HJEMMELAGET SURSILD
Jeg må innrømme at jeg har spist sursild siden november. Sånn er det hvert år, når november-mørket dukker opp, må jeg tylle i meg sild. Helst spekesild med mengder sprø og knasende løk. Muligens naturens skrik etter naturlig omega-3 og D-vitaminer. Ikke vet jeg, men lysten kommer helt av seg selv, hvert år, i disse førjuls tider. Jeg har alltid brukt mammas oppskrift, men i år lagde jeg svigermors vri og den deler jeg med dere i dag. Ikke fordi den slår mammas, men fordi den er like god og kanskje litt enklere?
Oppskrift sursild
4 dl vann
2 dl rårørsukker
1/2 dl eddik (7%)
1 pakke sursildkrydder
To pakker spekesild enten fra frysedisken eller i ferskvaredisken (8-10 fileter)
1 stor løk, deles i to og deretter i relativt tynne skiver
4 laurbærblad
Kok opp vann og løs opp sukkeret. Avkjøl noe og ha i eddik og sursildkrydderet. La det stå og trekke i 4 timer, men gjerne over natten. Så siler du bort krydderet og får en klar sukkerlake rik på julekrydder-smaker. Det er det å sile bort krydderne som skiller svigermors og mammas oppskrifter. Tenker at for sånne tradisjonsmat-spirer, så kan det være en fin start å ikke knaske sennepsfrø og andre krydderier i starten.
Del spekesilden i passe biter og legg i vann i en time. Hell av vannet og skyll silden godt før du legger den lagvis med løk og laurbærblader i et glass som rommer nærmere 1 liter. Så heller du til slutt over laken og tetter godt med lokk.
Sursilden blir best om den får stå og sette seg i noen timer.
Et lite prosjekt denne Sursild-sjauen, men det bærer frukter og er verd hvert sekund 🙂