GRØT AV SPIRET EMMER ER NYDELIG FOR BÅDE SMÅ OG STORE

Vi har en grøtfavoritt om dagen, laget i en fei på spiret mel av emmer. Spiret mel? Jo, nå skal du høre. For å gjøre glutenet lettere å fordøye og for å nøytralisere antinæringsstoffer (for eksempel fytinsyre) og enzymsperrer som henholdsvis hemmer opptak av næringsstoffer og da spesielt mineraler, samt stresser fordøyelsen. Dette er også et godt eksempel på hvordan man tradisjonelt har behandlet karbohydrater for å gjøre dem mindre belastende for blodsukkeret, den glykemiske indeksen er nemlig redusert ved å behandle kornet på denne måten. Jeg bløtlegger korn i vann tilsatt myse, eddik eller aller helst en god dæsj surdeigsstarter. Jeg synes at melkesyrebakteriene gjør beste susen på uheldige bestanddeler i korn. Når de har ligget slik i minst 12 timer, skyller jeg godt og tørker i dehydrator eller stekeovn på rundt 50 grader til de er knusktørre. Så er det frem med den lille kornmølla og jeg lager sammalt fint mel av korna. Jeg har melet i et glass og bruker dette til grøt, jevning av supper, sauser, til å vende fisk og kjøtt som skal stekes osv. Bruksfeltet er uendelig. Jeg kjøper hele korn av emmer hos Økologisk spesialkorn. De har nettbutikk eller du kan sjekke sidene deres for utsalgssteder HER!

Insisterer du på å gi barnet ditt grøt før den er fylt året, så ber jeg deg om å behandle kornet på denne måten. Det blir så inderlig mye lettere for den lille å fordøye. I tillegg ville jeg da puttet i en eggeplomme og en spiseskje gelatin for å gjøre den mer nærende, lettfordøyelig og proteinrik.

Oppskrift spiret emmergrøt (nok til fire små ulver)

1 liter vann
3 dl sammalt fin emmer, ferdig spiret
4 ss ekte smør minst, aller helst upasteurisert og økologisk
1 ts kardemomme
En klype salt om du bruker usaltet smør

Ha vann i en kasserolle, hell i melet under omrøring og rør videre til det koker opp. Jeg rører lett hist og her under koketiden som tar ca 5 minutt.

Til slutt tar jeg kasserollen av varmen og rører inn alt smøret, pluss en skje ekstra ved servering.
Dryss over rårørsukker og EKTE kanel. Serveres med spekemat og gjerne med et ekstra smørøye.

Min ene datter sier den minner om babygrøt og min andre mener konsistensen minner om rømmegrøt. Uansett går den ned på høykant hos alle her i hus og blir stadig etterspurt om dagen. Den blir selvsagt rikere i smaken dersom man lager den på en base av melk, men det tåler ikke magene spesielt godt her i huset. Rike mengder smør vil gjøre smaken rundere og tåler du fløte eller enda bedre upasteurisert rømme, så er det et godt alternativ å ha i til slutt. AVDEM selger upasteurisert rømme flere steder her sørpå. Ha da litt mindre med vann i grøten og unngå å koke fløten/rømmen, spe heller den litt faste grøten til ønsket konsistens, helt til slutt.

Smaksnøytral kraft i stedet for vann er også strålende, en vane som kan være fin å innføre helt fra starten for de minste.

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!