HJEMMELAGDE KNEKKEBRØD

Frøknekkebrød er i vinden. Alle tygger på disse om dagen og til og med de store bakeriene møter nå forbrukernes ønsker og lager frøknekkebrød uten gjær og gluten. Men det er en liten hake ved denne trenden, mener jeg. Jeg ser ikke noen steder at frøene legges i bløt for å fjerne enzymsperrene og fytinsyren som i utgangspunktet er ufordøyelige og binder seg til mineraler slik at de ikke blir tatt opp i kroppen.
Bløtleggingen gjør at frøene blir lettere å fordøye og kroppen klarer å ta opp de viktige næringsstoffene som ligger i disse kapslene som heter frø. Det er ikke meningen at man skal spise frø, de skal ligge i dvale beskyttet av sitt skall, som udetonerte bomber, helt de finner de riktige vekstforholdene som krever vann og noe å klore seg fast i for så å bli nye gresskar, solsikker osv.
Vi må altså legge disse smartingene i vann for å lure dem til å  ha en nytteverdi for oss. Fytinsyre og enzymsperrer er antinæringsstoffer som må fjernes ved bløtlegging i vann tilsatt litt syre for eksempel syrnet myse og eddik og/eller salt. Jeg har eksperimentert meg frem til en miks som jeg og mine liker veldig godt. De blir sprøere, lettere å tygge og lettere å fordøye enn «vanlige»  frøknekkebrød.
Oppskrift på 2 stekeplater knekkebrød
2 dl sammalt fin rug
2 dl havremel (her kan du male havregryn i en liten kaffekvern til knekkebrød om du ikke har mel)
3 dl store havregryn
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
2 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
1 ts godt salt
1/2 dl myse eller eplecidereddik
7 dl vann til bløtlegging av de øvrige ingrediensene
Bløtlegg korn og frø over natten, tilsatt salt og myse eller eddik.
Bre utover 2 stekebrett kledd med bakepapir. Jeg liker dem ganske tynne, så de blir sprø og knasige.
Stek på 120 grader i 45 minutt, før du senker temperaturen til 80 grader med gløtt på døra og stek videre i 2-3 timer. La de stå til de er fullstendig nedkjølt før de legges i lufttett boks.
Hvorfor steker jeg dem på så lav temperatur? Det kan du lese mer om her.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!