HJEMMELAGET KAVIAR

Mitt første møte med hjemmelaget kaviar var ved et kjøkkenbord ytterst mot Lopphavet hos nessekongen Cort Buck i Bergsfjord. På den tiden bodde jeg i Finnmark og jobbet som biblioteksjef og kulturkonsulent i Loppa kommune.

Jeg var stadig i Bergsfjord for å se til biblioteket i butikken til nessekongen, kanskje litt oftere enn jeg trengte- rett og slett fordi jeg fant en egen ro på dette nokså øde stedet akkurat i denne fjorden. På vinteren gikk jeg lange turer innover Bergsfjordvatnet med bikkja mi, Kjell, og plukket med meg en gjeterhund som levde et alt for sedat liv med en eldre dame der. Jeg bodde på butikkloftet, men ble stadig invitert inn til nessekongen og kona Marit til de vidunderligste retter som aller oftest var nylig dradd opp av havet. Den beste fiskesausen og kveita har jeg spist på kjøkkenet til Marit og Cort. Og den beste kaviaren. Jeg husker som om det var i går den brødskiva han mekka til meg, med et tykt lag hjemmelaget kaviar. Du mildeste Moses for en nytelse! I tillegg så bød dette ekteparet på nydelige viner og gode samtaler. Jeg var stort sett single de to åra jeg bodde der oppe, så det var fint å kunne snakke med noen andre enn en hund og to katter i løpet av fritiden min. Men nok om hunder, katter, nessekonger og fjorder i Finnmark. Her får du oppskrift på hjemmelaget kaviar!

Hjemmelaget kaviar

  • 2 kg rogn
  • 3 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 dl nøytral olje, jeg bruker MCT
  • Kaldrøyking eller røykaroma (det siste er kriseløsningen)

Kjøp fersk rogn som lukter som friskt hav. Lukter den mer enn friskt hav, så egner den seg kun til trekking i saltvann, i min bok.

Skjær et snitt på langs og vreng rognposen. Skrap med fingrene og evt en skje slik at du får ut alle egga. Pass på at du ikke får blodårer og annet smårusk med i utskrapet.

Bland inn salt og sett kaldt i ca 8 timer/over natten, før du blander inn sukker.

Bre rognblandingen over et fat og sett i kaldrøykeriet ditt en god time. Har du ikke røykeri så kjøp røykessens på apotek eller i velassorterte dagligvarebutikker og prøv deg forsiktig frem, en 1/2 ts først. Mulig noen dråper mer. Det er bedre med for lite røyksmak enn for mye. Bland inn oljen til slutt og sett kaldt umiddelbart. Jeg hadde kaviaren over i tomme tomatpureglass med løst lokk og hadde i fryseren. Når rogna er frossen kan du lukke lokket ordentlig. Men for å unngå at glasset sprekker er det alltid lurt å fryse inn først før lokket skrus ordentlig på.

Rogn er innmat, supermat og raw food på sitt ypperste, proppfull av næring som er viktig for absolutt alle. Spis næringspotent innmat i sesong, så blir det kuler og krutt skal du se!

IMG_5127

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!