HELENE SANDVIG I INGEFÆR PODCAST


I dag forbereder jeg kurs i fermentering på UR og samtidig lytter jeg til den nyeste episoden til Ingefær podcast.Dette er Norges største podcast innen helse og livsstil og denne uken er  den tidligere programlederen i PULS, Helene Sandvig, ukens gjest. Hun snakker om det å være pårørende når et familiemedlem eller pårørende blir alvorlig syk, om de vanskelige samtalene og mange drypp av gode helsetips. 

Ukens tema berører meg sterkt. Samtidig som jeg skriver disse ord her i morgentimene, så har jeg min hjertesyke sønn hjemme. De andre i hans klasse er midt i en skoletime. Hele min hverdag og mitt yrkesliv er tilpasset Isak. Nå har han akkurat våknet, fordi vi forstår at han får mer nytte av skoledagen ved å følge sin naturlige rytme. Presser jeg han opp klokken 07 og på skolen, så får jeg raskt en telefon kl 10 hvor de ber meg hente han, fordi han er så kvalm og sliten. Og så er resten av dagen ødelagt for han. I stedet blir han fulgt tett opp fra kl 11-14 hver dag, fordi det er den beste tiden for han å innta læring. Og i dette tidsrommet kan jeg jobbe uforstyrret. Vinn vinn for både Isak og mor. Uansett, det å være pårørende til noen du er glad i, kan være krevende og dette har også Helene Sandvig opplevd og skrevet en bok om. 

Jeg er ikke så glad i ordet pårørende fordi ordet skaper en distanse. Jeg er mamma til Isak, ikke hans pårørende, men det er kanskje ikke det viktigste hva man kaller seg- og navnet skjemmer vel ingen. 
Men det som er viktig å anerkjenne og forstå er at det kan være utrolig tungt å være venn eller familie til noen som er svært syke. Jeg innrømmer gjerne at det har gitt meg de tyngste stundene i livet, men også de fineste og sterkeste. Isak har gjort meg mye mer bevisst på hva som er viktig, hva som er mine kjerneverdier, og hva jeg trenger å gjøre for å leve et meningsfullt liv. Det å frykte for hans liv har lært meg at det er bedre å leve her og nå og være fullstendig tilstede i det som skjer. Hva som har vært hører fortiden til og bør ikke farge hverdagen min. Det som skal komme vet jeg forsvinnende lite om. Livet skjer her og nå, og det er egentlig alt vi har.

Jeg er ukens sponsor for Ingefær podcast. Det er en sann glede å støtte en podcast som har gitt meg mange fine «timer på øret», bokstavelig talt. Sara har jobbet hardt for å skape dette unike konseptet og har intervjuet et spekter av personligheter som har ulike tilnærminger til helse og livsstil. Jeg har også vært gjest hos Sara og hun har bokbadet meg på lanseringsfestene til bøkene Den moderne jegerog min siste bok Kraft og andre styrkedrikker. 

Sara har som mål at du som lytter skal være litt klokere etter hver episode. Og ordet klok liker jeg mye bedre enn intelligent. Fordi det ligger livskunnskap i det å være klok. Er du klok så forstår du deg bedre på livet, det blir ikke nødvendigvis enklere, men lettere å finne mening med.

HER FINNER DU UKENS EPISODE MED HELENE SANDVIG!

God lytt <3


Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!