HUMLESTAFETTEN! LA HUMLA SUSE!

Jeg skal komme med en litt pinlig innrømmelse. Jeg sugde på tommeltotten til jeg var 11 år. Jeg slutta med «totten» fordi det var pinlig å våkne i gymsaler på korpsturer og klasseturer med en badevåt tommel, faststørknet i munnviken. Nok var nok, men det var da også på tide. Uansett må vi 5 år lengre bakover i tid for at du skal få innblikk i en av mine mest traumatiske opplevelser fra barndommen, og til det som egentlig skulle være innfallsvinkelen til dette innlegget. Vi skal tilbake til sommeren da jeg var 6 år. Jeg satt i gresset på gården Hammer (forøvrig der mitt slektsnavn stammer fra) og så utover fjorden på Hopland- mitt sommerparadis. Jeg lente meg forsiktig bakover og da skjedde det skjellsettende; Tommelen min ble utsatt for et heftig angrep fra en humle. Jeg hadde trykket den flat slik at den ikke fikk suse. Så den stakk meg- og det i selveste grom-totten! Krisen var et faktum og det hovne sugeredskapet mitt var dysfuksjonelt i en uke. Jeg sørget og ble frarøvet nattesøvnen. Det var simpelthen gruforferdelig og jeg husker den følelsen som om det var i går.

Men jeg ble aldri sint på humla. Humla er nemlig snill og faktisk livsviktig hadde jeg lært. Den er ikke sint som vepsen og stikker kun når den er presset inn i et hjørne, i rent selvforsvar! Det var derfor humla stakk, for at hun skulle få fortsette å suse og holde jorden fruktbar og levende. For slutter humlene og biene å suse, så forsvinner plantene, og forsvinner plantene så forsvinner dyra, og forsvinner dyra da er det takk og farvel. Det er den nakne sannheten!

Hva kan du gjøre?
Etter denne lange introduksjonen, så skal jeg komme til poenget. For du kan nemlig bli med på å gjør humlas jobb lettere ved å bli med i Humlestafetten! Du kan videreføre humlastafetten ved å dele informasjon om humlene. Du kan for eksempel dele mitt blogginnlegg eller DENNE! artikkelen som er nylig publisert av NRK, som forklarer enkelt hvorfor biene og humlene er truet. Du kan også snakke med barna dine om du har sånne, eller elevene dine eller barnehagebarn om dette. Jeg har delt ut plakater om humlene i barnehagen vår og barna elsker å se på de forskjellige humlene med sine ulike gensere og bukser. De er veldig forskjelige av utseende. Gå på jakt etter humler (ikke røre, bare se) og finn ut hvilke humler du har mest av i ditt nærmiljø. Barna elsker slikt og det er en fin måte å lære dem og deg selv mer om disse arbeidsomme skapningene. Du kan så frø som blir til blomster som humlene elsker eller få din egen humlekasse i eller nær drivhuset ditt. Er du et skikkelig råskinn, så skaffer du deg eget bifolk eller slår deg sammen med flere om å røkte bier, enten du nå bor på landet eller midt i en by. Du kan se mer om urban bierøkt på youtube HER!  Du kan lese mer om urban bierøkt i England  HER!

Du kan også støtte biene ved å ved å kjøpe Norsk honning og krev gjerne at den er økologisk, selv om mye av honningen her til lands uansett er rimelig økologisk. Ønsker vi en ren klode må vi også kreve ren mat. Honning er kanskje en av vår tids viktigste råvarer og er uten tvil mitt favoritt-søtningsmiddel. Jeg jakter på en oversikt over alle økologisk honningrøktere som kan oppdrives her til lands, så om du kjenner en økologisk birøkter og har kontaktinformasjon til denne så rop ut i kommentarfeltet eller send meg en mail gryhammer@hotmail.com.

Humler og bier er en og samme sak. De er alle viktige for pollinering av svært mange planteslag. Til og med Obama holder en knapp på å beholde biene, håper han gjør mer enn kun å snakke vakkert om det, som du kan se HER!

Colony collapse disorder er et problem i birøkterbransjen som brer om seg som ild i tørt gress. Hele biesamfunn kollapser og dør. Det kan skade matvareproduksjonen så inderlig at vi til slutt ikke har mat på bordet. Fra jord til bord blir blott en floskel. Forskere og røktere klør seg i hodet og har i årevis ikke forstått hva som er problemet. Nå vet vi alle hva dette skyldes.

Neonicotinoider er en giftig gruppe sprøytemidler som brukes hyppig over hele kloden. Forskere har funnet ut at biene mister navigeringsevnen og hele 85% reduksjon av ny dronningtilvekst i biesamfunnene.

Dette er dramatiske tall. Det er ikke mange dagene siden bøndene her i Hole-bygda jobbet på spreng med å sprøyte kornårkene. Vi skryter av å ha den mest fruktbare jorden i Norge. Vi jobber altså på spreng for å ødelegge denne fruktbarheten og det er umåtelig trist, spør du meg.  Forskere har funnet en tydelig reduksjon i avlingene på grunn av reduksjonen av humle-og biebestanden i flere områder. Likevel går vi med skylappene på og sprøyter som aldri før.

Vi har et samfunn og dessverre også en matvareproduksjon som er bygget opp rundt prinsipper om rask profitt. Det er derfor vi stadig ser groteske dokumentarer på TV om Monsanto, dyretransport i EU for ikke snakke om våre egne og syke Prior-kyllnnger. Hvordan røkte jorden slik at man får mest mulig og størst mulig avling, synes å være viktigere enn bærekraftighet, respekt for dyra, vår egen helse og Moder Jord. Mange bønder føler seg tvunget til å drive konvensjonelt og mener de ellers ikke har et levebrød.

Markedskreftene tar ikke hensyn til økologi og en bærekraftig fremtid. Dette må vi som menigmenn snu, ved å opplyse, kreve og kjempe for våre små arbeidere/humlene, og kreve ren mat. Da må både politikere, bøndene og markedskreftene endre seg i takt med våre ønsker og behov. Klarer ikke de å ta ansvar så må vi gjøre det! Mister vi biene og humlene, så mister vi alt.

Du kan lese mer om den fine initiativtaker Anne og prosjeket HUMLESTAFETTEN på Moseplassen. Bli med og fortsett stafetten.

Jeg bruker honning nærmest daglig når jeg lager bompisaft, som du finner oppskrift på HER! Andre bie-produkter som jeg hyller er propolis, bipollen og bidronning-gele. Jeg har skrevet mye om velsmakende og immunstyrkende produkter som biene lager og den fare biene står overfor mange steder her på bloggen. Blant annet HER!  og HER!

Biene og humlene (som jo tilhører biene) er vesentlige i bevaringen av jordens ulike økosystemer. Biene og humlene er utrydningstruet. Vi har fire år igjen på jorden den dagen alle biene er utryddet, den nakne sannhet. Bare les HER!

Jeg opplever det som min plikt å bidra til å berge kloden. Jeg har satt fire barn til verden, jeg må etterlate meg en bærekraftig verden for dem. Jeg må gjøre alt jeg kan! Å være en del av humlestafetten er et ledd i arbeidet mitt. Det samme er det å jobbe sammen med den kunnskapsrike gjengen i prosjekt La humla suse! Vi vil gjerne ha flere med oss der også! Du kan lese mer om prosjekt La humla suse HER! Jeg skal skrive mer om det snart.

Synes dere det er lite kos og surdeigsbakst på bloggen min om dagen, så er det riktig observert. Vi nyter godt av den gode og nærende maten som før her i heimen, men akkurat nå har jeg vært veldig gira på å redde humler, bier og remineralisere jorden via bærekraftig husdyrhold. For deg som ikke har lest mitt innlegg om hvordan systematisk beitefôring kan reversere klimaproblemene vi står ovenfor så håper og ber jeg deg om å lese HER! Det er bare så utrolig viktig og noe alle burde vite og jobbe i samme retning for å få til. Alt henger sammen og heldigvis er det flere og flere som våkner opp og ser dette!

Du får forresten mer av mat og kos om du følger meg på instagram der jeg heter  @mynordicpantry Det er så lett og raskt gjort å dele glimt fra hverdagen der! Følg meg gjerne! Jeg lover forresten å dele litt oppskrifter på godsaker fremover her på bloggen min også.

For dere som savner meg og det jeg skrev mest om før… Dette handler om akkurat det samme. Dette ER Fra jord til bord! Ønsker vi  en ekte matrenessanse, så er det humler, bier og systematisk beite ved hjelp av våre husdyr som kanskje er de viktigste brikkene i jobben mot å nå dette målet og at vi som forbrukere KREVER ren mat i butikkene. Vi lever i et markedsstyrt samfunn og da har forbrukeren mye makt. Vær så snill å engasjer deg i alt dette og benytt deg av din makt. Les, lær og misjoner!

Moder Jord bør være alles Gud- på tvers av religioner! Vi burde alle tilbe den, for det betyr alt for fremtiden til våre barn!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!