HER ER DET ALLER SUNNESTE DU KAN SPISE!

I forrige uke publiserte NRK et makkverk av en liste over de fem sunneste matvarene man kan spise. Forbrukerinspektørene hadde i forkant sauset sammen tre av det de kaller landets fremste ernæringseksperter for å bli enige om en liste.  Du kan lese mer om denne opplistingen HER!

Jeg har egentlig bestemt meg for å ikke kave meg opp så mye her i bloggen min og heller fokusere på hvor fint og koselig og sunt og godt og stas det er med skikkelig kraftkost. Ved å fokusere på det som er positivt så klarer man nemlig å oppnå mer positivt. En universell lov! Men når jeg leser slikt vås så begynner det å boble igjen i kroppen. For jeg tenker, det er jo ikke noe galt med å spise gulrøtter eller blåbær, ei heller en blings med makrell i tomat. Men å liste opp denne maten, i tillegg til oppdrettslaks (!!!), som den mest optimale næringen man kan få i seg, ja da må jeg si noe. Jeg bare må!

Dermed utfordrer jeg landets fremste ernæringseksperter med Fra jord til bord sin egen topp-5 liste over det aller sunneste man kan spise. Og jeg utfordrer og oppfordrer alle mine lesere til å dele dette innlegget i hytt og pine- for jeg tar gjerne debatten med disse fremste ekspertene! Vi bør faktisk holde denne debatten levende hele tiden for å klare å skape endring. Jeg oppfordrer faktisk alle om å bla gjennom en næringstabell og studere de ulike matvarenes næringsinnhold også. Faglært som ufaglært; klarer man å lese og regne på ganske så simpelt nivå- så er det enkel matematikk å finne ut hva som er sunnest!

Fra jord til bord sin topp 5 liste over det aller sunneste du kan spise!

1) Lever og annen innmat som tunge, hjerte og langtidskokt kraft
Dere må bare leite i vei, men dere finner ikke noe mer næringsrikt enn lever og annen innmat fra friske og unge dyr og fisk som har levd på naturlig mat. Fullverdige proteiner, fettløselige vitaminer, et bredt spekter av B-vitaminer, jern, magnesium, kalsium, sink, selen for å nevne noen av fordelene. Du kan leve lenge og godt (om enn kanskje ikke så kulinarisk) på bare lever. Kraft er mitt kjærlighetsbarn nummer to, nest etter lever. Eller de bytter ofte om plassen. Kraft, og da aller helst kraft laget på bein som er fulle av marg, vil reparere tarmskader, optimaliserer næringsopptaket av maten du spiser og fikse opp i fordøyelsen ved å normalisere magesyreproduksjonen. Er kraften i tillegg rik på gelatin så har du verdens beste bindevevsbygger og dermed verdens beste anti-aging middel. Bygger opp både store og små innenfra!

2) Egg
Verdens mest allsidige mat. Kan omdannes til den beste frokost, middag eller dessert. Fullverdige proteiner, viktige vitaminer og mineraler, samt fettsyrer, dersom hønsa har spist naturlig mat vel å merke. Altså har du et tilnærmet komplett matemne i et lite vakkert egg!

3) Feit villfanget fisk uten at den ligger i en saus av raffinert sukker, raffinerte planteoljer og tomatkonsentrat
Fisken er også full av tilhørende innmat som også bør fortæres, altså hele fisken! Vitaminer, mineraler, proteiner, godt fett- alt i ett!


4) Melkesyregjæret frukt og grønnsaker
Her finner man et vell av variasjon, gode smaker, næringsstoffer og livsglede. Plantenæring inneholder ofte antinæringsstoffer og andre problematiske substanser som hemmer opptak av næringsstoffer ved dets ulike funksjoner. Da kommer melkesyregjæringen inn som en god hjelper. Ofte økes næringen i frukt og grønt som fermenteres. I tillegg blir det lettere fordøyelig på grunn av de organiske syrene og melkesyreproduserende bakteriene som hjelper fordøyelsen og næringsopptaket.

5) Smør og annen melkesyregjæret og upasteurisert melkemat
Smør fra beitefôra kyr (kan kjøpes hos f.eks Duggurd.no) og om dette ikke er å oppdrive så velg upasteurisert smør fra AVDEM, økologisk smør fra Røros Meierier, i tillegg til annen melkesyregjæret og upasteurisert melkemat. Gir deg livsviktige fettsyrer som er riktig sammensatt, hvilket vil si at fettsyresammensetningen er god. Mettet fett av god kvalitet er svært viktig for opptak av mineraler, fordøying av proteiner- i tillegg til å gi deg rikelige mengder av vitamin A, D og K (smør fra beitefôra kyr). Har du imidlertid dine grunner til å ikke spise melkeprodukter så velg extra virgin kokosolje, men aller helst animalsk fett som f.eks smult fra glade og beitefôra gris eller lam for å få tilgang på godt fett med et naturlig innhold av fettløselige vitaminer som feks vitamin D,  spesielt nå i den mørke tiden på året.

Følger du min topp 5 liste, så får du i deg alt det din kropp måtte behøve for å holde i gang sine funksjoner på best mulig vis. Så kan både fullkornspasta og ekstra lettmelk bare seile sin egen sjø! Ingen av de to har noe i et sunt kosthold å gjøre!

Til slutt vil jeg nyansere bildet litt. For jeg spiser både blåbær og gulrøtter, makrell i tomat og havregryn. Men dette regner jeg som attåtnæring og langt fra hovedkilder til det viktigste drivstoffet for meg og mine.

Nå skal jeg ut og mate kaninene mine med gulrøtter, for det er nemlig noe av det sunneste disse gnagerne kan spise. Dernest skal jeg ta meg en god kopp med kraft fra bærekraftige norske og beitefôra lam, til lunsj! Det er nemlig det beste jeg kan tilføre min skrott!

Ha en strålende dag!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!