HJEMMELAGET BERNAISE MED KOMBUCHA

 

Stort sett så tenker jeg om meg selv at
jeg ikke er så aller verst. Men da jeg hadde laget min første hjemmelagde
fermenteringsbernaise i helgen og kjente hvor aldeles nydelig den ble, så ble jeg full av
storslagne tanker om meg selv. Jeg er simpelthen genial. I alle fall
glimtvis…. Vi skulle ha ovnsbakte potetbåter og flortynne løvbiffer
(oppskrift kommer) til middag. Noe manglet og det var utvilsomt en god
bernaise. Jeg googlet og fant Hellstrøms måte å gjøre dette på i tillegg til
flere andre fremgangsmetoder. Men jeg manglet en vesentlig ingrediens, nemlig
hvitvinseddik. Hva annet syrlig hadde jeg i hus som kunne minne mest mulig om
det? Slo fra meg tanken om rødvinseddik, vannkefir og lime, men hva med min
godt syrna kombucha, laget på ren grønn te? Det funket seriøst helt utrolig
fantastisk bra. Siden den kokes inn mister du selvsagt de probiotiske
egenskapene i helseeliksiren, men du milde for en god smak. Min kjære sa det
var den beste bernaisen han hadde smakt og DA er den godkjent! Så herfra blir
det mye feit saus og kombuchabernaise fremover.
Ingredienser:
200 gram smør, gjerne og med fordel upasteurisert og smeltet skånsomt slik at melkeproteinet legger seg i bunnen av kasserollen (det hvite melkeproteinet skal ikke med i sausen).
2 sjarlottløk eller en halv løk, superfinhakket
2 ts tørket estragon eller eller en ss eller to med finhakket frisk (alltid best) estragon
0,5 dl godt syrlig kombucha, hvordan du lager kombucha finner du her eller i min fermenterings e-bok
3 ss vann
3 eggeplommer
Salt og pepper etter din smak
Slik gjør du det:
Start med å smelte smøret skånsomt, hell melkefettet forsiktig over i en egen dings og kjøl ned uten at det blir kaldt
Fres løk i et par ss smør til den blir blank og dufter godt, ha i estragon, kombucha og vann og kok det inn til det er ca 2 ss væske igjen. Ha dette over i en metallbolle (jeg kjøper billige tynne på IKEA) og la det kjøles noe ned.
Kok opp vann i en kasserolle hvor du får plass til metallbollen. Det skal ikke fosskoke men dampe godt. Så treger du en visp, gjerne en ballongvisp og har i væsken eggeplommene og pisker godt og inderlig til du ser at det hele starter å øke i volum. Så har du i smøret, litt etter litt under kontinuerlig visping. Smak til med salt og pepper til slutt. Dette med intens og kontinuerlig visping er superviktig. Det hele virker nok noe komplisert, noe det jo forsåvidt er, men det hele tar maks 10 minutt fra start til slutt, slik at du bruker ikke store deler av livet ditt på å komplisere det og resultatet gjør at det er verd alt strev, tankebryderi og bicepsarbeid.
Årsaken til at min bernaise som du ser på bildet ikke er heeeeeelt smørmyk og volumiøs er fordi at i løpet av de par minuttene dette vispeprosjektet skal pågå, så ble jeg forstyrret av minstemor som hylte seg til å komme opp på kjøkkenbenken for å se på, mannjen banka på kjøkkenvinduet og MÅTTE ha vann fordi han var tørst etter å ha frisert monsterhekken vår med motorsag i to timer og lillemann snubla på stuegolvet og måtte trøstes. ER DET MUUULIG!!! I allefall hadde min bernaise det største potensiale for perfekt konsistens men det ble metodisk trenert fra flere familimedlemmer. Når det er sagt, sausen ble myk, fyldig og er den beste bernaise jeg har smakt. Punktum! Så skal jeg ta bilde av sausen når den er helt perfekt i konsistens og bytte ut.

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!