HJEMMELAGET BACON ABC – SLIK DET GJØRES PÅ MITT OG BACONKONGENS VIS

Dette innlegget begynte jeg på i 2012, rett etter at den da nyfrelste Kim Orderud (Baconkongen) og hans gode Therese hadde vært her og røkt fleskestykkene sine hos meg. Siden den gang har Baconkongen laget utallige flere kilo bacon enn meg og er blitt reneste eksperten. Jeg anbefaler deg å lese hans fine og grundige beskrivelse av hvordan man lager bacon HER! Han er rett og slett en ener på bacon og langt mer dreven på baconfronten enn meg. I tillegg eksperimenterer han med mange krydder. Av alle varianter jeg har smakt av hans bacon-kunst-sideflesk-stykker så har rosmarinmarinert bacon vært min soleklare favoritt.

Før jul lagde jeg 40 kg bacon, nydelig var det og vi er mange familier her på Vik som nyter godt av denne innsatsen. Her kommer grunnoppskriften fra 2012 og alt jeg skrev den gang. Vær så god:

Jeg fikk kjøpt et fint stykke sideflesk fra en frilandsgris fra Valdres tidligere i høst som har ligget i fryseren og ventet på å bli bacon. Et matentusiastisk kjærestepar fra Oslo (Kim og Therese) stakk innom her på nyttårsaften og hentet sine baconstykker som de fikk røyka her. Nå fikk jeg det nødvendige sparket i siden til å sette i gang selv. Målet var å følge Andreas Viestad sin fremgangsmåte, men med litt mindre sukker og da rårørsukker og skikkelig keltisk fint havsalt. Jeg brukte ikke pepper. Du kan se fremgangsmåten under.

Oppskrift

2 kg sideflesk eller buklist

2-3 ss finsalt
1 dl sukker
3 dl grovt havsalt
evnt grovkvernet pepper

Skyll og tørk kjøttet godt.

Gni inn fleskestykket med finsalt og sukker. Finn frem en form av plast eller glass (ikke metall)
Hvis fleskestykket er for stort så del det i to.
Legg et lag grovsalt i bunnen, fleskestykket oppå.Strø over salt.
Hvis du har skåret fleskestykket i to deler kan du godt legge det i stabel med salt mellom lagene.
Dekk med plast og legg litt press oppå. f.eks noen tallerkener.
Vend på kjøttstykkene hver dag eller helst to ganger hver dag slik at alle kjøttsidene får like lang tid nederst, øverst og i midten. De siste to dagene bør bare fleskesvoren vende ned i formen. Etter to-tre dager er det ferdig saltet!
Skyll fleskestykkene godt og tørk dem. Nå skal de kjennes mye fastere.
Det er lurt å skjære av en liten prøvebit (skjær bort et par cm ytterst og skjær en tynn skive. Prøvestek og kjenn om det er passe salt!) Er det for salt kan du vanne det ut noen timer før du røyker.
Det er viktig at kjøttet er helt tørt før det røykes. La det gjerne henge en hel dag eller over natten, før du røyker. Noen liker lettrøkt, jeg liker godt røkt. Og jeg kaldrøyker alltid med verdens kuleste røyeri, fra Shopacross.

Slik gjorde jeg det:
Jeg glemte at jeg hadde lagt sideflesket i salt så det ble liggende helt stille uten å bli snudd i 4 dager, før jeg kom på de bortglemte godsakene. Så ble sideflesket røkt over to dager. 3 timer den ene dagen og 6 timer den andre. Vi brukte bøk som røykemateriale og baconet er også kaldrøkt. Vi syntes det smakte helt fortreffelig til tross for skjødesløs behandling. Helt perfekt salt i smaken og godt med ekte røyksmak. Jeg mener den må smake såpass røkt for at det skal kalles bacon, men lengden varierer sikkert alt etter type røykeri og valg av trevirke som røykes. Men en god ps her er at du burde vanne ut baconet om det blir saltet for lenge. På den måten får du bort den samsalte smaken og det blir en mer smaksbalansert opplevelse.Jeg bruker dette supre røykeriet, kanskje den kuleste investeringen jeg gjorde i 2012! Jeg har brukt røykeriet til å røyke villaks, røye, lammehjerter, jerky av indre og ytrefilet fra rein, ost og bacon. Røykeriet er utrolig anvendelig, lett å flytte på og får plass på en hvilken som helst takterasse eller veranda. Røykeriet fra Shopacross er kanskje min favorittdings! Sjekk den ut HER! Du kan også spørre og grave de som selger røykeriet, for de kan mye om røyking og detaljene tilknyttet den kulinariske kunsten.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!