HJEMMELAGET MAJONES

For meg er det viktig å spise sunt fett fra gode kilder, og da var valg av oljer viktig. Å lage majones, remulade og dressinger selv er en fin måte å få bort det usunne fettet fra halvfabrikata med samme navn, og erstatte disse med noe som gjør kroppen godt.

Hjemmelaget majones og/eller aioli

Ingredienser:

3 eggeplommer

2 ts dijonsennep

½ ts salt

3 ss sitronsaft (fra en ekte sitron)

1 fedd hvitløk, most i pressa (unngå om du vil ha en mer nøytral majones)

1, 5 dl mct olje

1,5 dl extra virgin olivenolje

Vanligvis lager du majones ved å helle oljen over de øvrige ingrediensene i en tynn, jevn stråle samtidig som du visper med innlevelse og patos for å unngå at det hele skiller seg. Men ved å bruke stavmikseren unngår du vispearbeidet og lager majones og aioli på 123. Jeg er jo tilhenger av at vi skal gå saktere gjennom livet, men jeg behøver ikke bruke 10 minutter på å lage majones når jeg kan bruke 10 sekunder.

  1. Bland alle ingredienser utenom oljen i en smal beholder.
  2. Sett stavmikseren ned i blandingen og hell forsiktig over oljen. Det er viktig at beholderen er smal nok til å passe stavmikseren.
  3. Bruk stavmikseren med knivblad, du trenger ikke sette på vispen.
  4. Start stavmikseren og når blandingen begynner å tykne, løfter du sakte stavmikseren oppover i blandingen. 
  5. Kjør blandingen til du ser at du har en tykk majones. Hele stavmikser prosessen tar maks 1 minutt.

Denne oppskriften brukte jeg mye i fjor høst da jeg var i ketose. Nå mener ikke jeg at det er et mål i seg selv å spise ketogent. Personlig har jeg mine årsaker for at jeg i en periode testet å være i ketose for å se hvordan det påvirket både dette og hint av tester og analyser. Jeg prøver ikke å slanke meg eller noe annet rart. Generelt har jeg godt av å spise moderat med karbohydrater og minst mulig korn, derfor er jeg fan av surdeigsbakst. Men nå som jeg selv ikke spiser korn overhodet, så er keto rundstykker et godt alternativ. Jeg nyter vår vanlige sunne og gode kost selv om jeg holder på med mine småjusteringer med keto rundtstykker, noen smoothies for spesielt interesserte og periodisk faste på ca 15 timer i døgnet og med et spisevindu på 8-9 timer.

Hva er ketose? Kostindusert ketose er en naturlig prosess i kroppen og alle som har unngått å spise på en god stund har vært i ketose. Feks ved sykdom.  Ketose oppstår når du får i deg under 100 gram karbohydrater fra maten flere dager på rad. Velger du å faste vil denne prosessen går mye raskere.

Når du spiser et minimum av karbohydrater så må kroppen i økende grad ty til fett i forbrenningen, forutsatt at du spiser nok protein og riktig fordelt utover dager. Når du slutter å gi kroppen karbohydrater vil ikke glukose lenger være tilgjengelig som det vanligste brennstoffet. I stedet vil det lagrede fettet bli omdannet til ketonlegemer og du er per definisjon i ketose. Disse ketonlegemene er naturlige appetitthemmere og er grunnen til at du knapt føler sult når du er i ketose og kan faste over lengre tid, uten ubehag, dersom det er et mål. Ketonlegemene tilfører også energi til kroppen og hjernen, og gjør at du oftest føler deg mer våken, klar og stabil psykisk, på et ketogent kosthold.

Mine erfaringer så langt (og det er ikke spesielt lenge) er at magen er roligere og flatere, jeg har mindre væske i kroppen, føler meg roligere til sinns og har mer stabil energi. Når blodsukkeret er stabilt så klarer hjernen min å konsentrere seg bedre om andre oppgaver enn å tenke på mat. Bortsett fra i dag da, når jeg har laget keto rundstykker og aioli og begge ble suksess og måtte deles på bloggen.

Her finner du oppskrift på KETO RUNDSTYKKER

Kategori: Kategori: Glutenfri, Mat og oppskrifter
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!