GULROTKAKE LAGET MED SURDEIG OG TOPPING SOM MAGEN BLIR GLAD AV!

Gulrotkake av surdeig

Jeg er ingen kakebaker, men når jeg får ånden, så kan jeg være hva jeg vil!

Dialog søndag morgen:

Min eldste: Mamma, hva gjør du??
Meg: Jeg baker gulrotkake!
Min eldste: HÆÆÆ?

Lang pause.

Min eldste: Vet du hva som er rart mamma?
Meg: Nei?
Min eldste: At du baker en kake, helt av deg selv, uten at du må……

Altså, jeg liker ikke å bake kaker, men lørdag kveld fikk jeg lyst på gulrotkake, fordi jeg elsker toppingen og ikke klarte å slutte å tenke på den. Hvordan så lage gulrotkake uten tilgang på glutenfritt mel og lage en kake som min datter kunne tåle? Jeg har oppskrift på surdeigseplekake her på bloggen og tenkte i den retning. Resultatet ble søren meg ikke verst, alle barna spiste og likte den, Ellinor (kraftkost på instagram) har godkjent den, syntes den var digg som hun sier til det som smaker godt- og mannjen spiste tre store kakestykker. Her jeg sitter og skriver er magen fylt med gulrotkake og den smaker minst like godt i dag som i går.

Trinn 1 (må skje 12 timer før trinn 2)
4 dl spelt fullkorn, jeg bruker økologisk gammel spelttype fra Sigdal kornmølle
2 dl vann, gjerne renset
1 ss surdeigsstarter
Bland sammen i en skål med tett lokk elle et fuktig klede over. La stå i 12 timer og gjære til du ser at massen har boblet seg opp og hevet.

Trinn 2 (dette gjør du når du venter på at stekeovnen skal bli varm)
200 gram ekte smør
200 gram kokosblomstsukker eller rårørsukker
4 egg
250 gram gulrøtter (halvparten finraspet og resten grovraspet)
1 ts kardemomme
2 ts kanel
1/2 ts revet muskatnøtt (kan sløyfes)
3 ts natron

Slik lager du kaken:

Rør romtemperert smør og kokosblomstsukker «hvitt», ha i surdeigsblandingen, krydder, egg og rør sammen på lav hastighet på mikseren. Du kan også gjøre dette for hånd. Rør skånsomt inn natron og aller sist vender du inn gulrøttene.

Ha i en smurt springform og stek på 180 grader i 50 minutt.

Probiotisk topping
250 gram romtemperert smør (gjerne upasteurisert norsk setersmør fra beitefôra glade kyr).
400 gram ferdig silt yoghurt (jeg bruker hjemmelaget upasteurisert yoghurt som jeg siler i et  klede til jeg synes den har konsistens som kremost. Dette kan fort ta noen timer, så sørg for at dette er noe du har gjort i forkant. Jeg lager ofte kremost på denne måten, tilsetter hvitløk og urter, nydelig. Men her skal du altså ha en ren kremost uten smak).
300 gram melis, jeg kjøper organisk melis HER!
Noen dryss ekte vaniljepulver eller frø fra vaniljestang. Jeg kjøper HER!

Smøret må være romteperert når du mikser sammen smør og melis, for så å ha i de øvrige ingrediensene til en tykk krem. Jeg brukte god gammeldags håndmikser.

Kaken må være helt avkjølt før du brer over kremen på toppen. Selvfølgelig et tykt lag, da jeg mener toppingen er hele poenget med en gulrotkake.

PS! Toppingen smaker minst like godt som den vanlige du finner i de fleste oppskrifter, men der er ikke like smooth og blir dermed ikke like pen som en vanlig gulrotkake. Melissa som blogger fra www.melissaspania.no lurte på om høna min hadde tråkka på kaken da jeg delte bilde av min nypynta kake på instagram (jeg heter mynordicpantry der for dere som ønsker å følge meg der). Kanskje greit å dele kaken opp i ferdige biter og drysse over noen pene kakeblomster for å gjøre den litt penere ;-).

Uansett, snydenst god er den, vel bekomme :o)

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!