GRY HAMMER KOMBUCHA

Visste du at jeg har min egen kombucha? Den ble lansert rett før jul og  heter Gry Hammer Kombucha– et høykvalitets produkt, basert på økologisk Darjeeling te, også kalt teens champagne. Den lages av Peter i Eko Superfoods AS, en produsent som setter sin ære i at alle detaljer rundt produksjonen er på topp. Dette gjør at han produserer den beste kombucha jeg noen gang har smakt. Og det er ikke til forkleinelse for mange av de flotte kombucha-merkene som du finner på det norkse markedet. Du kan søke på flere av produsentene som har gjesteblogget hos meg opp gjennom åra.

Gry Hammer Kombucha er en smakfull drikk som gjør godt for magen og tarmen, ved at den tilfører næring, bakterier som kan være gode for tarmen, enzymer og organiske syrer.

GRY_medium-16

Hva er kombucha?

Kombucha kan i kinesisk litteratur spores tilbake til 5000 år før Kristus. Det er en myteomspunnet drikk basert på fermentert te. Alle kjendiser med respekt for seg selv drikker elixiren for å få vakker hud og unngå nåtidens mest utbredte folkesykdommer. I New York selges den nærmest på alle gatehjørner.

Kombucha er en fermentert drikk av te og sukker. Det er imidlertid ikke nok å gjære ferdig sukret te. Du må ha en kombucha- mamma, som egentlig er en symbiotisk koloni av gjær og sopper som kan minne om en gelatinaktig pannekake, eller et stykke rå kylling , eller et silikoninnlegg.

Jeg har hørt alle assosiasjonenene fra mine kursdeltakere. Egentlig så må du ikke ha en SCOBY for det er egentlig nok at du får kloa i litt ferdig brygget kombucha som er ganske sterk, så vil du klare å lage kombucha uten en SCOBY for en SCOBY er egentlig et resultat av fermenteringen og ikke en forutsetning for at fermenteringe skal komme i gang. Da er det viktigere med en splæsj av selveste drikken. Men har du en SCOBY i tillegg til ferdig gjæret te som startvæske, så vil du kunne lage kombucha mer efektivt og i større mengder sukret te.

SCOBY= Symbiotic Colony/Culture of Bacteria and Yeast

SCOBYER tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te. Kombuchamoderen fermenterer teen i løpet av 7-21 dager. Etter endt fermentering er det dannet 2 kombuchakulturer, hvor man sier at kombuchamoderen har laget en kombucha- baby. Du kan nå lage to satser kombucha eller gi bort den ene til andre spesielt interesserte. For hver gang du lager kombucha dannes altså en ny baby, fra 1 til 2, fra 2 til 4, fra 4 til 8 osv. Til slutt må du kaste babyene, om du ikke har noen å gi dem til, for det finnes da grenser for hvor mye kombucha du drikker i løpet av en uke. Alternativet er at du graver dem ned i hagen og beriker jorda eller at du lager et kombucha-hotell som du finner mer om HER.

Kombucha er en fordøyelseshjelper ved sine probiotiske egenskaper, men inneholder også glukuronsyre i små mengder. Denne syren virker avgiftende og hemmende på unormal celledeling, ifølge noen kilder. Normalt sørger leveren for å produsere denne syren i passe porsjoner, men når leveren blir overbelastet av giftstoffer, vil kombucha hjelpe leveren i dets avgiftingsarbeid. Jeg har også lest at kombucha avgifter via nyrene, slik at mange vil kjenne litt ”puls/dunking” i nyrene i starten når man innfører kombucha i kosten.

Hvem kan drikke kombucha?

Alle kan drikke kombucha. De lærde synes imidlertid å strides om hvorvidt kombucha kan gis til barn. Noen sier at barn under 7 år ikke bør drikke det, andre sier at de ikke bør drikke det før i tenåra og andre mener igjen at sågar babyer kan få kombucha. Sunn fornuft og alt med måte, så tenker jeg at alt går bra.

Hvor mye kan jeg drikke?

Skal du ha maks utbytte av detox-virkningen bør du drikke kombucha på tom mage hver morgen. Du kan også drikke kombucha 15 minutter etter mat. Unngå å drikke kombucha til selve måltidet, da en av syrene binder seg til kalsium og kan hemme opptak av det viktige mineralet.

Du kan lære mer om kombucha og hvordan du lager det selv i min bok Fermentering

Du kan også ha nytte av min E-bok Fermentert Mat og Drikke eller mitt onlinekurs Fermentert drikke, som du finner i min nettbutikk.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!