HJEMMERØKT LAKS!

Da har jeg røyka min første laks og du milde himmel for en nytelse. Hvorfor har ikke alle røykeri på lik linje med komfyr og stavmisker? Det burde være påbudt og røykeri er herved mitt hovedtips til julegave dette året. Det er så utrolig gøy å styre med. Snart skal jeg tørrsalte og røyke mitt eget bacon av frilandsgris. Lover å blogge om erfaringene med det når det er i boks før jul.
Men nå var tema altså røykelaks. Slik gjøres det på Gry-vis:
Skjær ut to fine filèter av laks, aller helst villaks. Denne var på ca 4 kg. Unngå å plukke ut beina til etter den er ferdig røkt, fordi det da er lettere å få dem ut, uten å skade kjøttet og resultatet blir penere.
Legg filetene med skinnet ned på en rist og dryss jevnt en ts rørsukker (jeg knuste sukkeret til melis i en kaffekvern og drysset gjennom en liten finmasket sil) og en neve grovsalt per filet og klapp det lett ned i fiskekjøttet. La det stå i kjøleskapet eller på et kaldt rom (gjesterommet ble brukt her, ca 10 grader) i 12-18 timer.
Skyll så raskt av grovsaltet og trykk et kjøkkepapir eller klede mot filetene for å få bort overflødig væske. Så er det bare å henge filetene opp på kroker og kaldrøyke dem. Jeg bruker røykeriet jeg kjøpte på www.shopacross.no  og er strålende fornøyd med det. Nå røkte jeg to fileter i røykehuset mitt, men kunne sikkert røkt 20 om jeg hadde ønsket det, selv om det er lite og nett. Jeg røkte dem i 9 timer.
Ideelt sett ville jeg ha brukt einer til å røyke laksen, men hadde det ikke og brukte klosser av bøk, som jeg kjøpte hos shopacross-paret. Røykesmaken ble annerledes enn med einer, men minst like god, syntes både jeg og husbonden. Alle barna likte det også og minimor som fredeles sverger til morsmelk spiste en hel skive med hardkokt egg og røykelaks til frokost :o) En bedre søndagsfrokost skal man lete lenge etter…
Når filetene var ferdig røkte la jeg dem på nytt på rist og lot dem ligge over natten for å skyte fett. Fettboblene tørket jeg forsiktig av med et stykke kjøkkenpapir, nappet ut de små beina med en pinsett, skar filetene i porsjonsstykker og har nå fryseren full av verdens beste pålegg i flere uker fremover.
Jeg synes det er utrolig stas å lage slik mat helt selv, jeg blir så stolt over hva jeg får til og like forbauset hver gang over å se hvor enkelt det faktisk er å tilberede ekte tradisjonsmat. Ikke minst smaker det alltid og uten unntak så utrolig mye bedre enn det man får kjøpt i butikken.
PS! Mange liker å salte laksen mindre enn det jeg gjorde og røyke den kortere tid. Nå elsker jeg salt og røyksmak og synes røykelaks er triste greier om den blir for tam i smaken, så neste gang skal jeg ha enda mer salt på, selv om de mengdene jeg skriver her i bloggen er litt i overkant av det som blir anbefalt i de fleste oppskrifter.
Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!