Gry Hammer

Takk til deg som er her inne og tilegner deg kunnskap. Kanskje du også er – eller ønsker å bli- en moderne jeger? Du søker etter mat som er medisin, mat som gjør deg godt. Og har maten i tillegg har reist kort, vært i jorda til en bonde som bryr seg om jordvern og er fra gårder hvor dyrevelferd er i fokus, gjerne økologisk, da blir du hoppende glad. Det beste for deg og Moder Jord!

Vi trenger sårt flere bevisste forbrukere som tar gode valg for seg selv og Moder Jord. Her kan du lese mer om min egen reise til å bli en moderne jeger – og hvordan jeg åpnet opp for det jeg kaller Helheten. Kanskje du kjenner deg igjen?

Du kjenner meg kanskje best som hun som fremmer tradisjonsmat, kraftkoking og fermentering. Vet du at jeg også er veldig opptatt av livskunst? At vi mestrer livet ut fra det bevissthetsnivå vi befinner oss på, akkurat her og nå? Det handler om kunne finne gleden i å se det store i det lille. Bli med bak fasaden og bli mer kjent:

Gry Hammer er altså meg, jeg er gift med og mamma til fire. Min kjepphest er å formidle sunn og bærekraftig mat og livsstil. Gjennom flere bøker, kurs (både i lokaler og online), foredrag, blogg og webinarer deler jeg mine lidenskaper. Jeg har alltid vært et skrivende menneske. Jeg elsker å formidle gjennom ord. Derfor har jeg blant annet studert litteraturvitenskap og skrevet mange bøker. Lenger ned kan du lese om min akademiske bakgrunn. Men jeg måtte lete i den erfaringsbaserte kunnskapen for å få en bredere forståelse av livet, for å forstå at balansen som vi alle trenger å kjenne på ligger i å favne hele mennesket.

Matprisen: Årets blogger 2017

Først vil jeg fortelle deg at jeg fikk en ekstra motivasjon til å fortsette med akkurat det jeg gjør i 2017. Da ble jeg kåret til Årets Blogger av Matprisen. Det var utrolig godt å få denne anerkjennelsen etter mange års jobbing for å fremme sunn og bærekraftig mat og livsstil, noe som også fører med seg motstand fra flere hold. Her kan du lese begrunnelsen deres og se jurymedlemmene.

Juryen bestod av:

  • Andreas Viestad, forfatter, journalist og matskribent og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn
  • Cathrine Røsseland, miljøsjef i Øyafestivalen
  • Elise Matilde Lund, forsknings- og landbruksformidler på Vitenparken på Ås Stiftelsen Kore
  • Else Thorenfeldt, bonde på Korsvold gård
  • Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef og eier av Maaemo
  • Henrik J. Henriksen, matskribent og eier av Taco República
  • Idun Leinaas, leder i DebioInfo
  • Liv Solemdal, rådgiver hos NORSØK, og mat- og miljøveileder i Matvalget

Her er juryens begrunnelse:

Årets blogger forfekter at slow food, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter. Hun er prinsippfast, men imøtekommende, og når frem til de tusen hjem.
 Gry Hammer er et utmerket eksempel på at det går an å nå ut med sine verdier på verdensveven uten å være et troll eller banal, men snarere ydmyk og kunnskapsrik. At god mat trenger god tid er et premiss både på åkeren og ved kjøkkenbenken, og kan aldri formidles ofte nok. Gry Hammers blogg Fra jord til bord er et solid talerør for disse verdiene, og når frem til de tusen hjem med sin integritet, pasjon og kunnskap. I dagens strøm av informasjon, skiller bloggen seg som gjennomarbeidet og troverdig. Gry forsvarer stadig sine meninger på en ydmyk måte, men viker ikke fra sine prinsipper. Som hun selv sier: «Det er en helhet i bærekraft som består av sosial velferd, økonomisk holdbarhet og forvaltning av naturmiljøet. Og i kjernen av dette finner vi maten, måltidet og råvarene.» Gry inspirerer til både «slow food» og «slow living», og juryen mener at hennes blogg er en viktig stemme i dagens samfunn.

Våre forfedres godt gjemte matskatter

Jeg har hatt en lang og tornefull helsereise hvor jeg har testet ut de fleste dietter i min jakt på bedre helse. Ingen diett har gjort meg mer robust enn våre forfedres godt gjemte matskatter. For vi har nemlig en matindustri som gjør det de kan for å lage juksevarianter av den ekte maten, med det resultat at maten ikke lenger gjør oss så godt.

Vann i munn av blodpølse

Da jeg var liten så var jeg usedvanlig opphengt i mat. Men ikke hvilken som helst mat. Smør, fløte, fenalår, kjøttsuppe med margbein, sild, blodpølse og råmelkspudding var det beste jeg fikk! Jeg vokste opp med en enslig mamma som jobbet lange dager for oss. Derfor ble det ikke like mye av denne maten som jeg skattet aller mest, og den tilhørte i stor grad ferier hos besteforeldrene mine.

Vegetarianer over natten

Jeg var en pingle i oppveksten og utviklet allergier mot det meste. Jeg var anemisk og hadde lite energi. Mine idealistiske tilbøyeligheter gjorde meg til vegetarianer over natten som 16-åring, resultatet av å ha sett en dokumentar om dyretransport i kjøttindustrien. Jeg er utrolig glad i dyr og synes det er respektløst hvordan vi mener vi kan behandle dyr i en industri som er styrt av profitt. Dyr er prisgitt vår evne til å gi dem omsorg og de fortjener langt bedre. Jeg etterstrebet en vegetarisk livsstil i nærmere 20 år.

Vendepunkt: det er ikke nok å ernære seg på ren plantekost

Jeg opplever at motivene bak – og driften av storstilt kommersielt husdyrhold er forferdelige og et resultat av at den linjære økonomien er premissleverandør for maten vi spiser. Jeg appellerer til en sirkulær økonomi og forsøker å la hjertet styre mange av mine valg, fordi jeg tror det er mer bærekraftig. Samtidig vet jeg at min familie trenger animalsk føde for at vi skal få i  oss nok næring. Jeg har erfart den harde veien at det ikke er nok å ernære seg på ren plantekost. Det var hardt å våkne opp og innse hva en kropp trenger og hva jorden trenger for å overleve. Løsningen er ikke å leve mest mulig vegansk, men å leve med naturen og vise respekt for alt liv. Det er en svært viktig rettesnor for meg. Å leve med naturen har kanskje vært vanskeligst for meg, for jeg har alltid hatt dårlig tid, det er så mye jeg skal utrette. Stress er min akilleshæl og som jeg smertelig har måttet bære konsekvensene av, uansett hvor mye yoga og sunn mat jeg har gitt meg selv. Den skapende drivkraften synes større.

Men tilbake til maten som utgangspunkt, så forsøker jeg å spise dyr, fugl og fisk som er blitt fôret opp på naturlig mat, er friske og blitt behandlet med respekt. Kroppen min blir glad og full av energi av mye supermat og rå mat – hvis den er behandlet riktig.

Mat som medisin – min hjertesak

Jeg har en sterk kjærlighet til  medisinsk mat. I det begrepet inngår langtidskokt kraft, melkesyregjæret og levende, rå mat. Lever fra unge og friske dyr innehar førsteplassen på listen over det jeg definerer som medisinsk mat. Fokus på denne maten ble ekstra stort da jeg i 2007 fødte et alvorlig hjertesykt barn. Han vil aldri kunne spise seg frisk, men det er ingen tvil om at riktig mat har mye å si for livskvaliteten til alle barna mine og dette merkes spesielt godt på min sønn.

Spise hele dyret

Jeg tror vi gjør mye riktig for vår helse ved å velge hel, ren og uraffinert mat. Ikke minst gjør vi mye riktig ved å lage mat av hele dyret i stedet for å velge ut muskelkjøttet. Jeg tror nemlig ikke at det er så lurt, rent ernæringsmessig, å leve helt vegetabilsk og jeg har fått mye styrke av våre forfedres matskatter. Lever, blod, kraftbein, tunge og annen innmat er svært nærende dersom de kommer fra friske dyr som har spist naturlig mat og levd i naturlige omgivelser.

Urfolk verden over spister hele dyret og har en iboende klokskap jeg mener det er fornuftig å bli oppmerksom på og lære av. For vi visste dette en gang, men for det moderne menneske er dette glemt kunnskap, eller glemt livskunst?

Jordvern

Kvaliteten på grønnsaker, bær og frukt gjenspeiles også i hvilket jordsmonn de kommer fra. Jordvern er enda en kjepphest. Kvaliteten på jorda påvirker næringsinnholdet på frukt, grønnsaker, kjøtt og fugl, som igjen vil påvirke vår helse.

Yoga gjør oss inderlig vel

Yoga er et viktig verktøy for meg for å holde fokus og finne ro. Jeg oppdaget yoga som 19-åring og jeg utdannet meg til yogalærer (i perioden 2005-2012) hos  den dyktige og internasjonalt anerkjente yogalæreren Ulrica Norberg med fokus på terapeutisk yoga, yoga for gravide, Vinyasa yoga og yoga for barn. Det kan gå perioder der jeg ikke fokuserer like mye på å gjøre yoga og det er aldri lurt. Jeg kommer alltid tilbake, for yoga gjør meg så inderlig vel. Yoga kan flytte fjell for et menneske som er skadet, eller sitter fast i selvdestruktive handlingsmønstre. Dette vet jeg fra mitt eget liv og fra mange av mine elever gjennom mange års undervisning.

Hjertestyrt – en verden hvor alt er følelser

Jeg er også tankefeltterapeut. Jeg var så heldig å akkurat rekke Mats Uldal før han reiste videre, alt for tidlig. Han utdannet meg til å kunne smykke meg med tittelen Tankefeltterapeut, og jeg er han evig takknemlig for alt han lærte meg om et utrolig spennende fagfelt, som i USA defineres som en evidensbasert terapiform. Tankefeltteknikker er en moderne metode som kombinerer Østens kunnskap om kroppens meridianer og tradisjonell psykologi. Her jobber jeg kun med følelsene. I min verden er alt følelser, og de blir i stor grad undertrykt i det samfunnet vi lever i, hvor alt skal være fornuftsstyrt og evidensbasert. Jeg har alltid vært hjertestyrt og neurotapping hjelper meg til bedre å hjelpe meg selv og andre.

Aktivt skape en bedre jord

Jeg lever på Vik ved Tyrifjorden sammen med min mann og fire barn. Vi er omringet av kaniner, hund, høner og en stadig voksende frukt- og grønnsakhage. Jeg har alltid mange jern i ilden og har mange lidenskaper. Det er viktig for meg å tenke helhetlig. Alt er ikke bare mat, alt blir ikke bedre bare man mediterer. Helse og livskvalitet handler om så mye mer enn bare det ene eller det andre. For eksempel så er gode relasjoner til mine nærmeste familiemedlemmer utrolig viktig, for at jeg kan kjenne meg trygg og holde meg frisk. Vi må vise omsorg for oss selv og våre omgivelser og på den måten tror jeg vi aktivt kan skape en bedre jord.

Moderne jeger

Høres det krevende ut å leve som en moderne jeger? Det kan også være utrolig gøy og ikke minst meningsfullt. Spesielt når du samtidig opplever at du får bedre fordøyelse, mer energi og ser at det gjør barna dine godt. Og ikke minst at det gjør vår alles Moder Jord godt. Å spise bærekraftig mat handler for meg om å spise mest mulig naturlig og variert fra akkurat der man bor. I Norge har vi så utrolig mye god mat som jeg så gjerne vil løfte frem.

Akademisk bakgrunn og mine bøker

Slik urfolk levde tradisjonelt har alltid appellert til meg. Jeg var utrolig fascinert av indianere og samer i oppveksten og gikk på biblioteket for å lese det jeg kom over av bøker som ga meg kunnskap om hvordan de levde, tenkte og følte. Litteraturen har vært livsviktig for meg gjennom livet og jeg har alltid vært et lesende og skrivende menneske.

Jeg studerte litteraturvitenskap på universitetet i tillegg til statsvitenskap og kulturfag. Jeg har jobbet som frilansjournalist og ga ut min første bok i 2007, som er en bok fra mine hjemtrakter; Storm ved Stad. I tillegg til mine matbøker som har kommet ut som både papirbok og e-bok, så har jeg gitt ut barneboken Hønepøne har to hjem. I 2016 utkom boken om Fermentert mat og drikke, i 2017 kom boken Den Moderne jeger som gir deg alt du trenger for å være en bevisst forbruker og leve et sunt og bærekraftig liv. I 2018 kom boken om Kraft og andre styrkedrikker, en av våre forfedres viktigste matskatter.

Siden bloggen, Fra jord til bord, sin start i 2011, har jeg knyttet til meg mange likesinnede. Det er en sann glede å se hvordan vi blir fler og fler som jobber for å fremme mat som medisin, spise og leve bærekraftig, fokus på dyrevelferd og jordvern, og den helhetlige tankegangen om å ivareta hele mennesket: kropp, sjel og sinn.

Mine produkter

Jeg var usikker på om jeg skulle ha mine egne produkter eller om jeg skulle holde meg til bøker og ren kunnskapsformidling. Men jeg måtte bare. Først fant jeg en produsent som kunne lage de beste spekepølsene av beitefôra storfe og sau, uten nitritt og annet tøys. Siden den gang har det kommet startkulturer, kombucha, kraftkrydder, urtete, urtesalt, fermentert frøknekk og mange eteriske olje-produkter.  Alle mine produkter kan jeg garantere at er laget av de edleste råvarer og av de beste verdiskapende leverandører.

Slow food og slow living

Og mitt aller siste hjertesukk og som jeg kommer til å snakke mye mer om i fremtiden. Vi må slutte å løpe etter klokken. Tid er menneskeskapt. Det eneste vi oppnår er å løpe fra oss selv. Hvor er vi, hvem ønsker vi å være, hva er viktig for å leve gode liv? Vi trenger å skape litt mer rom til å være menneske, til å se hverandre i øynene, til å favne de menneskene som er oss aller nærmest, til å la oss nære av naturen ved å være mer i den. La oss bli litt mindre hodestyrt og litt mer hjertestyrt. Dette er et viktig prosjekt for meg. Hjertet er det største elektromagnetiske feltet i hele kroppen. Ergo er hjertet vår viktigste antenne når vi møter verden. Vi kan med fordel la oss lede av våre hjerter og verden vil  automatisk bli et bedre sted. Litt mer yin i en verden som i hovedvekt kontrolleres av yang.

Jeg håper du blir med meg og sprer det glade budskap om slow food og slow living. Til det beste for deg og Moder Jord!

Tusen takk for at du følger meg! Du er strålende!

Mine bøker:

  • Storm ved Stad, Selja Forlag, 2007
  • Fra jord til bord, Timshel Press, e-bok 2012, papirutgave 2013
  • Sunt snop og snacks, Timshel Press, e-bok 2012, papirutgave 2013
  • Fermentert mat og drikke – Mine favoritter, Timshel Press, e-bok 2012, papirutgave 2013
  • Fra jord til bord 3i1. Timshel Press, 2014
  • Hønepøne har to hjem, Timshel Press, 2014
  • Fermentering, Cappelen Damm, 2016
  • Den moderne jeger, Cappelen Damm, 2017
  • Kraft og andre styrkedrikker, Cappelen Damm, 2018
  • Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn, Cappelen Damm, 2020