Her er mitt akrylamid-svar fra Sørlandschips

TEST: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 69 typer salte snacks av potet, mais og ris.=

Jeg har desverre spist uanstendige mengder chips i mitt liv, frem til jeg startet å tenke selvstendige tanker. Jeg hiver meg av og til over en pose fremdeles og da med god samvittighet fordi det tilhører sjeldenhetene. For en tid tilbake sendte jeg en mail til min potetgullfavoritt Sørlandschips der jeg spurte hvilke temperaturer de steker ved og hvordan de forholder seg til den kreftfremkallende substansen akrylamid som dannes ved steking i planteolje ved høye temperature (over 120 grader) i stivelsesrike matemner. Ny forskning viser også at man kan steke akrylamidfritt ved å behandle potetene med melkesyrebakterier, men produsentene har ennå ikke fått noe påbud fra myndighetene og sitter derfor enda på gjerdet og gjør som de alltid har gjort.

Det jeg vet så kan man varmebehandle stivelsesrike matvarer akrylamidfritt opp til 120 grader. Deretter stiger nivået i takt med den økte temperaturen og fyker til himmels over 170 grader. Her kan du lese mer om akrylamid og hva jeg har skrevet om det tidligere- om du orker og tør….
Sørlandschips skryter av at de bruker peanutolje og steker på lave temperaturer. Jeg ville imidlertid finne ut hva de mente med lave temperaturer og her er svaret fra dem eller Synnøve eller hvem de nå hører til eller er en del av:
Hei Gry.
Takk for din henvendelse!
Ja, akrylamid debatten er interessant og vi er opptatt av å levere et produkt som er så sunt det er mulig, i den grad potetgull er sunt.
Vi kom best ut i test som ble utført tidligere: http://forbrukerportalen.no/Artikler/fr/2002/1023451518.0
Potetkvaliteten, type olje og temperatur er viktige parametre, der vi steker potetskivene i peanøttolje på ca 150 grader celsius.
Vi følger med på akrylamid-nivået og ser at det kan variere noe, men målet er å holde det stabilt lavt.
Den nye metoden med å fjerne stivelsen fra potetoverflaten er svært interessant, og vi vurderer fortløpende forbedringspotensial for produksjon.
Håper du velger Sørlandschips i fortsettelsen, så skal vi jobbe videre med å levere deg så lave verdier akrylamid som mulig.
Ha en fin dag!
Med vennlig hilsen for Sørlandschips AS
Hege Berghagen Kvalitetssjef
( 93 66 58 97 / Ê 62 48 82 13
? hege.berghagen@synnove.no H www.synnove.no
Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!