.

Alle måltid inneholder en god kilde til fett, som oftest naturlig animalsk fett fra kjøtt og kraft, extra virgin kokosolje/olivenolje, smør eller klarnet smør fra beitefôra kyr. Hvorfor klarnet smør/ghee kan du lese mer om HER

Jeg er glad i grønnsaker og spiser mer av disse når de bugner i åkrene i sesong. Året rundt er jeg spesielt glad i urter og krydder. De fleste middager inneholder kraft, løk, hvitløk og andre varmende og fordøyelsesstimulerende krydder i tillegg til fullverdige proteiner og godt fett.

 Melkesyregjæret mat og drikke har vært viktige følgesvenner. Mine favoritter som jeg har spist mest av har vært melkekefir, kombucha, vannkefir og kimchi. Men også yoghurt, surdeigsbakst og upasteuriserte langtidslagrede oster, samt melkesyregjæret spekemat er viktige innslag av levende og enzymrik mat full av god næring.

Det er ikke mer komplisert enn å spise godt, riktig og i passelige porsjoner. I alle fall har det ikke vært mer komplisert for min del.

Mitt beste tips er at du forsøker å fange inn helheten i tradisjonsmaten, slik at du får et variert kosthold der du får alle de essensielle næringstoffene du behøver for å fungere som du skal. Det er også et av de beste kostholdsråd du kan få fra våre helsemyndigheter, så fremt den varierte maten ikke består av en variasjon av raffinert sukker, mel og halvfabrikata.

Denne helheten jeg ønsker å budbære har jeg samlet i boken min Den moderne jeger som du kan lese mer om HER.

Den-moderne-jeger_omslag

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!